Skip to main content

CEO του American P&I Club η Δωρ. Ιωάννου

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

«Διπλή» ιστορία γράφει η Ελληνοαμερικανίδα Δωροθέα Ιωάννου, η οποία θα αναλάβει τον ρόλο του CEO στο Shipowners Claims Bureau, τη διαχειρίστρια εταιρεία του American P&I Club, από 1/8/2022, που αποχωρεί ο μέχρι πρότινος επικεφαλής Joe Hughes.

Κορυφαία εκτελεστική θέση σε ένα διεθνές P&I Club και πρώτη φορά για μια γυναίκα στα 167 χρόνια ιστορίας των ναυτασφαλιστικών οργανισμών, αναλαμβάνει η Δωροθέα Ιωάννου, η οποία επιτελούσε καθήκοντα αναπληρώτριας COO. Την ίδια ώρα γίνεται και ο πρώτος άνθρωπος ελληνικής καταγωγής που θα ηγηθεί ενός οργανισμού P&I.

«Είμαι ενθουσιασμένη με αυτήν τη νέα θέση, η οποία σηματοδοτεί μια ιδιαίτερη σημασία για τον οργανισμό μας, αλλά και για τη βιομηχανία των ναυτιλιακών ασφαλίσεων γενικότερα. Είμαι περήφανη που δουλεύω με το SCB, το American Club και τον EOM και μία ομάδα ταλαντούχων επαγγελματιών σε διεθνές επίπεδο, με τους οποίους έχω περάσει τα τελευταία 17 χρόνια. Ανυπομονώ να χτίσω πάνω στα κατορθώματα του παρελθόντος για να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον» δήλωσε η κ. Ιωάννου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Ελληνοαμερικανός Dan Tadros, ο οποίος είχε τον ρόλο του επικεφαλής Νομικών και Συμμόρφωσης στο SCB, τοποθετήθηκε στη θέση του COO. «Είμαι ενθουσιασμένος γι’ αυτήν τη νέα θέση και ανυπομονώ να αναλάβω καθήκοντα τους επόμενους μήνες, δουλεύοντας στο πλάι εξαίρετων συναδέλφων σε όλον τον κόσμο, με στόχο μελλοντικές επιτυχίες» σχολίασε μεταξύ άλλων.

Δυναμική πορεία

Η Δωροθέα Ιωάννου γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Νέα Υόρκη, από Ελληνοκύπριους γονείς. Κατέχει Β.Α. από το City University της Νέας Υόρκης και ανώτατο πτυχίο Νομικής από το St John’s University School of Law της πόλης.

Το 1997 μετεγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και αρχικά απασχολήθηκε στη διδαχή αγγλικών και σε μια τοπική δικηγορική εταιρεία, αφού δεν είχε επαγγελματικές επαφές ή συνδέσεις. Εισήλθε στον κλάδο των ναυτασφαλίσεων μέσα από την εταιρεία Allied Insurance Brokers το 1998 και τελικά έλαβε τα ηνία του τμήματος απαιτήσεων, «κάνοντας όνομα» ως ανερχόμενο ταλέντο στη διαχείριση ναυτικών ατυχημάτων.

Το 2005 η κ. Ιωάννου εισήλθε στο νεοϊδρυθέν SCB (Hellas), το γραφείο στον Πειραιά, που αντιπροσώπευε το SCB στη Νέα Υόρκη. Τελικά και μετά από διαχείριση απαιτητικών υποθέσεων ανέλαβε το 2009 τη γενική διαχείριση του γραφείου.

Το 2015 έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του American Club που αναλαμβάνει senior παγκόσμιο εκτελεστικό ρόλο, εκτελώντας χρέη διευθύντριας Παγκόσμιας Επιχειρησιακής Ανάπτυξης. Το 2017 τιμήθηκε στο Λονδίνο με το βραβείο Επόμενης Γενιάς στη Ναυτιλία, στη μεγάλη ναυτιλιακή διοργάνωση της Lloyd’s List.

Η κ. Ιωάννου υποστηρίζει ένθερμα μια εταιρική φιλοσοφία και δομή που διασφαλίζει ότι οι γυναίκες μπορούν, ανεξαρτήτως οικογενειακών υποχρεώσεων, να κάνουν καριέρα και να ανελιχθούν. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα δραστήρια και στο έργο της WISTA (Women’s International Shipping & Trading Association), τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Τέλος, σημειώνεται ότι πρόσφατα εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του International Propeller Club, αναλαμβάνοντας ενεργό λόγο στην προεδρία της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Επόμενης Γενιάς.

Διακεκριμένη καριέρα

Ο Dan Tadros γεννήθηκε στις ΗΠΑ, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα σε μια ναυτιλιακή οικογένεια. Η οικογενειακή επιχείρηση δραστηριοποιείτο στη διαχείριση bulk carriers, επιβατηγών και RoRo πλοίων στη δεκαετία του ’70.

Ο ίδιος σπούδασε στο Loyola University School of Law της Νέας Ορλεάνης. Πριν φοιτήσει στη Νομική Σχολή, διακρίθηκε ακαδημαϊκά και σε ηγετικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, όπου απέκτησε Bachelor of Arts στις Πολιτικές Επιστήμες.

Μετά την αποφοίτησή του ο κ. Tadros ξεκίνησε μια μακριά και διακεκριμένη καριέρα ως ναυτιλιακός δικηγόρος στη Νέα Ορλεάνη, λαμβάνοντας εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα P&I.

Έχοντας εκπροσωπήσει το American Club και τα μέλη του για πολλά χρόνια, ο ίδιος, όπως και η κ. Ιωάννου, αναγνωρίστηκε ως υποψήφιος για θέσεις ηγεσίας στο μέλλον και εκλήθη να εισέλθει στη διοικητική ομάδα τον Ιούλιο του 2019.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

ΜΕ αφορμή τον εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, η «Ν» ρώτησε την κ. Ιωάννου για τα ναυτασφαλιστικά ζητήματα που προκύπτουν. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τυπικοί κανόνες P&I αποκλείουν υποχρεώσεις που προκαλούνται από δράσεις πολέμου, καθώς αυτές ασφαλίζονται κυρίως με βάση την πολιτική War Risk του εκάστοτε πλοίου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η εισβολή δεν προκαλεί ανησυχία και αναστάτωση. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει καμία έκθεση του American Club στην κατάσταση» επισημαίνει.

«Η μεγαλύτερη διαταραχή μέχρι τώρα είναι η διαχείριση των αυξημένων αιτημάτων των μελών μας, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει πραγματικός αντίκτυπος στις εργασίες του Club μετά τις κυρώσεις σε ρωσικές οντότητες και σε πληρωμές σχετικά με Ρώσους ασφαλισμένους», αναφέρει.

«Το Club έχει περιορισμένη έκθεση σε ρωσικές επιχειρηματικές οντότητες και οι οικονομικοί περιορισμοί σε συγκεκριμένες ρωσικές τράπεζες δεν έχουν επηρεάσει τη λειτουργία μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, διαθέτουμε μια έμπειρη ομάδα συμμόρφωσης, η οποία αξιολογεί διαρκώς την κατάσταση και στηρίζει τα μέλη μας», συμπληρώνει.