Στην Ελλάδα επεκτείνεται για πρώτη φορά με φυσική παρουσία ο ιαπωνικός ναυτιλιακός “γίγαντας” NYK Group, ανοίγοντας γραφείο που θα ασχοληθεί με ναυλώσεις φορτηγών πλοίων.
Ειδικότερα, η NYK Bulkship (Atlantic) NV, το “πρόσωπο” του ιαπωνικού ομίλου στην Ευρώπη, με έδρα στην Αμβέρσα του Βελγίου αιτήθηκε στη διάρκεια του 2022 την εγκατάσταση γραφείου στη χώρα μας, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια. Νεότερη απόφαση που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2023 αναφέρει ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας αποδέχεται την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή, ανοίγοντας το “πράσινο φως” για το γραφείο.
Όπως λένε στη “Ν” αρμόδιες πηγές, το γραφείο έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του. Στόχος των Ιαπώνων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η συνεργασία με τους Έλληνες πλοιοκτήτες για ναυλώσεις bulk carriers. “Η ναυτιλιακή αγορά της Ελλάδας είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς, όπως και αυτή της Ιαπωνίας, γεγονός που δημιουργεί ελκυστικές ευκαιρίες συνεργειών” αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν έναν από τους μεγαλύτερους στόλους bulk carriers διεθνώς, ενώ αντίστοιχα και η NYK εστιάζει περισσότερο σε αυτήν την αγορά.
Σύντομα, μάλιστα, το γραφείο, το οποίο “τρέχει” Έλληνας στέλεχος της ΝΥΚ, αναμένεται να ενισχυθεί με προσωπικό τόσο εγχώριο όσο και από την Ιαπωνία.
Το προφίλ της NYK
Η NYK Bulkship (Atlantic) NV είναι υπεύθυνη για την εμπορική, λειτουργική και οικονομική διαχείριση του στόλου bulk carriers του ομίλου.
O στόλος του ιαπωνικού ομίλου αποτελείται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, από 658 πλοία, εκ των οποίων 382 είναι bulk carriers, 108 car carriers, 68 tankers, 55 containerships και 45 λοιπά πλοία.
O όμιλος, ο οποίος θα ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα για το 2022 στις 9 Μαΐου, κατέγραψε καθαρά κέρδη 4,8 δισ. δολαρίων στο εννεάμηνο πέρυσι, ποσό αυξημένο κατά 72% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, τα έσοδα “σκαρφάλωσαν” κατά 30% σε ετήσια βάση.
Η NYK διαθέτει παρουσία σε 57 χώρες σε Ευρώπη, Αφρική, Νότια και Ανατολική Ασία και Αμερική, με προσωπικό 35.000 ανθρώπων.
Η ιαπωνική ναυτιλιακή οντότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας πριν από περίπου ένα δίμηνο, όταν ανακοίνωσε ένα “γιγαντιαίο” πλάνο ανάπτυξης, ύψους 8,8 δισ. δολαρίων, μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Κεντρικός πυλώνας αυτού του σχεδίου είναι η πολιτική περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG).
Σημαντικά ποσά θα διοχετευτούν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), χύδην ξηρού φορτίου και νέων τεχνολογιών για την απαλλαγή από τον άνθρακα.
Σημειώνεται ότι η NYK “ποντάρει” στην αμμωνία ως μία υποσχόμενη λύση για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του στόλου. Μάλιστα, το 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο ρυμουλκό του ομίλου με τη χρήση αυτού του καυσίμου, ενώ θα ακολουθήσει ένα πλοίο μεταφοράς αμμωνίας το 2026 και ένα βαπόρι μεταφοράς αυτοκινήτων κοντά στο τέλος της δεκαετίας. Με βάση το πλάνο που έχει θέσει, τα περισσότερα από τα πλοία της εκτιμάται ότι θα υιοθετήσουν την τεχνολογία γύρω στο 2035.
Ναυτιλιακό hub η Ελλάδα
To ελληνικό ναυτιλιακό cluster προσελκύει τα τελευταία χρόνια αρκετές μεγάλες διεθνείς εταιρείες, με δραστηριότητα στους κλάδους της πλοιοδιαχείρισης, των ναυλώσεων και της ναυλομεσιτείας.
Παράλληλα, “φυτρώνουν” και εταιρείες παροχής συμβουλών και τεχνικών λύσεων σε θέματα ψηφιοποίησης και απανθρακοποίησης, δύο μεγάλες τάσεις στη ναυτιλιακή πραγματικότητα σήμερα.
Το γεγονός ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο διεθνώς στον παγκόσμιο στόλο – σε όρους χωρητικότητας – είναι κίνητρο για ναυτιλιακές οντότητες να επεκταθούν στη χώρα μας, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους και να δημιουργήσουν συνεργασίες, επισημαίνουν ναυτιλιακοί παράγοντες.