«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών που καθοδηγούνται από τους κανονισμούς και τις μεταβαλλόμενες αγορές – και όλα υποστηρίζονται από τη νέα τεχνολογία και την τεχνική γνώση». Την επισήμανση αυτή έκανε ο Γιώργος Ανδρεάδης, Marine Chief Executive Greece του BV, στο πλαίσιο της 35ης συνεδρίασης της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής του Bureau Veritas.
Όπως τόνισε, στη συνάντηση «ασχοληθήκαμε με βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση και την ψηφιοποίηση της ναυτιλίας. Η ταξινόμηση, υποστηριζόμενη από το βασικό προϊόν – τους κανόνες της κλάσης, διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση ότι η ενεργειακή μετάβαση και η ψηφιοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα είναι ασφαλής, ενώ παράλληλα θα μεγιστοποιεί τις επιδόσεις για βιώσιμα αποτελέσματα».
«Με το να ακούμε και να εμπλέκουμε τους πελάτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς μας, μπορούμε να λαμβάνουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε, γι’ αυτό τους ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή τους, για την ανταλλαγή των γνώσεων τους και για την υποστήριξή τους ώστε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός καλύτερου ναυτιλιακού κόσμου» κατέληξε ο κ. Ανδρεάδης.
Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο συνεδρίες. Η πρώτη άνοιξε με την παρουσίαση του δρ. Γιάννη Κοκαράκη, Technical Director of South East Europe, Black Sea and Adriatic Zone Bureau Veritas, ο οποίος έκανε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση των κανονιστικών πλαισίων της ΕΕ και του ΙΜΟ, η οποία συμπληρώθηκε με παραδείγματα των επιπτώσεών τους στο κόστος λειτουργίας των πλοίων.
Ακολούθησε ο Παναγιώτης Αναστασίου, τεχνικός διευθυντής Cyber Security Bureau Veritas, η παρουσίαση του οποίου επικεντρώθηκε στην ανθεκτικότητα των πλοίων και των συστημάτων στον κυβερνοχώρο και στο πώς οι νέες απαιτήσεις του IACS και η επικαιροποίηση των κανόνων και υπηρεσιών της BV συμβάλλουν στην επίτευξή της.
Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με τον Βασίλη Σταματίοπουλο, Global Business Development Director Central & South East Europe Region, Verifuel, με μια παρουσίαση σχετικά με τη ρήτρα ναυλοσύμφωνου για τα καύσιμα.
Η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής ξεκίνησε με τον Βασίλη Δημουλά, διευθυντή Τεχνολογίας & Καινοτομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής Ζώνης, ο οποίος παρουσίασε δύο τεχνολογίες απεξάρτησης από τον άνθρακα: τη μεθανόλη ως καύσιμο, αλλά και τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).
Η παρουσίαση συμπληρώθηκε από την παρουσίαση της Μαρίας Λαμπαρδάκη, Project Developer της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μαύρης Θάλασσας και Αδριατικής Ζώνης Bureau Veritas, η οποία παρουσίασε μελέτες περιπτώσεων της BV για την επίδραση της μεθανόλης ως καυσίμου και του CCS στο CII, EU ETS και FuelEU.
Η επιτροπή έκλεισε με ανοικτή συζήτηση για τους κανονισμούς της ΕΕ.