Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Ναυτικού Δικαίου, που διεξήχθη με υβριδικό τρόπο από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2022 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με θέμα «H προστασία της ναυτιλιακής επιχείρησης σε ένα μεταβαλλόμενο, ρυθμιστικά και πραγματικά, περιβάλλον». Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η επιτυχία ήταν αναμφισβήτητα πολυεπίπεδη, όπως αποδεικνύει η διεθνής ανταπόκριση, η μεγάλη συμμετοχή, η σύμπραξη νομικής επιστήμης και αγοράς, καθώς και το επίπεδο των επιστημονικών εισηγήσεων.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ηλίας Κλάππας και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ναυτικού Συνεδρίου Καθηγήτρια κα Λία Αθανασίου υποδέχτηκαν κατά την τελετή έναρξης του Συνεδρίου τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.
Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων ακαδημαϊκοί ειδικευμένοι στο ναυτικό δίκαιο, δικαστές, δικηγόροι, επαγγελματίες του ναυτιλιακού χώρου, δημόσιοι λειτουργοί και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο.
Η θεματική του 10ου Ναυτικού Συνεδρίου δομήθηκε σε πέντε επιμέρους ενότητες: Η πρώτη ενότητα εστίασε στην αλλαγή της οπτικής προσέγγισης, από την προστασία των δανειστών στην προστασία της επιχείρησης, και κάλυψε θέματα όπως η οικονομική ανάλυση της σύγχρονης πλοιοκτησίας, οι επιπτώσεις της πανδημίας, η προστασία της εκμετάλλευσης του πλοίου από το Κράτος της Σημαίας κ.ά. Η δεύτερη ενότητα αφιερώθηκε στις οργανωτικές (μετ)εξελίξεις της ναυτιλιακής επιχείρησης (νέες μορφές συνεργασίας, καταστρατήγηση νηολόγησης, εφαρμοστέοι κανόνες στις εγκατεστημένες στην Ελλάδα αλλοδαπές εταιρείες κ.ά).
Η τρίτη ενότητα εστίασε στις σύγχρονες μορφές κινδύνων που αντιμετωπίζει ο εκμεταλλευόμενος το πλοίο, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την επιβολή κυρώσεων από τρίτα κράτη και τις επιταγές περί μείωσης του ποσοστού θείου στα καύσιμα των πλοίων.
Η τέταρτη ενότητα έφερε στο επίκεντρο της συζήτησης τις νομικές πτυχές των πιέσεων που ασκούνται στη ναυτιλία από το δίκαιο του περιβάλλοντος και την τεχνολογία, όπως τα αυτόνομα πλοία, οι κυβερνοεπιθέσεις, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι υποχρεώσεις συμμόρφωσης στα νέα κλιματικά δεδομένα κ.ά.
Τέλος, η τελευταία ενότητα αφιερώθηκε στην επανεξέταση των παραδοσιακών εργαλείων νομικής προστασίας (π.χ. περιορισμός ευθύνης, προϋποθέσεις συντηρητικής κατάσχεσης πλοίων), με συγκριτική επισκόπηση της ελληνικής και αλλοδαπής νομολογίας.
Επί των θεματικών αυτών, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας και του εξωτερικού όσο και από δικαστικούς λειτουργούς και δικηγόρους εξιδεικευμένους στο αντικείμενο του ναυτικού δικαίου, καθώς και από διακεκριμένα μέλη διεθνών οργανισμών (BIMCO, IMO, UNCTAD, IOPC Funds, CMI).
Με την ευκαιρία του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Ναυτικού Δικαίου ο Δικηγορικός Σύλλογος γιόρτασε την συμπλήρωση 100 ετών από τη σύστασή του, καθώς ιδρύθηκε το 1920, παραθέτοντας επίσημο δείπνο την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022
στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο οποίο παρευρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τιμώντας με την παρουσία της τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και τους Έλληνες και ξένους διακεκριμένους ομιλητές.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ηλίας Κλάππας, ενώ παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρας και ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α. και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κ. Δημήτρης Βερβεσός, οι οποίοι συνεχάρησαν τον Δικηγορικό Σύλλογο για τη επέτειο των εκατό χρόνων ζωής και δράσης του, καθώς και για τη διοργάνωση του 10ου Ναυτικού Συνεδρίου.
Επίσης, παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτές της περιφέρειας Πειραιά και εκπρόσωποι κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΣτΕ, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Ανώτατοι Δικαστές, η Αντεπίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων ως εκπρόσωπος του Γενικού Επιτρόπου ΤΔΔ, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Προϊσταμένη του Εφετείου Πειραιά και οι Προϊστάμενοι των Δικαστικών Σχηματισμών της Περιφέρειας του Εφετείου Πειραιά, Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων, η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων, οι πρώην Πρόεδροι του Δ.Σ.Π. Γ. Σταματογιάννης και Στ. Μανουσάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ναυτικού Δικαίου, πλήθος Καθηγητών και Μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, εκπρόσωποι της Ναυτιλίας και της Οικονομίας, αρκετοί Δημοσιογράφοι.
Τέλος, ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχαριστίες απευθύνει ο Δικηγορικός Σύλλογος στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και ιδιαίτερα στην Πρόεδρο του κα Λ.Ι.Αθανασίου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών, για τις πολυετείς κοπιώδεις προσπάθειες, την επιμονή και την άρτια επιστημονική επιμέλεια που προσέδωσαν στο επετειακό 10ο Συνέδριό μας το κύρος και την ποιότητα που όλοι διαπιστώσαμε.