Εκπαιδευτική επίσκεψη σε κρουαζιερόπλοιο, για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), με στόχο να συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων για τον κλάδο της κρουαζιέρας.
Μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών είχαν την ευκαιρία το Σάββατο 21 Οκτωβρίου να επιβιβαστούν στο κρουαζιερόπλοιο MSC Splendida της MSC Cruises, στο λιμάνι του Πειραιά, όπου ενημερώθηκαν για τις επαγγελματικές ευκαιρίες και τις δράσεις του κλάδου για τη βιωσιμότητα.
Με οικοδεσπότες τη διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της CLIA, Μαρία Δεληγιάννη, και την αντιπρόεδρο Βιωσιμότητας & ESG της MSC Cruises, Linden Coppell, παρουσία και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Yu Zenggang, οι φοιτητές των προγραμμάτων MSc in Shipping Management and MSc in Ports and Coastal Economy του Πανεπιστημίου Πειραιώς ξεναγήθηκαν στους χώρους του MSC Splendida προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τι είναι η κρουαζιέρα. Τους φοιτητές συνόδευαν οι καθηγητές του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θάνος Πάλλης και Άγγελος Παντουβάκης.
Καλωσορίζοντας τους φοιτητές στο MSC Splendida μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε πως η κρουαζιέρα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τουριστικές δραστηριότητες στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σημείωσε ότι «η πρόβλεψη όλων των αναλυτών είναι ότι η θετική πορεία του κλάδου στη χώρα θα συνεχιστεί και ελπίζουμε ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων, που από τον επόμενο χρόνο ίσως ξεπεράσει και το 10%».
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Zenggang Yu, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την CLIA και τη MSC Cruises για τη διοργάνωση της εκπαιδευτικής επίσκεψης, τονίζοντας τη σημασία του Πειραιά ως το μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της Ευρώπης και ζωτικό προορισμό κρουαζιέρας στη Μεσόγειο. Ο κ. Yu υπογράμμισε τα οικονομικά οφέλη που επιφέρει ο κλάδος της κρουαζιέρας, ιδίως την αύξηση του homeporting παρά τις προκλήσεις της πανδημίας.
Η Μαρία Δεληγιάννη, διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της CLIA, παρουσίασε τη γενική εικόνα των τάσεων και των βασικών μεγεθών για τον κλάδο της κρουαζιέρας παγκοσμίως και στην Ελλάδα, καθώς και τα πρόσφατα στοιχεία της Έκθεσης Βιωσιμότητας της CLIA, η οποία δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2023. «Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και ευαισθητοποιήσουμε τους νέους σχετικά με τη σημαντική και αυξανόμενη συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία και την απασχόληση σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο», είπε.
Εκ μέρους της MSC Cruises, η Linden Coppell, αντιπρόεδρος Βιωσιμότητας & ESG, παρουσίασε τις σύγχρονες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος που υπάρχουν στο πλοίο, καθώς και τη στρατηγική της MSC Cruises για τη βιωσιμότητα. Παράλληλα, εστίασε στα στοιχεία, αλλά και τις ευκαιρίες απασχόλησης τόσο εν πλω, όσο και στη στεριά και στα γραφεία της εταιρείας.
Ο καθηγητής Θάνος Πάλλης, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τόνισε ότι ο τομέας της κρουαζιέρας παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες και βασίζεται στον συντονισμό πολλών ενδιαφερομένων μερών, προκειμένου οι προοπτικές του κλάδου να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμο. Αυτή η εκπαιδευτική επίσκεψη έδωσε μια μοναδική ευκαιρία στους μεταπτυχιακούς φοιτητές μας να κατανοήσουν καλύτερα τις πολλαπλές και πολυδιάστατες προσπάθειες των εταιρειών κρουαζιέρας και του λιμανιού του Πειραιά, ανέφερε ο ίδιος.