Τη δυναμική του ως το κορυφαίο λιμάνι ανεφοδιασμού καυσίμων στη Μεσόγειο σκοπεύει να διατηρήσει το Γιβραλτάρ, αναπτύσσοντας, παράλληλα, την προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και βιοκαυσίμων.
Ο CEO και Captain της Λιμενικής Αρχής (Gibraltar Port Authority), John Ghio, μίλησε σε πάνελ, στο περιθώριο της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε τη Δευτέρα η «Ν» στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, για τον εορτασμό της Ημέρας Ναυτιλίας του Γιβραλτάρ. Στο πάνελ συμμετείχαν κορυφαίοι αξιωματούχοι του ναυτιλιακού cluster της εν λόγω χώρας, όπως η υπουργός Ναυτιλίας, ο επικεφαλής του Νηολογίου και ο επικεφαλής της Ναυτικής Ακαδημίας.
Όπως είπε ο κ. Ghio, το λιμάνι του Γιβραλτάρ είναι το μεγαλύτερο ανεφοδιασμού καυσίμων στη Μεσόγειο και ένα από τα δέκα μεγαλύτερα στον κόσμο, βάσει όγκων.
«Η βιωσιμότητα είναι βασικό κομμάτι των δραστηριοτήτων μας. Είμαστε ανάμεσα στα λιμάνια που μπορούμε να προσφέρουμε νέα καύσιμα. Για παράδειγμα, το LNG είναι ήδη πραγματικότητα, ενώ επίσης υπάρχει διαθεσιμότητα βιοκαυσίμων», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η δραστηριότητα των δύο καυσίμων αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, ο κ. Ghio τόνισε ότι οι υπηρεσίες του λιμανιού δεν περιορίζονται μόνο στις προμήθειες καυσίμων. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υποβρύχιες υπηρεσίες καθαρισμού πλοίων, επισκευές μικρής κλίμακας, δεξαμενισμούς και τη δυνατότητα αλλαγής πληρωμάτων.
Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι το λιμάνι έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα παροχής feedback σε πραγματικό χρόνο με ενημερώσεις για θέματα ασφαλείας και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
Τι προσφέρει το νηολόγιο
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο Dylan Cocklan, Maritime Administrator του Gibraltar Maritime Administration, του Νηολογίου, δηλαδή, της χώρας, αναφέρθηκε στις διαδικασίες εγγραφής πλοίων και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πλοιοκτήτες.
«Είμαστε στη δραστηριότητα νηολόγησης πλοίων περισσότερα από 70 χρόνια», τόνισε αρχικά, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία εγγραφής είναι πολύ απλή, ενώ είμαστε συνεχώς διαθέσιμοι για επικοινωνία, παρέχοντας διαρκή υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες».
Ο κ. Cocklan υπογράμμισε ότι η σημαία του Γιβραλτάρ είναι στη Λευκή Λίστα της επιτροπής Paris MoU, η οποία ελέγχει και καταγράφει τη συμμόρφωση των πλοίων με τους διεθνείς κανονισμούς σε θέματα ασφαλείας και πρόληψης.
Επίσης, το νηολόγιο τηρεί τις απαιτήσεις του προγράμματος «Qualship 21» της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, το οποίο αποσκοπεί στην επιβράβευση των εταιρειών, των φορέων εκμετάλλευσης και των πλοίων που επιδεικνύουν την υψηλότερη δέσμευση για ποιότητα και ασφάλεια μέσω του υψηλότερου επιπέδου συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα και τους νόμους και κανονισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο κ. Cocklan σημείωσε ότι δεν υπάρχει περιορισμός στις εθνικότητες των ναυτικών των εγγεγραμμένων πλοίων. Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε ότι προσφέρονται αρκετά ανταγωνιστικές χρεώσεις εγγραφής πλοίων, ενώ παρέχονται και εκπτώσεις σε ειδικές περιπτώσεις. Ενδεικτικά, μειωμένη χρέωση λαμβάνουν εταιρείες που προχωρούν σε πολλαπλές εγγραφές πλοίων και διαθέτουν «πράσινα» πλοία, συμβατά με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και εξοπλισμένα με τελευταίες τεχνολογίες, όπως οι μηχανές πρόωσης με LNG, LPG και άλλα καύσιμα μηδενικών εκπομπών.
Απόφοιτοι με χρήσιμα skills
Στην κάλυψη των αναγκών της ναυτιλιακής κοινότητας, μέσα από την ανάδειξη αποφοίτων με τις κατάλληλες δεξιότητες, στοχεύει το Πανεπιστήμιο του Γιβραλτάρ (University of Gibraltar), όπως είπε ο Aaron Lopez, Maritime Academy Manager.
«Το Γιβραλτάρ μπορεί να προσφέρει σήμερα ναυτική εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης», σημείωσε ο κ. Lopez. «Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ινστιτούτο αριστείας στην εκπαίδευση και την έρευνα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το Πανεπιστήμιο του Γιβραλτάρ επιδιώκει να «παράγει» αποφοίτους με «κατάλληλες για πρόσληψη» δεξιότητες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Μάλιστα, σημείωσε ότι ήδη καταγράφονται υψηλά ποσοστά απορρόφησης των σπουδαστών σε διάστημα έξι μηνών από την αποφοίτηση.
Άνοιγμα στην Ελλάδα
Η Ημέρα Ναυτιλίας του Γιβραλτάρ διοργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς το ανερχόμενο ναυτιλιακό cluster επιδιώκει συνεργασίες με εκπροσώπους της εγχώριας εφοπλιστικής και λιμενικής κοινότητας.
Όπως είπε, στο περιθώριο της εκδήλωσης, η υπουργός Ναυτιλίας του Γιβραλτάρ, Gemma Arias-Vasquez: «Είμαστε εδώ για να κατανοήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής ναυτιλίας. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε για να μας βοηθήσουν».
Η κ. Arias-Vasquez έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές ανάπτυξης του Γιβραλτάρ ως κόμβου για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.
«Είμαστε μια κυβέρνηση που θέλει να επενδύσει στο λιμάνι, θέλει να επενδύσει συνολικά στη ναυτιλία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Γιβραλτάρ μπορεί να είναι μια μικρή χώρα -άμεσα συνδεδεμένη με το Ηνωμένο Βασίλειο- αλλά έχει σημαντικές φιλοδοξίες σε επίπεδο ναυτιλίας, ενώ ήδη προσφέρει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών.
Όπως είπε, επί του παρόντος η ναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας σημειώνει σημαντική επιτυχία σε επίπεδο προσφερόμενων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Παράλληλα, η υπουργός στάθηκε στη στρατηγική τοποθεσία του Γιβραλτάρ και στα πλεονεκτήματα που μπορεί αυτή να προσφέρει σε συνεργαζόμενα μέρη-χρήστες.