Η Βίκυ Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, εκπροσώπησε το υπουργείο Ανάπτυξης στο συνέδριο Wind in the Sails της Ναυτεμπορικής και του CGΤN, καθώς ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας έπρεπε να δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
«Θέλω να πω ότι πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια και στους διοργανωτές για αυτή την διοργάνωση. Είναι ένα θέμα που μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ σημαντικές σχέσεις με την Κίνα αλλά ταυτόχρονα την σημασία που έχει η ναυτιλία για την χώρα μας» ανέφερε η κ. Λοΐζου.
«Η ναυτιλία είναι ο σημαντικότερος τομέας μαζί με τον τουρισμό που συνδυάζεται, για να κάνουνε την οικονομία μας δυνατή. Μια οικονομία που τα τελευταία χρόνια, μέσα από πολλές προσπάθειες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε καταφέρει να φέρουμε στο προσκήνιο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι έχουμε κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. «Δεν είμαστε ουραγοί αλλά πρωτοπορούμε, παρά τις δυσκολίες, παρά τις κρίσεις, παρά τον Covid, παρά την ενεργειακή κρίση» τόνισε η κ. Λοΐζου.
Και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα ακόμα περισσότερο να συνεργαζόμαστε, με μια μεγάλη δύναμη όπως είναι η Κίνα, «για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους και να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο την συνεργασία».
«Ο Περικλής έλεγε μια φράση. Μέγα το της θαλάσσης κράτος. Και μπορούμε να πούμε ότι 2.000 χρόνια αργότερα, σήμερα, αυτή είναι ακόμα επίκαιρη γιατί ακριβώς η ναυτιλία και η εργασία της θάλασσας είναι αυτή που μπορεί και ενώνει και δημιουργεί τις συνθήκες για παγκόσμια ειρήνη, για συνεργασία, για καλύτερη οικονομία» σημείωσε.
Υπενθύμισε δε ότι η ελληνική ναυτιλία καλύπτει περισσότερο από το 20% της χωρητικότητας συνολικά των πλοίων στον κόσμο. Και αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι οι περισσότερο από το 90% των, του παγκόσμιου εμπορίου συντελείται μέσα από την θάλασσα αναδεικνύεται ακριβώς αυτή η σημασία ακόμα περισσότερο.
Οι επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα
Οι επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα είναι και αυτές που έχουν συμβάλλει ακριβώς να σημειώνουμε τα ρεκόρ, ανέφερ η κ. Λοΐζου. Το 2022 περάσαμε τα 7,2 δισ. σε ξένες άμεσες επενδύσεις και επενδύσεις που γίνονται και στο λιμάνι του Πειραιά δυναμώνουν τη χώρα μας και την κάνουν ακριβώς ανταγωνιστική, συνδέοντας την Ασία και κάνοντας την Ελλάδα μία πύλη προς την Ευρώπη συνολικά.
Ο ρόλος της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή
«Σίγουρα έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε για να δυναμώσουμε τη χώρα μας, να συνδέσουμε σιδηρόδρομο με τα λιμάνια μας, να βελτιώσουμε το πλαίσιο» παραδέχθηκε, αλλά πρόσθεσε ότι βαδίζουμε σε μία εποχή που η Ελλάδα μπορεί να παίξει ακριβώς το ρόλο του κόμβου όχι μόνο γεωγραφικά ή στρατηγικά όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε για σταυροδρόμι τριών ηπείρων Ευρώπη, Ασία και Αφρική.
Αλλά πραγματικά να αξιοποιήσουμε αυτή τη γεωγραφική θέση και να κάνουμε την Ελλάδα μια δύναμη περιφερειακή, αξιοποιώντας ακριβώς και τις σχέσεις μας με την Κίνα από τη στιγμή που η Κίνα είναι ένας πρωταγωνιστής στο παγκόσμιο εμπόριο, παίζει σημαντικό ρόλο συνολικά και μπορούμε ακριβώς να αξιοποιήσουμε την Ελλάδα ως πύλη για να μεταφέρει τα προϊόντα της στην Ευρώπη και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το ρόλο μας.
Αναφερόμενη στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τόνισε ότι οι στόχοι των δύο χωρών είναι κοινοί σε αυτή την κατεύθυνση, άρα υπάρχει ευρύ φάσμα και δυνατότητα συνεργασίας, ώστε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες που θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας και της Κίνας, αλλά ολόκληρου του κόσμου. «Γιατί οι καλές συνεργασίες ανάμεσα στις χώρες είναι αυτές που δημιουργούν τις παγκόσμιες συνθήκες ειρήνης και ευημερίας» υπογράμμισε.