Στην αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «χτυπούν» εσχάτως οι Έλληνες εφοπλιστές, διεκδικώντας τονάζ με εξασφαλισμένες ναυλώσεις που προσφέρουν ευελιξία στις σημερινές αδύναμες συνθήκες.
Άλλωστε, η σημαντική διόρθωση των αξιών από τα υψηλά επίπεδα της περασμένης τριετίας, απόρροια και της υποχώρησης των ναύλων, προσφέρει ευκαιρίες για deals σε ελκυστικά επίπεδα.
Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του οίκου VesselsValue για τον Σεπτέμβριο, οι αξίες των containerships όλων των ηλικιών και των μεγεθών σημείωσαν κάμψη 0,2% έως και 12,4%, συγκριτικά με τον Αύγουστο.
Το ενδιαφέρον των «Greeks» αυτήν την περίοδο στρέφεται στα μικρότερα containerships. Αυτή η κατηγορία παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα, σε επίπεδο βιβλίου παραγγελιών, συγκριτικά με τα άλλα μεγέθη της αγοράς.
Την ώρα που, σύμφωνα με στοιχεία της Clarksons, το orderbook συνολικά στα containerships αντιστοιχεί στο 25,3% του στόλου στο νερό, βάσει χωρητικότητας (dwt), στα πλοία 100-2.999 TEUs, το ποσοστό είναι 11,6%.
Ποιοι αγοράζουν
Σε μία από τις συμφωνίες που ξεχώρισαν, η Contships Management, συμφερόντων Νικόλα Πατέρα, απέκτησε το feeder «As Rosalia» (χωρητικότητας 1.500 TEUs και κατασκευής 2009), έναντι περίπου 10 εκατ. δολαρίων.
Όπως αναφέρει ο οίκος Braemar, το βαπόρι είναι ναυλωμένο στην Cosco μέχρι τα μέσα του 2024, έναντι περίπου 15.000 δολαρίων ημερησίως.
Με βάση τη Maersk Broker, μία μονοετής ναύλωση για ένα feeder, χωρητικότητας 1.700 TEUs, αποτιμάται περίπου στα 12.250 δολάρια την ημέρα, στοιχείο που καταδεικνύει ότι το τίμημα για το «As Rosalia» διαμορφώνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αυτό είναι το δεύτερο πλοίο που αποκτά η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία μέσα στο 2023, μετά το «Gsl Amstel» (χωρητικότητας 1.100 TEUs και κατασκευής 2008), το οποίο έχει μετονομαστεί σε «Contship Luv».
Η εταιρεία είναι o κορυφαίος παγκοσμίως πάροχος πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χωρητικότητας 900 1.500 TEUs, ενισχύοντας διαρκώς τον στόλο με τονάζ από τη δευτερογενή αγορά.
Σε ένα άλλο deal, το μεγαλύτερο «Thorstar» (χωρητικότητας 2.824 TEUs και κατασκευής 2003) κατέληξε κι αυτό σε ελληνικά χέρια.
Όπως μαθαίνει η «Ν» από ναυλομεσιτικές πηγές, το μη εισηγμένο κομμάτι του ναυτιλιακού ομίλου συμφερόντων Αριστείδη Πίττα θα αναλάβει τη διαχείριση του πλοίου, στην αγορά του οποίου συμμετείχαν αρκετοί επενδυτές.
Το deal φέρεται, σύμφωνα με την Braemar, να έκλεισε σε περίπου 13 εκατ. δολάρια. Η ίδια πηγή αναφέρει πως το εν λόγω βαπόρι συνοδεύεται και από μία αρκετά ελκυστική ναύλωση στην ισραηλινή εταιρεία τακτικών γραμμών ZIM, έως τα μέσα του 2024, με τίμημα 34.500 δολαρίων την ημέρα.
Ένα νεότευκτο feeder (χωρητικότητας 1.800 TEUs) απέκτησε μέσα στο καλοκαίρι και η Eastern Mediterranean Maritime Limited του Θανάση Μαρτίνου. Το πλοίο έχει ήδη μετονομαστεί σε «Elona II».
Η αγορά των μικρότερων containerships είναι ελκυστική και για πλοιοκτήτες που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται σε άλλους ναυτιλιακούς κλάδους.
Την τελευταία διετία η Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου και η Latsco Marine συμφερόντων Πάρι Κασιδόκωστα – Λάτση επεκτάθηκαν στα containerships, αποκτώντας από δύο σύγχρονα πλοία (χωρητικότητας 1.750- 2.000 TEUs) έκαστη.
Οι αριθμοί της αγοράς
Συνολικά, πάντως, οι συναλλαγές αγοραπωλησιών πλοίων μεταφοράς containers βρίσκονται σε κάμψη φέτος. Το ίδιο και οι παραγγελίες νεότευκτου τονάζ.
Στον αντίποδα, την ανιούσα έχει πάρει η δραστηριότητα ανακύκλωσης, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως θα πουληθούν για scrap ακόμη περισσότερα πλοία το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, με βάση το μηνιαίο report της VesselsValue, το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 άλλαξαν χέρια στη δευτερογενή αγορά συνολικά 245 containerships, συνολικής αξίας 6,28 δισ. δολαρίων. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν εμπλακεί σε deals 327 containerships, αξίας 18,8 δισ. δολαρίων.
Σε επίπεδο διαλύσεων, το τελευταίο ταξίδι τους προς μία γιάρδα ανακύκλωσης έκαναν το φετινό εννεάμηνο 73 containerships, έναντι μόλις ενός πέρυσι και 10 το 2021.