Skip to main content

Π. Λασκαρίδης: Η ελληνική ναυτιλία μπορεί να διατηρήσει την παγκόσμια πρωτιά, παρά τις προκλήσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Η ελληνική ναυτιλία βγαίνει προς τα έξω, προβάλλοντας τα θέλω και τα πιστεύω της, δήλωσε ο Πάνος Λασκαρίδης.

Υπόθεση πατριωτών Ελλήνων εφοπλιστών είναι η στήριξη της ελληνικής σημαίας, σύμφωνα με τον κ. Πάνο Λασκαρίδη. Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, ο διευθύνων σύμβουλος της Lavinia Corporation & Laskaridis Shipping Company, αν μια μέρα αλλάξουν γνώμη, η ελληνική σημαία θα εξαφανιστεί.

Ο κ. Λασκαρίδης στάθηκε επίσης και στο ναυτιλιακό cluster. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μόνο στην Ελλάδα θεωρούμε ως ναυτιλία μόνο την πλοιοκτησία. Στο εξωτερικό, κάτι που κατάλαβε καλά όταν ανέλαβε πρόεδρος της ECSA, θεωρούν ναυτιλία όλο το ναυτιλιακό πλέγμα. Απόδειξη, σημείωσε, ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στον κόσμο όσον αφορά την πλοιοκτησία, αλλά πολύ πίσω ως ναυτιλιακό κέντρο. Προσέθεσε όμως ότι γίνονται βήματα προς την ενίσχυση του ναυτιλιακού κέντρου, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, για τα οποία όπως τόνισε δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα πάνε πολύ καλά, αλλά και για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και του Νεωρίου, που ήδη πάνε πολύ δυνατά.

Παράλληλα τόνισε ότι σταδιακά η ελληνική ναυτιλία βγαίνει προς τα έξω, προβάλλοντας τα θέλω και τα πιστεύω της, ως πρώτη ναυτιλία του κόσμου.

«Ενθαρρύνουμε τους φίλους μας να φέρουμε τα πλοία μας εδώ αντί στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Τα ναυπηγεία στην Ελλάδα είναι και καλύτερα και φθηνότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λασκαρίδης. Σημείωσε δε ότι με την ενίσχυση του cluster αποκτά μεγαλύτερη δύναμη και η φωνή της χώρας μας στη διεθνή ναυτιλία.

Ο κ. Λασκαρίδης στάθηκε και σε ένα θέμα που απασχολεί πολύ τον ελληνικό εφοπλισμό και αφορά το θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής ναυτιλίας και τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως είπε ο ίδιος πιστεύει ότι δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος της ιστορίας, αλλά δήλωσε αισιόδοξος.

Τέλος επεσήμανε ότι η ελληνόκτητος ναυτιλία έχει όλα τα φόντα να διατηρήσει την παγκόσμια πρωτιά της, παρά τις προκλήσεις. «Δεν θα κινδυνεύσουμε εύκολα», αλλά θέλει πολύ σκληρή δουλειά ανέφερε χαρακτηριστικά.