Skip to main content

Κορωνοϊός- Αυστραλία: Άνοιγμα της κοινωνίας όταν επιτευχθεί το 70% με 80% εμβολιασμών

Η Αυστραλία θα μπορεί να προχωρήσει με τα σχέδια της για το άνοιγμα της κοινωνίας, όταν η χώρα επιτύχει επίπεδα εμβολιασμού σε ποσοστά 70% και 80%, σύμφωνα με το ινστιτούτο Doherty, που είναι ο σύμβουλος της κυβέρνησης για το μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, ακόμη και αν μερικές πολιτείες αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς στα σύνορά τους, αν το Σίδνεϊ αποτύχει να ελέγξει το ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα.

Το αναφερόμενο ινστιτούτο έχει την έδρα του στην Μελβούρνη και ανακοίνωσε ότι το ενδιαφέρον στην Αυστραλία θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση του αριθμού των θανάτων από την COVID-19 και στη μείωση των νοσηλειών, από τη σημερινή στρατηγική μηδενικών περιστατικών, όταν τουλάχιστον ποσοστό 70% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 16 ετών εμβολιαστεί πλήρως.

«Το επίπεδο του εμβολιασμού θα διευκολύνει τη διαβίωσή μας με τον ιό, όπως κάνουμε και με άλλους ιούς, όπως αυτός της γρίπης», ανέφερε το ίδιο ινστιτούτο, σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ.

«Μόλις φτάσουμε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 70%, το άνοιγμα με δεκάδες ή εκατοντάδες ημερήσια περιστατικά σε εθνικό επίπεδο είναι πιθανό».

Κατά την τρέχουσα περίοδο, ποσοστό 30% του ενήλικου πληθυσμού της Αυστραλίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ ποσοστό 53% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Η Αυστραλία είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ένα στάδιο τεσσάρων φάσεων για την επιστροφή σε περισσότερες ελευθερίες, με μεγαλύτερα επίπεδα εμβολιασμών.

Ωστόσο, το Κουίνσλαντ και η Δυτική Αυστραλία άφησαν να εννοηθεί ότι δε θα συμφωνήσουν με το σχέδιο αυτό, καθώς καταρτίστηκε όταν ο αριθμός των περιστατικών στο Σίδνεϊ ήταν κατά πολύ χαμηλότερος.

Η Αυστραλία υπέφερε λιγότερο από την πανδημία σε σύγκριση με αρκετές άλλες αναπτυγμένες χώρες, με περίπου 44.600 περιστατικά μόλυνσης και 984 θανάτους.

Ωστόσο, ένα τρίτο κύμα περιστατικών μόλυνσης από την παραλλαγή Δέλτα έπληξε το Σίδνεϊ και την Μελβούρνη, τις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, ενώ η πρωτεύουσα Καμπέρα, βρίσκεται σε λοκντάουν εδώ και εβδομάδες.

Το χειρότερο πλήγμα έχει δεχτεί το Σίδνεϊ που καταγράφει ταχεία αύξηση των νέων περιστατικών μόλυνσης, καθώς οι αξιωματούχοι της πολιτείας προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία εμβολιασμού.

«Ας επικεντρωθούμε στα ποσοστά εμβολιασμού επειδή αυτό θα είναι καθοριστικό για το πώς μπορούμε να ζήσουμε και να πάμε μπροστά», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

Η ίδια υποσχέθηκε περισσότερες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους, αφού ο συνολικός αριθμός των εμβολιαστικών δόσεων ξεπεράσει τα έξι εκατομμύρια, τονίζοντας ότι η πολιτεία έχει περάσει το κρίσιμο σημείο και αλλαγές θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ποσοστό 59% των ανθρώπων στη Νέα Νότια Ουαλία έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ ποσοστό 31% έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ξεπερνώντας ελαφρά τους αριθμούς σε εθνικό επίπεδο.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε σήμερα 753 περιστατικά μόλυνσης, από τα 818 περιστατικά που καταγράφηκαν χθες, παρά το γεγονός ότι ο ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων συνεχίζει να κινείται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Από το τελευταίο ξέσπασμα, έχουν καταγραφεί 74 θάνατοι, ενώ ο ρυθμός των θανάτων έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Η πολιτεία Βικτόρια ανέφερε σήμερα 50 νέα περιστατικά μόλυνσης τοπικής μετάδοσης, έναντι 71 περιστατικών που αναφέρθηκαν χθες.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον συμμερίστηκε τις ανησυχίες μερικών πολιτειών από το ξέσπασμα των κρουσμάτων στο Σίδνεϊ, δηλώνοντας ότι «τα λοκντάουν για πάντα» θα κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό στη χώρα.

Δεν έχει σημασία να είναι 30 περιστατικά μόλυνσης ή 800 περιστατικά, τα συμπεράσματα είναι τα ίδια και αυτό ακριβώς είπε το αρμόδιο ινστιτούτο…, μπορούμε να το κάνουμε αυτό με ασφάλεια και χρειάζεται να το κάνουμε», δήλωσε σήμερα ο Μόρισον στο κανάλι Nine News.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters