Skip to main content

Στα 180 εκατ. οι δεσμευτικές επενδύσεις επταετίας στον ΟΛΘ

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Στα 180 εκατ. ευρώ σε βάθος επταετίας ορίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι δεσμευτικές επενδύσεις για τον ΟΛΘ, που προβλέπει η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης, όπως αυτή αναρτήθηκε στο data room, με τα 130 εκατ. εξ αυτών να προορίζονται για την επένδυση στον έκτο προβλήτα και με παραχώρηση μια κι έξω του 67% της ΟΛΘ Α.Ε.

Κατά συνέπεια, με δεδομένο το ύψος των προβλεπόμενων επενδύσεων στα 180 εκατ. ευρώ (σελίδα 26, παράγραφος 3β), αναμένεται πόσες θα είναι τελικά οι δεσμευτικές προσφορές που θα κατατεθούν, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι επενδυτές πίεζαν για μικρότερο ύψος επενδύσεων. Πληροφορίες, πάντως, φέρουν δύο εξ αυτών να είναι σίγουρα διατεθειμένοι να καταβάλουν το εν λόγω ποσό, το οποίο βέβαια στην πράξη μπορεί να είναι μικρότερο, εάν και εφόσον φυσικά ο ιδιώτης επενδυτής πετύχει μικρότερο κόστος κατασκευής στην ελεύθερη αγορά, καθώς επίσης και ότι λόγω της απευθείας παραχώρησης του 67% -και όχι σε δύο φάσεις όπως προβλεπόταν αρχικά- υπάρχει πρόβλεψη για αρκετά υψηλό χρεόγραφο ασφαλείας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, επίσης, η νέα συμμαχία που φέρεται να επιδιώκει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά το σπάσιμο της συνεργασίας με τη ρωσική RZD (Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι) και τη συνέχιση στη β’ φάση του διαγωνισμού των δύο εταιρειών αυτόνομα. Οι υπόλοιποι «μονομάχοι» για το 67% του ΟΛΘ είναι η ιαπωνική Mitsui, η P&O-θυγατρική της Dubai World (DPW), το γερμανικό fund της Deutsche Invest, με το οποίο ενδέχεται να συνεργαστεί και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, η APM Terminal της Moller Maersk και η φιλιππινέζικη ICTS. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει επίσης η Duferco Participations Holding S.A. και η Yilport Holding Inc.

Ο πρώτος προβλήτας

Όσον αφορά τον πρώτο προβλήτα, τον οποίο διεκδικεί ως γνωστόν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, άλλη πηγή αναφέρει ότι η τροποποιημένη σύμβαση προβλέπει μεσοβέζικη συμβιβαστική λύση, με παραχώρηση στον κεντρικό δήμο δύο ή τριών κτηρίων για πολιτιστικές χρήσεις, καθώς και παραχώρηση του κτηρίου του παλιού λιμεναρχείου στο υπουργείο Ναυτιλίας για τη στέγαση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων.

Για επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ στον ΟΛΘ, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 220 εκατ. ευρώ, υπενθυμίζεται ότι είχε κάνει λόγο από το βήμα της πρόσφατης ΔΕΘ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» τουλάχιστον δύο από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές διεμήνυαν το τελευταίο διάστημα ότι το εύρος των επενδύσεων δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 100 με 120 εκατ. ευρώ

Αντιδράσεις εργαζομένων

Στο μεταξύ, από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι πριν ακόμη γίνει γνωστή η ανάρτηση της τροποποιημένης σύμβασης στο data room, ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Διαφθοράς εντός του έτους για απαξίωση του λιμανιού «διά των πράξεων και παραλείψεων» του ΤΑΙΠΕΔ, των ηγεσιών και των στελεχών του και τονίζουν ότι με βάση το σχετικό business plan, το δημόσιο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιούσε στην πενταετία επενδύσεις 309 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η γ.γ. της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) Φανή Γουργούρη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Χειριστών και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δ.σ. του ΟΛΘ Λάζαρος Τανταλίδης, υποστήριξαν επίσης ότι το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει να παραπεμφθούν στις καλένδες τα 24 από τα 34 έργα στον ΟΛΘ, που είχαν εγκριθεί από το δ.σ. «Το ΤΑΙΠΕΔ μειώνει τις προμήθειες και τα έργα συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της ΟΛΘ Α.Ε. (υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2017) στα μισά από τα προϋπολογισθέντα και προγραμματισθέντα 23 εκατ. ευρώ», σημείωσε σχετικά η κα Γουργούρη.