Skip to main content

7ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν»: Η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τη δύναμη της κοινότητας

Paterakis Photo/ Νίκη Πατεράκη

Πώς η εφαρμογή των κριτηρίων ESG συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη

Η Σεμίραμις Παληού, CEO της Diana Shipping και Πρόεδρος της HELMEPA άνοιξε με τον χαιρετισμό της το πρώτο πάνελ του 7ο Ναυτιλιακού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής που είχε ως αντικείμενο τα ESG κριτήρια και τη βιώσιμη ανάπτυξη και το οποίο συντόνισε η Έφη Μπόνη, Marketing & Communication Manager της Ναυτεμπορικής.

Η κ. Παληού υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των ναυτιλιακών φορέων με στόχο την ανάπτυξη της βιώσιμης ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η HELMEPA προάγει τις αξίες μίας δίκαιης και ίσης κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς. Στόχος της είναι η καλλιέργεια νοοτροπίας για ένα βιώσιμο μέλλον.

«Όλα αυτά τα χρόνια η Ναυτεμπορική συμβάλλει για να φτάσει το μήνυμα της HELMEPΑ παντού. Μαζί μπορούμε να σώσουμε τις θάλασσες» τόνισε.

Από την πλευρά της η Μαρία Χατζηιωάννου, ESG Executive της Alassia NewShips Management και Μέλος του ΔΣ της HELMEPA, σημείωσε πως τα ESG είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε την κοινωνία και όχι απλά μία λίστα στόχων που πρέπει να υλοποιήσουμε.

«Στόχος είναι να προάγουμε προγράμματα, να δίνουμε εκπαίδευση, τα εργαλεία ώστε τα ESG κριτήρια να γίνουν μέρος της φιλοσοφίας και της νοοτροπίας των εταιρειών. Στη ναυτιλία το νομοθετικό πλαίσιο αναγκάζει με κάποιον τρόπο τις επιχειρήσεις να είναι ενεργές σε θέματα ESG. Το θέμα είναι να αντιληφθούν οι ίδιες ότι χρειάζεται να έχουν τη νοοτροπία της βιώσιμης ανάπτυξης και να προσφέρουν σε κοινωνία και περιβάλλον» ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κωνσταντίνος Νανόπουλος, Deputy CFO, Starbulk & Co-CFO,  Product Shipping & Trading. «Μία εταιρεία και ένας κλάδος που θέλει να πρωτοπορεί πρέπει να έχει το ESG στο επίκεντρο» τόνισε, ενώ εξήγησε πως με την εφαρμογή κριτηρίων ESG μπορεί να δανείζεται φθηνότερα και να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Στο κομμάτι του  Social, όπως είπε, στόχος είναι η υγεία και ευημερία των υπαλλήλων – κάτι που αποτυπώνεται και μέσα στην κοινωνία. Όσο για το Governance, η ναυτιλία όπως είπε λειτουργεί σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον για αυτό και θα πρέπει να ενσωματώσει την ψηφιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες στη στρατηγική της.

Στο κομμάτι του E (Εnvironment) έδωσε έμφαση ο Γιώργος Πλευράκης, CEO, Hellenic Environmental Center (HEC). Όπως είπε τα κριτήρια ESG είναι το εργαλείο για να βάζουμε στόχους, ενώ το κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης αφορά το στρατηγικό πλάνο και το πώς η ίδια η επιχείρηση σεβόμενη την προστασία του περιβάλλοντος, την υποστήριξη του ανθρώπινου στοιχείου και τα πρότυπα μοντέλα διακυβέρνησης θα αναπτυχθεί.  «Αυτό που ξεχνάμε να συμπληρώσουμε είναι το κομμάτι το οικονομικό. Για να μπορέσεις να έχεις μία σωστή συνολική εικόνα της βιωσιμότητας, για να πετύχεις τους στόχους πρέπει όλα αυτά να συνδέονται» τόνισε.

Για τη συμβολή της υψηλής τεχνολογίας στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας μίλησε η Μυλαίδη Στούμπου, Sr Regional Director, Partner Development, ISVs, Digital Natives & Scale Ups, CEMA Region της Microsoft. Όπως είπε με τη ναυτιλία να αντιστοιχεί στο 3% των παγκόσμιων ρύπων η υψηλή τεχνολογία έχει τον ρόλο να την βοηθήσει να υιοθετήσει ταχύτερα πιο πράσινες πρακτικές.