Skip to main content

Στον Δήμο Θερμαϊκού η πρώτη ΝΕΖ στη Β. Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Ο Δήμος Θερμαϊκού είναι αυτός που θα φιλοξενήσει τη νέα Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη της Θεσσαλονίκης, όπως θα προβλέπει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Παραλιακό Μέτωπο της συμπρωτεύουσας που εκπονεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ και τους επτά δήμους που έχουν εκτάσεις στην παράκτια ζώνη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Θερμαϊκού ψήφισε την πρόταση για τη δημιουργία, κατασκευή και λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης αλλά και τουριστικού καταφυγίου (μαρίνας τουριστικών σκαφών) στα όρια του Δήμου Θερμαϊκού και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νέας Μηχανιώνας.

Οι τρεις θέσεις

Οι τρεις προτεινόμενες θέσεις που θα κληθούν να επιλέξουν οι επενδυτές είναι: α) στη Μηχανιώνα κάτω από τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, σε έκταση που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, β) σε άλλη έκταση της Μηχανιώνας δίπλα στο λιμάνι και γ) στην περιοχή Αγνάντι της Επανομής.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής διαβεβαιώνει ότι το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί αμέσως μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, κάτι που υπολογίζεται ότι θα γίνει προς τα τέλη του 2020. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει επιτέλους μια οργανωμένη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, με καλύτερες συνθήκες για τις επιχειρήσεις και κυρίως με περιβαλλοντικές προβλέψεις.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, όχι απλώς στη Θεσσαλονίκη αλλά γενικά στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.Μιλώντας στη «Ν» ο κ. Τσαμασλής δήλωσε ότι η δημιουργία της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τον Δήμο Θερμαϊκού, καθώς συνδυάζεται ιδανικά και με την ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας όπου ελλιμενίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός αλιευτικών σκαφών στην Ελλάδα.