Skip to main content

Έκκληση του ΙΜΟ για τον περιβαλλοντικό κίνδυνο στην Υεμένη

Ο Kitack Lim, γ.γ. του ΙΜΟ

Προσπάθειες υποστήριξης του προγράμματος, ύψους 130 εκατ. δολαρίων, για τη μεταφορά πετρελαίου από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και εκφόρτωσης Safer (κατασκευής 1976).

O Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη για την προμήθεια εξοπλισμού στήριξης της διαδικασίας αφαίρεσης 1,1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από ένα δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται σε αποσύνθεση έξω από τις ακτές της Υεμένης.

H έκκληση είναι τμήμα των προσπαθειών υποστήριξης του προγράμματος, ύψους 130 εκατ. δολαρίων, για τη μεταφορά πετρελαίου από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και εκφόρτωσης Safer (κατασκευής 1976).

Το Safer δεν έχει συντηρηθεί από το 2015, μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη. Έχει χαρακτηριστεί πιθανή «πλωτή βόμβα» που κινδυνεύει να προκαλέσει διαρροή τέσσερις φορές το μέγεθος της καταστροφής του Exxon Valdez του 1989.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη συγκεντρώσει 100 εκατ. δολάρια για την επιχείρηση, ενώ έχουν αγοράσει το VLCC Nautica από την Euronav για να παραλάβει το πετρέλαιο.