Skip to main content

Στην κόψη του ξυραφιού τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά

Από την έντυπη έκδοση 

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Μαίνεται η «ναυμαχία» μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και μετόχων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά με στόχο τον έλεγχο της μονάδας. 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος έχει αναλάβει εκ μέρους της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς στα ΕΝΑΕ, σε συνάντηση που είχε με το Σωματείο Εργαζομένων «Η Τρίαινα» τους ξεκαθάρισε ότι είτε θα μπει στη μονάδα διαχειριστής (εκκαθαριστής) είτε το ναυπηγείο θα πτωχεύσει. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο επισημαίνεται ότι ο κ. Πιτσιόρλας τους ανέφερε ότι «εάν τον Μάρτη που συζητείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το θέμα των ανακτήσεων, δεν έχει διοριστεί ο ειδικός διαχειριστής, (αναμένεται απόφαση του πρωτοδικείου), το δημόσιο θα επιβαρυνθεί με πρόστιμα και ότι εάν αυτό συμβεί, τα ναυπηγείο θα οδηγηθεί σε πτώχευση».

Εικάζεται ότι η ελληνική πλευρά υπονοεί ότι αν δεν εισέλθει στα ΕΝΑΕ διαχειριστής, θα αναγκαστεί να κάνει απαιτητό ολόκληρο το ποσό των ανακτήσεων με το οποίο έχουν καταδικαστεί τα ναυπηγεία για παράνομες επιδοτήσεις στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Το ποσό αυτό σήμερα ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, και ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσει η εταιρεία, αφού στο ενδιάμεσο θα καταδικαστούμε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη εφαρμογή της απόφασης και θα κληθούμε να καταβάλλουμε πρόστιμα σε ημερήσια βάση. 

Για το θέμα του προστίμου και της πτώχευσης του ναυπηγείου, η Τρίαινα απάντησε στον υπουργό ότι «εάν το ναυπηγείο κλείσει δεν θα είναι προς τιμή της κυβέρνησης, όταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποφύγει την πτώχευση».

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε πάντως ότι περιμένει τη δικαστική απόφαση για τον διορισμό ειδικού διαχειριστή. Εκτίμησε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση της απόφασης οφείλεται στον όγκο της δικογραφίας και στη δυσκολία του θέματος. Παράλληλα όμως, σημειώνει η Τρίαινα, «άφησε αιχμές ότι εάν είχαν συμμετάσχει οι εργαζόμενοι στη δίκη τα πράγματα θα ήταν καλύτερα».

 Σημειώνεται ότι νομικοί κύκλοι έχουν τονίσει στη «Ν», ότι τόσο το ελληνικό Δημόσιο όσο και η ιδιοκτησία των ναυπηγείων είχαν διεκδικήσει τη συμμαχία των εργαζομένων προκειμένου να γυρίσει υπέρ τους η «ζυγαριά» της Δικαιοσύνης.

Η θέση της Τρίαινας ήταν ότι δεν υποστηρίζουν καμία πλευρά, παρά μόνο το συμφέρον των εργαζόμενων. Προσέθεσαν δε, ότι στις μέχρι τώρα συναντήσεις που είχαν με τον υφυπουργό δεν δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση κανενός από τα θέματα που όλοι πλέον γνωρίζουν (λειτουργία του ναυπηγείου, πληρωμή των οφειλομένων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των αποδοχών μας). Άφησαν, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν το ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση που η υπόθεση του ειδικού διαχειριστή πάει στο Εφετείο, εφόσον φυσικά εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Οι πληρωμές
Στο μεσοδιάστημα και αφού ουσιαστικά τα ναυπηγεία δεν λειτουργούν για τις εργασίες που γίνονται σε πλοία του πολεμικού ναυτικού στα ναυπηγεία, την ευθύνη των εργασιών καθώς και τις πληρωμές των εργαζομένων έχει αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό.  
Για την καθυστέρηση στις πληρωμές του Ιανουαρίου ο υπεύθυνος Οικονομικού του Π.Ν. κ. Μπαξεβανάκης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, είπε ότι έχουν τελειώσει τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί με την προηγούμενη τροπολογία λόγω λήξης του προγράμματος και ότι θα χρειαστεί νέα τροπολογία για τη δέσμευση νέων χρημάτων και την επέκταση του προγράμματος.
Προσέθεσε ότι, η τροπολογία από την πλευρά τους είναι σχεδόν έτοιμη και είναι στη διάθεση των υπουργών να την καταθέσουν, οπότε και ο ίδιος θα αποδεσμεύσει ποσό από το ταμείο του Π.Ν 2,5 εκατ. ευρώ, για να γίνει άμεσα η πληρωμή των οφειλομένων.
Από την πλευρά του ο κ. Πιτσιόρλας δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει συνεννόηση των συναρμόδιων υπουργών για το πότε ακριβώς θα κατατεθεί η τροπολογία.