Skip to main content

Ιράν: Στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς το ελληνικών συμφερόντων τάνκερ

Το υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά για την ασφάλεια και τον επαναπατρισμό του Έλληνα ναυτικού

Στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν βρίσκεται από χθες το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο St Nikolas, το οποίο κατέλαβαν χθες ύστερα από δικαστική εντολή οι Ιρανοί, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί έγινε γνωστό ότι στον Κόλπο του Ομάν έξι ένοπλοι πραγματοποίησαν ρεσάλτο στο δεξαμενόπλοιο τύπου Suezmax, «St Nikolas». Tο με σημαία Marshall Islands πλοίο είναι συμφερόντων της ναυτιλιακής εταιρείας Empire Navigation. Η αρχική εντύπωση που δημιουργήθηκε ήταν ότι το πλοίο είχε καταληφθεί από πειρατές. Ωστόσο,αργότερα το μεσημέρι τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων IRNA καιTASNIM ανέφεραν ότι το Ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κατέλαβε το δεξαμενόπλοιο, ύστερα από έκδοση δικαστικής απόφασης.

Ανάμεσα στο πλήρωμα του πλοίου είναι και ένας Έλληνας ναυτικός, για την ασφάλεια και τον επαναπατρισμό του οποίου μεριμνά το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Empire Navigation, κύριο μέλημα και ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια του πληρώματος του πλοίου St. Nikolas, συνολικά 19 ναυτικών (18 Φιλιππινέζοι και ένας Έλληνας).

Για το συμβάν επισημαίνει ότι έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες αρχές και βρίσκεται σε στενή και συνεχή συνεργασία με αυτές καθώς και με τους συγγενείς των μελών του πληρώματος.

Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Ιράκ) φορτίο περίπου 145.000 κ.μ. αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγα (Τουρκίας), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.