Παραπάνω από ενθαρρυντικές είναι οι προοπτικές για τον θαλάσσιο τουρισμό και τα σκάφη αναψυχής τη φετινή σεζόν, αφού οι κρατήσεις μέχρι στιγμής είναι 15% πάνω σε σχέση με το 2022.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Θαλάσσιου Τουρισμού (HCPY) Τζίνα Πολέμη: «Οι ενδείξεις της καλοκαιρινής περιόδου είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές για την Ελλάδα, διότι τα σκάφη με ελληνική σημαία δείχνουν fully booked, ενώ τα ξένα σκάφη έχουν ήδη βάλει στην πυξίδα τις συντεταγμένες μας και οι επαγγελματίες του χώρου προετοιμάζονται με ταχείς ρυθμούς».
Ωστόσο, επισημαίνει ότι «η χώρα μας θα πρέπει να εκσυγχρονίσει τομείς σημαντικούς για την υποδοχή αυτού του υπέροχου τομέα θαλάσσιου τουρισμού, το yachting, όπως τη νομοθεσία της, τις μαρίνες, τις υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών, για να δημιουργήσει ένα δόκιμο περιβάλλον παραμονής και φιλοξενίας».
Στην Ελλάδα, τονίζει η κ. Πολέμη, «μετά την παρέλευση δεκαετίας συζητήσεων ο κόσμος του yachting αναθεώρησε τις τοποθετήσεις του για την ελεύθερη αγορά, η οποία και θεσμοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2022. Στην κυριολεξία όμως η ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα την υλοποιήσει είναι στη φάση της εφαρμογής, με συνέπεια να μην μπορούμε να το ανακοινώσουμε επίσημα ως χώρα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως η κυβέρνηση διατείνεται».
Η αντιπρόεδρος της HCPY πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλάδα «μπορεί να γίνει το νέο Yachting Home Port παγκοσμίως. Το yachting είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός που οι νέοι μπορούν να στοχεύσουν για ένα ευοίωνο και προσοδοφόρο μέλλον. Οι θετικές εξελίξεις με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα δημιουργήσουν και ένα σύγχρονο περιβάλλον επισκευών για το διεθνές yachting με προσφορά εργασίας στους Έλληνες. Παράλληλα ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών των νησιών μας θα δώσει κίνητρο στους νέους να μείνουν ή να επενδύσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους». Και συμπληρώνει:
«Δεν είναι τυχαίο ότι ξένοι κολοσσοί επενδύουν στην κρουαζιέρα της Ελλάδας, πρέπει κάποτε να δούμε την πατρίδα μας με άλλα μάτια και να είμαστε περήφανοι για τον τόπο αυτό που όλοι θα ήθελαν να έχουν γεννηθεί και να ζουν».
Η συνάντηση
Εν τω μεταξύ, τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Θαλάσσιου Τουρισμού, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, έθεσαν στο τραπέζι τρία βασικά θέματα.
Συγκεκριμένα, τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό ήταν:
– Η ασφαλιστική αντιμετώπιση των μη κοινοτικών πληρωμάτων στα σκάφη αναψυχής του Μητρώου Πλοίων για αποφυγή άνισης μεταχείρισης των ξένων σημαιών έναντι των ελληνικών.
– Η απαλλαγή πληρωμής ΤΕΠΑΗ (ενός μήνα) για τη μετάβαση στα ναυπηγεία ή για δοκιμαστικούς πλόες (sea trials) εφόσον το σκάφος βρίσκεται σε ακινησία.
– Η άμεση ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών εφαρμογών που προβλέπει ο Ν. 4926/2022, κυρίως η εφαρμογή e-charter permission, αλλά και η έγκαιρη παρουσίαση των εφαρμογών αυτών στους φορείς και στους χρήστες του κλάδου (πλοιοκτήτες, λογιστές, πλοιάρχους, πράκτορες κ.λπ.).
Από την έντυπη έκδοση