Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Με ένταση μεταξύ της απερχόμενης διοίκησης του ΟΛΘ και του ΤΑΙΠΕΔ-βασικού μετόχου της εταιρείας, που έφτασε μέχρι την αποστολή εξωδίκου, εξελίσσονται οι προβλεπόμενες στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης διαδικασίες ορισμού μεταβατικής διοίκησης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μέχρι την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης και την ανάληψη του μάνατζμεντ από την Κοινοπραξία των επενδυτών (Κοινοπραξία DIEP GmbH – Terminal Link SAS – BELTERRA Investments Ltd).
Για μια ακόμη φορά χθες ο πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. Κώστας Μέλλιος αρνήθηκε να εκπληρώσει αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ να συζητηθεί στην προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του Δ.Σ. του οργανισμού το θέμα του ορισμού ημερομηνίας σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης με το θέμα του ορισμού μεταβατικής διοίκησης. Η άρνηση αυτή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του ΤΑΙΠΕΔ, που απέστειλε εξώδικο επιστολή, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε να παραλάβει ο κ. Μέλλιος και παραδόθηκε σε άλλα μέλη της διοίκησης. Τελικά, έπειτα από αρκετές ώρες έγινε γνωστό αργά το μεσημέρι ότι το Δ.Σ. της εταιρείας θα συνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα σήμερα, στις 10 το πρωί.
Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επεσήμαναν στη «Ν» ότι πρόκειται για την ίδια ακριβώς διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και ότι η Γ.Σ. για τον ορισμό της μεταβατικής διοίκησης μπορεί να πραγματοποιηθεί 20 ημέρες μετά τη σχετική απόφαση του Δ.Σ.
Στην επικείμενη αυτή έκτακτη Γ.Σ. αναμένεται να αποφασιστεί η αλλαγή όλων ή τουλάχιστον μερικών από τα βασικά στελέχη της σημερινής διοίκησης, δηλαδή του προέδρου κ. Μέλλιου, του διευθύνοντος συμβούλου κ. Μακρή και του αντιπροέδρου κ. Ρούτου. Αρνητική στάση τήρησε χθες η απερχόμενη διοίκηση του ΟΛΘ και στο αίτημα μέλους του Δ.Σ., συγκεκριμένα του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Βλάχου, να αναγνώσει επιστολή του Ταμείου προς το Δ.Σ. της εταιρείας.
Στο μεταξύ, ουδέν νεώτερον υπάρχει από πλευράς πολιτείας στην κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας οκτώ παραγωγικών φορέων της βόρειας Ελλάδας για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η απόφαση των τελωνειακών υπαλλήλων να καταργήσουν τη νυχτερινή βάρδια στην Πύλη 16 του ΟΛΘ από τις 16 Σεπτεμβρίου και εξής, η οποία έχει επιφέρει απώλεια πλοίων και φορτίων για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις στη διακίνηση των προϊόντων τους. Την ανακοίνωση υπέγραφαν οι πρόεδροι, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μασούτης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης Βασίλης Καμπάκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης και του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης Γεώργιος Κοσμίδης.