Στραμμένο το βλέμμα στην Ελβετία και το τραπεζικό «δράμα» έχει η ελληνική ναυτιλία, καθώς η Credit Suisse είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των εγχώριων πλοιοκτητών.
Η εξαγορά από τη UBS, μία τράπεζα χωρίς σημαντική έκθεση στη ναυτιλία, γεννά ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα στις δραστηριότητες του ενιαίου πλέον ομίλου.
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ρευστή, επομένως είναι πολύ νωρίς να παρέχουμε οποιαδήποτε πληροφορία. Θα ενημερώσουμε την αγορά για την εξέλιξη αυτής της ενοποίησης» απάντησε πηγή της UBS σε ερώτηση της «Ν» για τον αντίκτυπο της εξαγοράς στο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Credit Suisse.
«Η UBS δεν είναι μία γνωστή ναυτιλιακή τράπεζα. Η ικανότητά της να κατανοεί και να στηρίζει τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση είναι επομένως αμφίβολη» λέει στη «Ν» ο Θεόδωρος (Ted) Πετρόπουλος, επικεφαλής της Petrofin Research, η οποία εκπονεί εδώ και αρκετά χρόνια έρευνες για την ελληνική ναυτιλία και τη χρηματοδότηση των εταιρειών του κλάδου.
Από την άλλη, όμως, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, «η ναυτιλιακή χρηματοδότηση της Credit Suisse ήταν συνδεδεμένη με τις καταθέσεις των πελατών και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, περιοχές, τις οποίες γνωρίζει καλά η UBS».
«Είναι μία δύσκολη απόφαση. Η προφανής προσδοκία είναι ότι το στρατηγικό μοντέλο των συνδυασμένων τραπεζών θα επανεκτιμηθεί διεξοδικά, κάτι που ίσως επηρεάσει αρνητικά τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση» εκτιμά ο ίδιος.
«Η UBS αναμένεται, επίσης, να σπεύσει να μειώσει τη συνολική έκθεση κινδύνου της Credit Suisse, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα σε όλο το τραπεζικό φάσμα για να περιορίσει την έκθεση των τραπεζών και να να αποκαταστήσει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στα επίπεδα της ίδιας» καταλήγει ο κ. Πετρόπουλος.
Ενθαρρυντικά σημάδια
Οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις, πάντως, δεν έχουν ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, αλλά δίνουν ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια.
Η Credit Suisse εμφανίστηκε καθησυχαστική. «Η τράπεζα συνεχίζει να λειτουργεί στη συνήθη πορεία των εργασιών της και εφαρμόζει μέτρα αναδιάρθρωσης σε συνεργασία με την UBS» τόνισε σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση.
Παράλληλα, η UBS έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ικανότητες της Credit Suisse στη διαχείριση πλούτου και περιουσιακών στοιχείων, εκτιμώντας ότι «θα ενισχύσει τη στρατηγική της για την ανάπτυξη των κεφαλαιακών επιχειρήσεών της».
Αυτά μεταφράζονται ως καλά νέα για τη ναυτιλία, διότι η διαχείριση πλούτου της Credit Suisse και η ναυτιλιακή δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. «Το παραδοσιακό μοντέλο της Credit Suisse είναι να προσφέρει δάνεια σε πελάτες της ναυτιλίας με αντάλλαγμα ιδιωτικές επενδύσεις στο τμήμα διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας» επισημαίνει η ναυτιλιακή επιθεώρηση Tradewinds.
Η έκθεση στην ελληνική ναυτιλία
Με βάση την τελευταία έρευνα της Petrofin Research έως και το 2021, η Credit Suisse ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της ελληνικής ναυτιλίας. Με χαρτοφυλάκιο 5,6 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει το 10,65% της συνολικής χρηματοδότησης των Ελλήνων πλοιοκτητών.
Η έκθεση της τράπεζας στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία φτάνει τα 10 δισ. δολάρια, ούσα η δέκατη μεγαλύτερη δανειοδότρια του κλάδου.
Με άλλα λόγια, οι χρηματοδοτήσεις προς τις ελληνικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό του συνολικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας στη ναυτιλία.
Ο γάμος UBS – Credit Suisse δεν σταματά τον πανικό: Ματώνουν οι αγορές