Skip to main content

Πρωταγωνιστές οι ΗΠΑ στην αγορά τάνκερ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και εξαγωγέας παγκοσμίως τόσο προϊόντων όσο και αργού πετρελαίου

Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτείων στις παγκόσμιες αγορές δεξαμενόπλοιων. Παραμένουν σταθερά ένας μεγάλος εισαγωγέας αλλά και εξαγωγέας τόσο διυλισμένων προϊόντων όσο και αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με ανάλυση της Poten & Partners, το 2023 οι θαλάσσιες μεταφορές αργού πετρελαίου που σχετίζονται με τις ΗΠΑ έχουν φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, για την αγορά των tankers, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι προοπτικές για το 2024 είναι γενικά ανοδικές, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως σχολιάζουν από την Poten, η έναρξη εργασιών επέκτασης του Trans Mountain θα μειώσει τη διαθεσιμότητα βαρελιών από αγωγούς στις ΗΠΑ και θα ωθήσει περισσότερο το αργό πετρέλαιο προς την Ασία με δεξαμενόπλοια.

Επίσης η (προσωρινή;) άρση των κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας θα ωφελήσει επίσης την αγορά στον βαθμό που θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα βαρέως αργού στη λεκάνη του Ατλαντικού.

Παράλληλα, η ξηρασία στη διώρυγα του Παναμά θα εμποδίσει πιθανότατα τα περισσότερα πετρελαιοφόρα να χρησιμοποιήσουν αυτή τη ρότα, που μειώνει τις ημέρες ταξιδιού. Ωστόσο, συμπληρώνουν οι αναλυτές, το 2024 είναι έτος εκλογών (στο Μεξικό, τη Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ) και αυτή είναι η πηγή της αβεβαιότητας.

«Το ποιος θα κερδίσει αυτές τις εκλογές μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές πετρελαίου, γεγονός που ενδεχομένως θα έχει επιπτώσεις και στην αγορά των δεξαμενόπλοιων».

Τα τελευταία χρόνια

Η παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο (tight oil) στις ΗΠΑ αυξήθηκε από λιγότερο από 1 Mb τη μέρα το 2011 σε 8 Mb τη μέρα μέχρι το τέλος του 2019. Η πανδημία του Covid-19 προκάλεσε προσωρινή μείωση, αλλά στη συνέχεια επανήλθε πάνω από τα επίπεδα του 2019, με τη συνολική παραγωγή των ΗΠΑ να ξεπερνά για πρώτη φορά τα 13 Mb τη μέρα τον περασμένο Αύγουστο.

Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών. Έτσι, με αυτή τη δραματική αύξηση της εγχώριας παραγωγής, θα ήταν λογικό να περιμένουμε ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου θα μειώνονταν κατά παρόμοια τάξη μεγέθους, υπογραμμίζουν από την Poten, ωστόσο, προσθέτουν, αυτό δεν συνέβη.

Οι εισαγωγές όντως μειώθηκαν, αλλά αρχικά μόνο κατά περίπου 2,5 Mb τη μέρα. Μειώθηκαν περαιτέρω το 2020/2021 ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Ωστόσο, οι εισαγωγές ανέκαμψαν τα τελευταία χρόνια και σήμερα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αγοράζουν σημαντικές ποσότητες αργού πετρελαίου από το εξωτερικό.

Η αγορά

Τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, οι ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου παρέμειναν σταθεροί, με ελαφρά σημάδια καθοδικής διόρθωσης.

Η ανοδική δυναμική των αρχών Νοεμβρίου στο δεύτερο μισό του μήνα παραμένει αβέβαιη, καθώς υπάρχουν ενδείξεις αύξησης της προσφοράς δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Εξετάζοντας την πλευρά της ζήτησης στην εξίσωση, οι ρυθμοί αύξησης (σε ημέρες τόνων) φαίνεται να ενισχύονται. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος, ενώ οι κινεζικές εισαγωγές αργού πετρελαίου σημείωσαν σημαντική αύξηση τον Οκτώβριο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά φέτος. Η Κορέα αντικατέστησε μάλιστα την Κίνα ως τον σημαντικότερο προορισμό για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο, γεγονός που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Signal, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη Ιουλίου. Η πτώση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως τα μικτά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, οι αυξημένες εξαγωγές του ΟΠΕΚ και η ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου brent έκλεισαν την Τετάρτη κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά την επίθεση των ισλαμιστών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, διαμορφούμενα στα 79,54 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό ακολούθησε, κλείνοντας στα 75 δολάρια.

Τέλος, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου σημείωσαν σημαντική άνοδο, ανεβαίνοντας κατά σχεδόν 12 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute.