Μια ισχυρή ακτοπλοϊκή εταιρεία δημιουργείται πλέον στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μετά την έγκριση που δόθηκε από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων της Attica Group και της ΑΝΕΚ για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών διά απορρόφησης της τελευταίας από την πρώτη.
Πλέον, η τυπική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, καθώς οι μέτοχοι και των δύο ακτοπλοϊκών εταιρειών, που κατέχουν κοινές και προνομιούχες μετοχές, συμφώνησαν επί του σχεδίου συγχώνευσης, το οποίο είχε ήδη εγκριθεί και από τα διοικητικά συμβούλια των συγχωνευόμενων εταιρειών κατά τις συνεδριάσεις τους στις 23/10/2023.
Από εδώ και στο εξής, η διαδικασία υλοποίησης θα απαιτήσει λίγο χρόνο το επόμενο διάστημα για να ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του σχεδίου, η Attica Group προτίθεται να διατηρήσει τα σήματα της κρητικής εταιρείας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τις απαιτήσεις τρίτων, περιλαμβανομένων των εργαζομένων, των προμηθευτών και των συναλλασσομένων. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από συμβάσεις εργασίας ή από σχέσεις εργασίας των εργαζομένων της ΑΝΕΚ μεταφέρονται στην Attica. Ταυτόχρονα, αποσβένονται οι δανειακές υποχρεώσεις της ANEK, δυνάμει ιδιωτικού συμφωνητικού της Attica.
Η σχέση ανταλλαγής
Η έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers αναφέρει ότι η εισφερόμενη καθαρή θέση της απορροφώμενης εταιρείας ΑΝΕΚ στις 30/9/2023 ανερχόταν σε 106.864.015,07 ευρώ. Οι υφιστάμενες κοινές και προνομιούχες (ονομαστικές) μετοχές της ΑΝΕΚ θα ανταλλαγούν με νέες κοινές (ονομαστικές) μετοχές, τις οποίες θα εκδώσει η Attica Group.
Οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα λάβουν 0,1217 νέα κοινή ονομαστική μετοχή της Αttica, ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής 0,30 ευρώ, για κάθε μία παλαιά, κοινή ή προνομιούχα, ονομαστική μετοχή της ΑΝΕΚ ονομαστικής αξίας εκάστης 0,30 ευρώ.
Το μετoχικό κεφάλαιο της Attica Group θα αυξηθεί κατά το ποσό των 8.207.505 ευρώ με την έκδοση 27.358.350 νέων μετοχών, που θα διατεθούν στους μετόχους της ΑΝΕΚ. Οι μέτοχοι της Attica θα εξακολουθήσουν να κατέχουν τον ίδιο αριθμό κοινών μετοχών που κατείχαν πριν από την επέλευση των αποτελεσμάτων της συγχώνευσης.
«Λίφτινγκ» στον στόλο
Όπως ανακοινώθηκε, σε δύο πλοία της ΑΝΕΚ θα υπάρξει εγκατάσταση συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers), συνολικού κόστους περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 11,3 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε συντήρηση των πλοίων της κρητικής εταιρείας, που εκτιμάται ότι λόγω της οικονομικής δυσχέρειας ήταν σε χαμηλά επίπεδα επί σειρά ετών.
Τα οφέλη που θα προκύψουν από την επένδυση σε scrubbers θα προέλθουν από τη χρήση οικονομικότερου τύπου καυσίμου «3,5% HSFO» σε σχέση με το ακριβότερο καύσιμο «0,5% VLSFO», που χρησιμοποιείται σήμερα, και θα είναι περίπου 9,5 εκατ. ευρώ με τις σημερινές τιμές καυσίμων, ενώ θα καταστήσουν τα πλοία της ΑΝΕΚ ανταγωνιστικά στις γραμμές όπου δραστηριοποιούνται.
Από την πλευρά της, η Attica Group έχει ήδη εγκαταστήσει σύστημα πλυντηρίδων καυσαερίων (scrubbers) στα πλοία Blue Star Patmos, Blue Star Delos, Blue Star Mykonos και Superfast XI.
Η «προίκα» των δύο εταιρειών
Η ΑΝΕΚ ιδρύθηκε ως εταιρεία λαϊκής βάσης το 1967, με έδρα τα Χανιά, ενώ σήμερα διαθέτει έναν στόλο επτά ιδιόκτητων πλοίων, ελληνικού νηολογίου, και ένα πλοίο που έχει ναυλώσει με σύμβαση «γυμνής ναύλωσης» («bareboat charter») και δικαίωμα αγοράς από τρίτο και το οποίο, εν συνεχεία, έχει εκναυλώσει σε τρίτο στο εξωτερικό με σύμβαση χρονοναύλωσης.
Απασχολεί περισσότερα από 650 άτομα σε πληρώματα και διοικητικές υπηρεσίες ξηράς.
Οι γραμμές εσωτερικού όπου δραστηριοποιείται περιλαμβάνουν κυρίως την Κρήτη, ενώ στο εξωτερικό εξυπηρετεί τη γραμμή Ελλάδα – Ιταλία.
Η Attica Group, με τα εμπορικά σήματα «Superfast Ferries», «Blue Star Ferries» και «Hellenic Seaways», αριθμεί 35 πλοία, από τα οποία τα 20 είναι συμβατικά επιβατηγά – οχηματαγωγά, τα 13 ταχύπλοα και δύο φορτηγά – οχηματαγωγά. Όλα τα πλοία του ομίλου είναι ιδιόκτητα, πλην δύο επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων που είναι με μακροχρόνια «γυμνή ναύλωση».
O όμιλος είναι επίσης ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Naxos Resort Beach Hotel, που βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο Νάξου, καθώς και του ξενοδοχείου Tinos Beach Hotel, που βρίσκεται στη θέση Κιόνια Τήνου.