Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες ενεπλάκησαν σήμερα σε ανταλλαγή πυρών με αγνώστους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να δεχθεί να παραμείνουν στρατεύματα πέραν της ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου που έχει προβλεφθεί για την αποχώρησή τους.
Ένας Αφγανός φρουρός σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν σε σύγκρουση με άγνωστους επιτιθέμενους νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο και γερμανοί και αμερικανοί στρατιώτες πήραν μέρος «σε μετέπειτα ανταλλαγές πυρών», ανακοίνωσε ο γερμανικός στρατός μέσω του Twitter.
To CNN μετέδωσε πως ένας ελεύθερος σκοπευτής έξω από το αεροδρόμιο άνοιξε πυρ εναντίον αφγανών φρουρών που βρίσκονταν μέσα στην εγκατάσταση και αυτοί απάντησαν στα πυρά, όμως αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν πυροβολώντας εναντίον των αφγανών φρουρών.
Δύο αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στο αεροδρόμιο είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερς πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και όλες οι πύλες του αεροδρομίου έχουν κλείσει.
Ο βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπεϊ δήλωσε πως οι βρετανικές δυνάμεις και οι βρετανοί υπήκοοι δεν πήραν μέρος σ’ αυτή την ανταλλαγή πυρών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Ο Χίπεϊ δήλωσε στην τηλεόραση του BBC πως η σύγκρουση σημειώθηκε σε μια περιοχή του αεροδρομίου στην οποία δεν υπάρχουν βρετανικές δυνάμεις.
Ο γερμανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως ένας αφγανός φρουρός σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών νωρίς σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προκαλώντας την επέμβαση γερμανικών και αμερικανικών δυνάμεων.
«Σήμερα το πρωί στις 04:13 υπήρξε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αφγανούς φρουρούς και άγνωστους επιτιθέμενους στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ. Ένας αφγανός φρουρός σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίσθηκαν», ανακοίνωσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω του λογαριασμού τους στο Twitter.
Γερμανοί και αμερικανοί στρατιώτες πήραν μέρος «σε μετέπειτα ανταλλαγές πυρών», πρόσθεσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διευκρινίζοντας πως κανένας γερμανός στρατιώτης δεν τραυματίσθηκε.
Άνθρωποι είχαν ήδη σκοτωθεί σε συχνά αδιευκρίνιστες συνθήκες γύρω από το αεροδρόμιο, όπου συνεχίζονται οι επίπονες επιχειρήσεις εκκένωσης. Μπροστά στις δυσκολίες που υπάρχουν, ο Μπάιντεν άνοιξε την πόρτα σε μια παράταση της αμερικανικής παρουσίας εκεί μετά το τέλος Αυγούστου.
«Διεξάγονται συνομιλίες ανάμεσα σε εμάς και το στρατό σχετικά με την παράταση. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να παρατείνουμε, αλλά θα υπάρξουν συνομιλίες, υποθέτω, για το πώς προχωρεί η διαδικασία» της εκκένωσης, δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος.
Επίταξη εμπορικών αεροσκαφών
Οι πανικόβλητοι Αφγανοί απεγνωσμένα προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις έξω από την Καμπούλ, φοβούμενοι αντίποινα και επιστροφή σε μια σκληρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου που η σουνιτική μουσουλμανική ομάδα εφάρμοσε όταν είχε την εξουσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την Κυριακή τη βοήθεια έξι εμπορικών αεροπορικών εταιρειών για τη μεταφορά ανθρώπων κατά την εκκένωσή τους από το Αφγανιστάν. Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν είχαν βοήθεια από περισσότερες από δώδεκα χώρες σε τέσσερις ηπείρους.
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατιωτικό αεροσκάφος στο Αφγανιστάν τη Δευτέρα για να φέρει πίσω τους πολίτες της. Περισσότερες πτήσεις αναμένεται να επαναπατρίσουν Ιάπωνες πολίτες καθώς και Αφγανούς που εργάζονται στην ιαπωνική πρεσβεία ή σε ιαπωνικές αποστολές, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μια πτήση του ΟΗΕ μετέφερε 120 άτομα από την Καμπούλ στο Καζακστάν την Κυριακή, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Μεταξύ των επιβατών ήταν προσωπικό του ΟΗΕ και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Έθνη στο Αφγανιστάν, είπε, προσθέτοντας ότι ήταν η δεύτερη τέτοια πτήση μέσα σε μια εβδομάδα.
Συνομιλίες των Ταλιμπάν για σχηματισμό κυβέρνησης
Οι ηγέτες των Ταλιμπάν, που προσπάθησαν να δείξουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο από τότε που κατέλαβαν την Καμπούλ, ξεκίνησαν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Αντιμετωπίζουν τις δυνάμεις στο βόρειο Αφγανιστάν, οι οποίες δήλωσαν αυτό το Σαββατοκύριακο ότι είχαν καταλάβει τρεις περιοχές κοντά στην κοιλάδα Παντζσίρ, ένα παλιό προπύργιο των αντιπάλων των Ταλιμπάν.
Ο ηγέτης των αντι -Ταλιμπάν Αχμάντ Μασούντ δήλωσε την Κυριακή ότι ελπίζει να πραγματοποιήσει συνομιλίες με το ισλαμιστικό κίνημα, αλλά οι δυνάμεις του στο Παντζσίρ – υπολείμματα μονάδων του στρατού, ειδικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών – ήταν έτοιμες να πολεμήσουν.
«Θέλουμε να κάνουμε τους Ταλιμπάν να συνειδητοποιήσουν ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω διαπραγματεύσεων», είπε. «Δεν θέλουμε να ξεσπάσει πόλεμος».
Οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι εκατοντάδες μαχητές τους κατευθύνονταν προς το Παντζσίρ, δείχνοντας ένα βίντεο στο Twitter με φορτηγά με τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν, αλλά εξακολουθούν να φέρουν κυβερνητικά σήματα σε έναν αυτοκινητόδρομο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters