Οι ήπιες ικανότητες και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού και ο τρόπος που αυτά συμβάλλουν ή συνδράμουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας και την επίτευξη των κύριων στόχων της εταιρείας με τη χρήση της τεχνολογίας, του εξοπλισμού και της καινοτομίας είναι το αντικείμενο του ερευνητικού μνημονίου συναντίληψης (Memorandum of Understanding) που υπεγράφη την Πέμπτη 13 Ιουλίου από τον καθηγητή Άγγελο Παντουβάκη, διευθυντή του Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και τη Σουζάνα Λασκαρίδη, της Laskaridis Shipping.
Ειδικότερα, προβλέπεται η συνεργασία σε ερευνητικά θέματα για την αξιοποίηση και διαχείριση μεγάλου όγκου ποσοτικών δεδομένων της εταιρείας, η καταμέτρηση και μοντελοποίηση αλλά και η πρωτογενής ανίχνευση ποιοτικών χαρακτηριστικών του ανθρώπινου δυναμικού της.
Ο καθηγητής κ. Παντουβάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «μέσω του μνημονίου το επιστημονικό δυναμικό του Εργαστηρίου θα προσαρμόσει ειδικά για τη Laskaridis Shipping την αναπτυγμένη από αυτό και επιστημονικά τεκμηριωμένη μεθοδολογία για τη σύνδεση, ορισμό, μέτρηση και υπολογισμό των ήπιων χαρακτηριστικών (soft skills) των ναυτικών, αλλά και της εν γένει διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και θα αξιολογήσει, θα ιεραρχήσει και θα προσομοιώσει την επιρροή τους στα οικονομικά αποτελέσματα και τους βασικούς δείκτες (KPI’s) της εταιρείας, ενώ θα επιτρέψει τη σύνδεση της έρευνας του Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών με τη βιομηχανία της ναυτιλίας».
Από την πλευρά της, η κ. Λασκαρίδη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το μνημόνιο αυτό εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσει τη γνώση που αναπτύσσεται στα ελληνικά ΑΕΙ και εν προκειμένω του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών και θα συμβάλει καθοριστικά και θα δημιουργήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προετοιμασία της εταιρείας μας στις σύγχρονες επιβαλλόμενες απαιτήσεις ιδιαίτερα στο πλαίσιο των ESG και Poseidon Principles αλλά και της υποχρεωτικής πλέον εφαρμογής του DBMS, του SIRE 2.0 και των «ηπίων δεξιοτήτων» και στη φορτηγό ναυτιλία…».
Η υπογραφή αυτού του Μνημονίου εγκαινιάζει μία νέα περίοδο συνεργασιών σε αυτούς τους τομείς και για τους δύο φορείς, ενώ η γνώση και η εμπειρία που θα αποκτηθούν θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και άλλων εφαρμογών στους τομείς του ανθρώπινου δυναμικού, της διοικητικής επιστήμης και της καινοτομίας.