Skip to main content

Στυλιανίδης: Να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της ναυτιλίας, να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των ναυτικών μας

ΥΝΑΝΠ

Ομιλία και συναντήσεις του ΥΝΑΝΠ στην 33η Συνέλευση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)

Την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας της ναυτιλίας και της αντιμετώπισης των προκλήσεων που επιφέρει η κλιματική κρίση τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών της 33ης συνόδου της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Η κρίσιμη αυτή Σύνοδος πραγματοποιείται στην έδρα του Οργανισμού στο Λονδίνο, από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Στυλιανίδης, που συμμετείχε στις εργασίες ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας η οποία αποτελείτο από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα αναγνώρισης και υποστήριξης, από τα κράτη μέλη του Οργανισμού, της πρωτοκαθεδρίας του ΙΜΟ στη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν στη διεθνή ναυτιλία.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη υλοποίησης της επικαιροποιημένης Στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση από τα πλοία των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τρόπο που θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς εμπορίου και των ίσων όρων ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσε τα κράτη – μέλη του Οργανισμού, αλλά και την ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία να υποστηρίξουν ειλικρινά την προσπάθεια αυτή.

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στον ρόλο των ναυτικών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του κλάδου τους και να ενισχυθούν τα επίπεδα ασφάλειας, με ταυτόχρονη ανάπτυξη των κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση νέων στο επάγγελμα.

Τέλος, δεσμεύθηκε ότι η χώρα μας, εφόσον επανεκλεγεί στην Κατηγορία «Α» του Συμβουλίου του Οργανισμού στις προσεχείς εκλογές, θα υποστηρίξει ενεργά τη στοχοθεσία του ΙΜΟ για ασφαλή, ενεργειακά αποδοτική και βιώσιμη διεθνή ναυτιλία. Πρόσθεσε δε ότι θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με τα άλλα κράτη –  μέλη του Οργανισμού, προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνέλευσης, o κ. Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους επικεφαλής της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων κρατών – μελών του ΙΜΟ, με στόχο την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας στο Συμβούλιο του Οργανισμού. Ως γνωστόν η Ελλάδα είναι υποψήφια για επανεκλογή στην κατηγορία «Α», ως κράτος με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή υπηρεσιών διεθνών θαλάσσιων μεταφορών. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο, Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα είχε επικεντρωμένες διμερείς συναντήσεις με τον υπουργό Ωκεανών και Αλιείας της Ν. Κορέας Cho Seng Hwan, τον υπουργό Γης, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού της Ιαπωνίας Kokuba Kounosuke, τον υφυπουργό Μεταφορών της Κίνας Xuyin Fu, την υπουργό Μεταφορών της Νορβηγίας Cecite Myrseth, τον υπουργό Μεταφορών του Κατάρ Jassim Saif Al Sulaiti, την υπουργό Μεταφορών της Νότιας Αφρικής Sindisiwe Lydia Chikunga, τον υπουργό Δημοσίων Έργων και Μεταφορών του Λιβάνου Ali Hamie, τον υπουργό Ναυτιλίας και Γαλάζιας Οικονομίας της Νιγηρίας Αdegboyega Oyetola, τον υπουργό Μεταφορών της Γουινέας Felix Lamah, την υπουργό Επικρατείας αρμόδια για τα υπουργεία Βιωσιμότητας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών της Σιγκαπούρης Dr. Amy Khor και τον υφυπουργό Μεταφορών, Υποδομών της Τουρκίας Durmus Unuvar.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες αυτές στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και η πρόθεση για την περαιτέρω ενίσχυσή της, στη βάση του υφιστάμενου διμερούς θεσμικού πλαισίου συνεργασίας, αλλά και των διεθνών οργανισμών.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αναμένεται να εξεταστούν στο πλαίσιο της 33ης συνόδου της Συνέλευσης του ΙΜΟ, με έμφαση στην εκλογική διαδικασία, για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου του Οργανισμού.

Τέλος, ο υπουργός είχε συναντήσεις και με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΙΜΟ Kitack – Lim, καθώς και τον νέο γενικό γραμματέα του Οργανισμού Arsenio Antonio Dominguez Velasco. Κατά τις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα της διεθνούς ναυτιλιακής ατζέντας. Ειδικότερα, ο κ. Στυλιανίδης επιβεβαίωσε την αμέριστη υποστήριξη και προσήλωση της χώρας μας στους στόχους και στο έργο του Οργανισμού και στην άμεση υλοποίηση της επικαιροποιημένης Στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση των αερίων εκπομπών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ναυτιλίας και τη διασφάλιση δίκαιων όρων για τη λειτουργία της διεθνούς ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.