Στη ναυτιλιακή τεχνολογία θα εστιάσει τις επόμενες επενδύσεις της η Μαρίνα Χατζηπατέρα, συν-ιδρύτρια του Venture Capital Fund TMV (Trail Mix Ventures), δείχνοντας, μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα.
«Το χαρτοφυλάκιο του TMV θα παραμείνει διαφοροποιημένο, με επενδύσεις σε τέσσερις σημαντικές αγορές: Logistics, Υγειονομική Περίθαλψη, Βιωσιμότητα και Εργασιακό Περιβάλλον. Αυτές οι βιομηχανίες είναι απαρχαιωμένος ως επί το πλείστον, ιδανικές για αλλαγή. Εγώ θα εστιάσω κυρίως στα logistics (και ιδιαίτερα στη ναυτιλία) και τη βιωσιμότητα. Τώρα είναι κατάλληλη στιγμή, καθώς υπάρχει μία ώθηση από όλες τις πλευρές της βιομηχανίας για καινοτομία» τονίζει η κα Χατζηπατέρα, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», με αφορμή τον τρίτο κύκλο επενδύσεων που ξεκίνησε το VC.
Η πρώτη επενδυτική κίνηση σε αυτόν τον γύρο έγινε σε μία αμερικανική νεοφυή επιχείρηση, με το όνομα Secro. H τελευταία προσφέρει μία πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν όλες τις λειτουργίες μίας έντυπης φορτωτικής (έγγραφο φόρτωσης εμπορευμάτων) διαδικτυακά, αυξάνοντας, έτσι, την ταχύτητα των εργασιών και μειώνοντας το συνολικό κόστος.
«Η Ελλάδα είναι αυτήν τη στιγμή πηγή καινοτομίας και ανυπομονώ να συνεχίσω να συναντώ επιχειρηματίες για να κάνω την πρώτη μας επένδυση στη χώρα. Θα ήταν πολύ σημαντικό, έχοντας τις ρίζες μου από την Ελλάδα» συμπληρώνει η ίδια. Πράγματι, η χώρα μας παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια δυνατότητες ανέλιξης σε κόμβο τεχνολογίας και ιδιαίτερα ναυτιλιακής τεχνολογίας, καθώς πληθώρα νεοφυών επιχειρήσεων με χρήσιμες ιδέες «ξεπηδούν» για να εξυπηρετήσουν τους εγχώριους πλοιοκτήτες.
Ιδιαίτερη μνεία κάνει στην ελληνική ναυτιλιακή start-up Harbor Lab, η οποία συνεισφέρει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξόδων ενός πλοίου κατά τον ελλιμενισμό του.
Μάλιστα, όπως λέει η κα Χατζηπατέρα, σε αυτόν τον επενδυτικό κύκλο, στόχος είναι το ένα τρίτο των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν να διοχετευτεί σε εταιρείες ναυτιλίας και logistics και γνωστοποιεί ότι ήδη χτίζει ένα μεγάλο δίκτυο με αυτήν την εστίαση. «Όπως όλοι ξέρουμε, το 90% των αγαθών του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω των πλοίων και η αγορά, την οποία μπορούμε να προσεγγίσουμε, είναι τεράστια. Λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν μου στη ναυτιλία, το TMV μπορεί να συνεργαστεί στρατηγικά με αυτές τις εταιρείες και να τις βοηθήσει να μεγαλώσουν. Το γεγονός ότι έχω τις βάσεις μου στις ΗΠΑ θα αποδειχθεί, επίσης, χρήσιμο, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή γι’ αυτές τις εταιρείες να επεκταθούν» επισημαίνει.
Η ιδέα πίσω από το ΤΜV
H Μαρίνα Χατζηπατέρα σπούδασε στο GeorgeTown University και αργότερα εργάστηκε για κάποια χρόνια στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση, Dorian LPG, συμβάλλοντας τα μέγιστα για την εισαγωγή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο το 2014. Τα τελευταία χρόνια εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Από το 2015 είναι μέλος της Περιβαλλοντικής Επιτροπής της Ένωσης των Πλοιοκτητών Δεξαμενόπλοιων (Intertanko). «Ήξερα, από τη στιγμή που ξεκίνησα να εργάζομαι στη βιομηχανία, ότι ήταν σημαντικό να κατανοήσω τον τρόπο με τον οποίο προοδεύει, όχι μόνο αναφορικά με την αποδοτικότητα, αλλά και τη βιωσιμότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αφότου η Dorian εισήλθε στις χρηματαγορές, η κα Χατζηπατέρα ήρθε σε επαφή με πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν ιδέες για να προωθήσουν τη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση της ναυτιλίας, αλλά είτε δεν είχαν τα εργαλεία είτε δεν ήξεραν πως να εμπλακούν, να συναντήσουν τους πλοιοκτήτες και να λάβουν την εμπιστοσύνη της βιομηχανίας.
Τότε η ίδια συνειδητοποίησε ότι μπορεί να τους βοηθήσει σε επίπεδο συγκέντρωσης κεφαλαίου, αλλά και συνεργασιών. Με αυτό το σκεπτικό, προχώρησε το 2017 στην ίδρυση του TMV, μαζί με την συμφοιτήτριά της, Soraya Darabi.
Οι επενδυτές και το χαρτοφυλάκιο
Όπως εξηγεί η κα Χατζηπατέρα, τα κεφάλαια του TMV προέρχονται από ιδιωτικές τοποθετήσεις των συν-ιδρυτών και κυρίως από επενδυτές. Το VC διαθέτει, σήμερα, πάνω από 120 επενδυτές, από την Bank of America και την JP Morgan, μέχρι διάφορα ιδρύματα και φυσικά πλοιοκτήτες. Μάλιστα, η ίδια γνωστοποιεί ότι το TMV βρίσκεται στα στάδια ελέγχων για μία επένδυση από μία από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές ναυτιλιακές εταιρείες και υπηρεσίες ναυτασφάλισης.
Στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, το TMV συγκέντρωσε 11,5 εκατ. δολάρια και επένδυσε σε αρκετές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και μία ναυτιλιακή, η Nautilus Lab, ενώ στον επόμενο κύκλο μάζεψε περίπου 65 εκατ. δολάρια, διοχετεύοντας κεφάλαια σε αρκετές ναυτιλιακές. Ξεχωρίζουν οι επενδύσεις της κας Χατζηπατέρα στις ShipSkart, Freightify, Portcast, GreyWing, και OnePort365, μεταξύ άλλων. Στον τρίτο γύρο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένονται ακόμη μεγαλύτερα ποσά.
Ο κύκλος της επένδυσης
Όπως εξηγεί η κα Χατζηπατέρα, εκείνη και οι συνεργάτες της παρακολουθούν στενά διαγωνισμούς παρουσίασης επιχειρηματικών ιδεών (pitch competitions) σε πανεπιστημιακό και μη πλαίσιο, ενώ την ίδια ώρα παρευρίσκονται σε ναυτιλιακές εκδηλώσεις είτε στη Νέα Υόρκη είτε σε άλλα hubs, όπως η Ελλάδα και η Σιγκαπούρη, ανιχνεύοντας ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εταιρειών.
Όταν βρεθεί η κατάλληλη εταιρεία, πραγματοποιείται συνάντηση με τους ιδρυτές και την ομάδα του TMV, στην οποία παρουσιάζεται εκτενώς το concept. Έπονται έλεγχοι γύρω από την αγορά και το ανταγωνιστικό τοπίο, στο οποίο δραστηριοποιούνται και τελευταίο στάδιο είναι η ψηφοφορία για το αν αξίζει ή όχι να επενδυθούν κεφάλαια.
Μετά την επιλογή της κατάλληλης εταιρείας και την αντίστοιχη επένδυση, η ομάδα του TMV περνά τον επόμενο χρόνο ή διετία – μέχρι τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης – δουλεύοντας στενά μαζί τους, συμβάλλοντας σε διάφορες πτυχές, όπως οι προσλήψεις, οι συναντήσεις με χρηματοδότες και η χάραξη μίας καλής στρατηγικής αγοράς.