Skip to main content

Βραζιλία: Δίωξη εναντίον του προέδρου της Βουλής για το σκάνδαλο της Petrobras

Κατηγορίες εις βάρος του προέδρου της Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, απήγγειλαν οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο διαφθοράς της Petrobras.

H δίωξη του  Κούνια αυξάνει τις πιθανότητες έναρξης της διαδικασίας αποπομπής της προέδρου, Ντίλμα Ρούσεφ, με το σκάνδαλο της Petrobas να στοιχίζει στο δημόσιο τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αποκαλύφθηκε ότι ο Κούνια και η σύζυγός του διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. «Υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις κατά τις οποίες οι λογαριασμοί στο εξωτερικό δεν δηλώθηκαν», αλλά και για το ότι «τουλάχιστον στην περίπτωση του Εντουάρντου Κούνια τα χρήματα που βρίσκονται αποταμιευμένα σε αυτούς τους λογαριασμούς αποτελούν προϊόν εγκλήματος», ανέφερε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

«Η εκτιμώμενη περιουσία του είναι περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η περιουσία που δηλώνει ο ίδιος είναι μόλις 421.000 δολάρια – κάτι που σημαίνει ότι διέπραξε φοροδιαφυγή ύψους περίπου 15,5 εκατομμυρίων δολαρίων» πρόσθεσε η εισαγγελία.

Η εισαγγελία εκτίμησε τέλος, ότι η περιουσία του βουλευτή Κούνια «αυξήθηκε κατά 214% μεταξύ των ετών 2002 και 2014».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο