Από την έντυπη έκδοση
Την άποψη ότι τυχόν κήρυξη – οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Πειραιά δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ ούτε για την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν όταν έγινε γνωστό ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα εξέταζε χθες το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς να το γνωρίζουν οι φορείς της περιοχής.
Το υπουργείο Πολιτισμού όμως αποκαλύπτει ότι ο ΟΛΠ το γνώριζε και είχε ζητήσει την αναβολή της συζήτησης, αίτημα που τελικά έγινε δεκτό.
«Το υπουργείο Πολιτισμού, θεωρώντας εύλογο το αίτημα, θα εξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση το master plan του ΟΛΠ και την πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο, το master plan του ΟΛΠ σχετίζεται με χώρους που περιέχουν αρχαιότητες στη Σαλαμίνα και τον Πειραιά. Ο αρχαιολογικός χώρος στη Σαλαμίνα έχει οριοθετηθεί στο παρελθόν (Αμπελάκια – Κυνόσουρα), ενώ η κήρυξη – οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Πειραιά είναι σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα, στον Πειραιά υπάρχουν μόνο παλαιές κηρύξεις μεμονωμένων μνημείων (Ηετιώνεια Πύλη, τμήματα του Κονώνειου Τείχους, Αστικές Πύλες), που δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των αρχαιοτήτων. Το υπουργείο επισημαίνει επίσης ότι η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κάλεσε σε συνάντηση τον Δήμο Πειραιά και τον ΟΛΠ στις 20 Φεβρουαρίου, στην οποία προσήλθε μόνο ο ΟΛΠ.
Ωστόσο, από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης επεσήμανε ότι δεν έλαβε ποτέ πρόσκληση, ενώ προσθέτει ότι έπειτα από μια αρχική ενημέρωση μέσα στο 2018 έχει αποστείλει επιστολή με σειρά ερωτημάτων στην οποία δεν έλαβε ποτέ απάντηση.