Σε πέντε πυλώνες, με έμφαση κυρίως στην επέκταση της τουριστικής σεζόν και στην αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών με καλύτερο περιβάλλον λειτουργίας, επικεντρώνεται το προτεινόμενο πενταετές σχέδιο δράσης της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας για την ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα μας.
Το συγκεκριμένο μοντέλο προτάσεων παρουσιάστηκε στους υπουργούς Ναυτιλίας, Τουρισμού και Πολιτισμού από τη Marie Caroline Laurent, γενική διευθύντρια της CLIA στην Ευρώπη, και τη Μαρία Δεληγιάννη, διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της CLIA.
«Βασικός στόχος του προτεινόμενου σχεδίου είναι να μεγιστοποιήσει η Ελλάδα τα οφέλη από την κρουαζιέρα και να βοηθήσει να ξεκλειδώσουν οι δυνατότητές της για βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε η κυρία Marie Caroline Laurent.
Η διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της CLIA, Μαρία Δεληγιάννη, δήλωσε: «Η Ελλάδα καταγράφει μεγάλη ανάπτυξη στην κρουαζιέρα τα τελευταία χρόνια, συνεισφέροντας περισσότερο από 1,1 δισ. ευρώ ετησίως και υποστηρίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Πέντε άξονες ανάπτυξης
1. Ανάδειξη νέων προορισμών σε συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και επέκταση της τουριστικής σεζόν.
2. Αναφορικά με τη λειτουργικότητα των λιμένων, ζητείται η ανάπτυξη του συστήματος και πολιτικής κατανομής θέσεων κρουαζιερόπλοιων ελλιμενισμού σε τοπικό επίπεδο, για τον προσεκτικό σχεδιασμό των αφίξεων και αναχωρήσεων. Ακόμη, ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών και θέσεων πλαγιοδέτησης, αλλά και εφαρμογής των συστημάτων υποδοχής επιβατών εν όψει των νέων συνοριακών κανονισμών της Ε.Ε. Ζητείται η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας για κρουαζιερόπλοια.
3. Ανάπτυξη πρακτικών βιώσιμου τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για σχέδια διαχείρισης προορισμών για τους δημοφιλείς προορισμούς.
4. Ανάπτυξη λύσεων παράκτιας ενεργειακής υποστήριξης που θα είναι συμβατές με τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται πάνω στα πλοία και παράλληλη υποστήριξη της παραγωγής και της προμήθειας βιώσιμων καυσίμων πλοίων.
5. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελλήνων για το ναυτικό επάγγελμα και τις ευκαιρίες απασχόλησης στον κλάδο της κρουαζιέρας.
Όπως αναφέρει η CLIA, κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη επιβεβαιώθηκε η ανάγκη λιμενικών υποδομών και επενδύσεων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων homeporting που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας EU Fit For 55, αλλά και στην παραγωγή και προμήθεια βιώσιμων καυσίμων πλοίων σε σημαντικά ελληνικά λιμάνια.
Την ανάπτυξη των αρχαιολογικών χώρων ώστε να αναδειχθεί η μοναδική πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών σε ήδη επισκέψιμους χώρους, συμπεριλαμβανομένης της Ακρόπολης, ζήτησε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η αντιπροσωπεία της CLIA.
Η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη συμφώνησε με τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας ότι θα πρέπει να συνεργαστούν με στόχο την επέκταση της σεζόν αλλά και την ανάδειξη νέων προορισμών.