Skip to main content

Βόρεια Θάλασσα: Σύγκρουση φορτηγών πλοίων – Βυθίστηκε το ένα

Φωτ. αρχείου. REUTERS/Umit Bektas

Τα πλοία συγκρούστηκαν ανοικτά του νησιού Χέλγκολαντ - 1 νεκρός και 4 αγνοούμενοι

Επιχείρηση διάσωσης για τον εντοπισμό τεσσάρων αγνοουμένων βρίσκεται σε εξέλιξη έπειτα από τη σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων, ένα εκ των οποίων βυθίστηκε, ανοικτά του γερμανικού νησιού Χέλγκολαντ, στη Βόρεια Θάλασσα. Ένας ναυτικός ανασύρθηκε νεκρός.

Η σύγκρουση σημειώθηκε περίπου στις 5:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 22 χιλιομέτρων (14 μιλίων) νοτιοδυτικά του γερμανικού νησιού Χέλγκολαντ.

Τα εμπλεκόμενα πλοία

Το πλήρωμα του μικρότερου από τα δύο πλοία, του Verity, με μήκος 91 μέτρα και πλάτος 14 μ., που βυθίστηκε, αποτελείτο από επτά άτομα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Το πλοίο, με βρετανική σημαία, έπλεε από τη Βρέμη στην πόλη Ίμινγκχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιβεβαιώνοντας ότι «ένα πλοίο βυθίστηκε», ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «οι σκέψεις του είναι με το πλήρωμα, τις οικογένειές τους και τις ομάδες διάσωσης».

Το δεύτερο πλοίο που ενεπλάκη στη σύγκρουση είναι το Polesie, μήκους 190 μέτρων με σημαία από τις Μπαχάμες, το οποίο είχε αναχωρήσει από το Αμβούργο με προορισμό τη Λα Κορούνια της Ισπανίας. Στο συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο δεν έχει βυθιστεί, επιβαίνουν 22 άνθρωποι. Το Polesie ανήκει στην πολωνική ναυτιλιακή εταιρεία Polsteam.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της σύγκρουσης, αλλά και τι είδους εμπορεύματα μετέφεραν τα δύο πλοία.

Έρευνες διάσωσης

Στο σημείο της σύγκρουσης των δύο πλοίων κλήθηκαν να σπεύσουν σωστικά μέσα και παρακείμενα πλοία.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν σκάφος διάσωσης, σκάφη της αστυνομίας, αεροσκάφος με ειδικούς αισθητήρες και ένα ελικόπτερο.

Το κρουαζιερόπλοιο «Iona», που ανήκει στην εταιρία P&O Cruises, με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, βρίσκεται επίσης στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και προσφέρει τη βοήθειά του στις έρευνες.

Τις έρευνες δυσχεραίνουν οι κακές καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 μποφόρ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Associated Press, Deutsche Welle, Reuters