Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Νέα μετάθεση για τέλη του 2016-αρχές Ιανουαρίου πήρε μέσω των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, από τη Θεσσαλονίκη η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΘ, ενώ εντός των προσεχών ημερών, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, θα κατατεθεί στους υποψηφίους επενδυτές το δεύτερο σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης.
Όσον αφορά το ύψος των επενδύσεων, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, όσον αφορά πάντως το ποσοστό του ΟΛΘ που θα πωληθεί και εάν τελικά θα είναι όντως κατευθείαν το 67% και όχι σε δύο φάσεις, όπως προγραμμάτιζε αρχικά η κυβέρνηση, ανέφερε ότι «είναι ένα από τα αιτήματα που έχουν υποβάλει σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, το εξετάζουμε και θα αποφασίσουμε τις επόμενες ημέρες», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι ούτως ή άλλως η πώληση αφορά το 67% και στον Πειραιά η προσφορά, που ελήφθη, αφορούσε επίσης το 67%.
Ο ίδιος επιμένει ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ θα έχει θετική κατάληξη και θα οδηγήσει στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, ενώ επίσης επισήμανε ότι και η Cosco στον ΟΛΠ ετοιμάζεται για πολλές νέες προσλήψεις.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της πρόσφατης ΔΕΘ, πηγές της «Ν» ανέφεραν ότι οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΘ θα μετατίθεντο για τα μέσα Δεκεμβρίου, έναντι τελών Οκτωβρίου – αρχών Νοεμβρίου, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση από την ίδια πηγή.
Επενδύσεις
Όσον αφορά, δε, το επίμαχο θέμα των δεσμευτικών επενδύσεων, για το οποίο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε στο σχέδιο που θα σηκωθεί στο data room τις επόμενες ημέρες, υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη δημοσιεύσει η «Ν», το σενάριο των επενδύσεων της τάξης των 100-120 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας προτείνεται από το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερομένων με την κυβέρνηση να αντιπροτείνει πακέτο 180 εκατ. ευρώ στη δεκαετία, αλλά υπάρχουν και άλλες απόψεις, ακόμη και εντός των ίδιων των ενδιαφερομένων επενδυτών, ότι οι επενδύσεις πρέπει να είναι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.