Συνεχίζεται το χάος στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ, με εκάδες χιλιάδες Αφγανούς εξακολουθούν και σήμερα να προσπαθούν απεγνωσμένα να φύγουν από την χώρα τους, η οποία κατέρρευσε την προηγούμενη Κυριακή στα χέρια των Ταλιμπάν μαχητών. Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί για απειλές για την ασφάλεια στο αεροδρόμιο και η ΕΕ κρίνει «αδύνατο» να απομακρυνθούν όλοι οι άνθρωποι που απειλούνται από τους Ταλιμπάν.
Την Κυριακή, δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί καθώς ένοπλοι ανταπέδωσαν το πλήθος και σχηματίστηκαν μεγάλες σειρές ανθρώπων, δήλωσαν οι μάρτυρες. Εντούτοις οι Ταλιμπάν πυροβολούσαν στον αέρα και χτυπούσαν με γκλομπ το πλήθος προκειμένου να στοιχιστεί με… τάξη και να μην προκαλείται συνωστισμός.
Από τότε που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ, πριν από μια εβδομάδα, οι ισλαμιστές μαχητές προσπαθούν να πείσουν τον πληθυσμό ότι έχουν αλλάξει, προσπαθώντας να παρουσιάσουν ένα μετριοπαθές πρόσωπο, βεβαιώνοντας ότι η πολιτική τους θα είναι λιγότερο ωμή από τότε που βρισκόντουσαν και πάλι στην εξουσία της χώρας από το 1996 ως το 2001. Ουσιαστικά δύσκολα πείθουν για αλλαγή στις πρακτικές τους.
Χιλιάδες τρομοκρατημένες οικογένειες εξακολουθούν να προσπαθούν και σήμερα να διαφύγουν και η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει από τις πιο χαοτικές που έχουν αντιμετωπιστεί ποτέ μέχρι σήμερα, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πλήθη των ανθρώπων που εξακολουθούν να συρρέουν στο αεροδρόμιο με την ελπίδα να απομακρυνθούν από την χώρα.
Παρακαλούν τους στρατιώτες οι Αφγανοί
Δραματικές είναι οι εικόνες ανθρώπων που δίνουν τα παιδιά τους στους Αμερικανούς στρατιώτες, προσπαθώντας να ανέβουν τους φράχτες και να επιβιβαστούν άρον άρον σε κάποιο μεταγωγικό αεροσκάφος. Οικογένειες εξακολουθούν να συνωστίζονται ανάμεσα στο συρματόπλεγμα στην περίμετρο του αεροδρομίου που χωρίζει τους Ταλιμπάν από τον αμερικανικό στρατό, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους που οδηγούν στο αεροδρόμιο.
Οι πανικόβλητοι Αφγανοί προσπάθησαν να φύγουν με πτήσεις στο εξωτερικό, φοβούμενοι αντίποινα και επιστροφή σε μια σκληρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου (Σαρία) που ασκούσε η σουνιτική μουσουλμανική ομάδα όταν ήταν στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 7 Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους στο χάος που επικρατεί κοντά στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε ένα μεμονωμένο περιστατικό ή σε πολλά.
«Οι ειλικρινείς σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των επτά Αφγανών πολιτών που δυστυχώς ποδοπατήθηκαν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σε ανακοίνωσή του την Κυριακή.
«Οι συνθήκες στην περιοχή παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε την κατάσταση όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ασφάλεια».
Δημοσιογράφος, που βρίσκεται μεταξύ ομάδας εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και πανεπιστημιακών, η οποία είχε την τύχη να καταφέρει να φτάσει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σήμερα, περιγράφει σκηνές από ανθρώπους που στην απόγνωσή τους κρεμόντουσαν ή έμπαιναν στο λεωφορείο που τους μετέφερε εκεί.
«Μας έδειχναν τα διαβατήριά τους και φώναζαν: “Πάρτε μας μαζί σας, σας παρακαλούμε πάρτε μας μαζί σας”», διηγήθηκε ο δημοσιογράφος στο AFP. «Ο μαχητής των Ταλιμπάν που βρισκόταν στο φορτηγό μπροστά μας αναγκάστηκε να ρίξει στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος».
Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News μετέδωσε χθες, Σάββατο, εικόνες από τουλάχιστον τρία πτώματα που είχαν καλυφθεί με λευκά σεντόνια, τα οποία κείτονταν έξω από το αεροδρόμιο. Οι συνθήκες θανάτου τους δεν είναι γνωστές.
Ο δημοσιογράφος του Sky News Στιούαρτ Ράμσι, ο οποίος βρισκόταν εκεί, είπε ότι οι τραγωδίες αυτές είναι «αναπόφευκτες», καθώς κάποιοι άνθρωποι «συνθλίβονται» και ποδοπατούνται, ενώ άλλοι «αφυδατώνονται και είναι τρομοκρατημένοι», όπως αναφέρει το AFP.
Την προηγούμενη ημέρα, βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε Αφγανούς να περνούν ένα μωρό που έκλαιγε πάνω από έναν τοίχο στο αεροδρόμιο και να το δίνουν σε έναν Αμερικανό στρατιώτη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξακολουθεί να δέχεται επικρίσεις και πυρά ακόμη και από συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, αναγνώρισε την Παρασκευή ότι η επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν είναι μια «από τις πιο δύσκολες στην ιστορία».
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν συμβούλευσε τους πολίτες να αποφεύγουν την μετακίνηση προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω απειλών που αφορούν την ασφάλεια του χώρου. Δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για το είδος των απειλών αυτών, αλλά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είχε συνομιλίες χθες, Σάββατο, το πρωί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους για «την κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν και τις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων και για το Ισλαμικό Κράτος».
Τουλάχιστον 20 οι νεκροί από την Κυριακή, λέει το ΝΑΤΟ
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες επτά ημέρες εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών, αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.
«Η κρίση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι δυσάρεστη. Επικεντρωνόμαστε στο να απομακρύνουμε όλους τους ξένους όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Καταληκτική (;) ημερομηνία για την αποχώρηση η 31η Αυγούστου
Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες για να μπορέσουν να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροδρομίου, έχουν ορίσει την 31η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για τον τερματισμό των επιχειρήσεών τους εκκένωσης. Η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί σε αυτήν της οριστικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.
Η Ουάσινγκτον προβλέπει την απομάκρυνση 10.000 ως 15.000 πολιτών της και 50.000 ως 60.000 Αφγανών και των οικογενειών τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ωστόσο σημαντικός αριθμός κι άλλων ανθρώπων προσπαθεί να διαφύγει, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι ή Αφγανοί που είχαν εργαστεί για οργανισμούς ή ξένες επιχειρήσεις, οι οποίοι φοβούνται ότι θα είναι θύματα καταστολής από τους Ταλιμπάν.
«Πολεμάμε ταυτοχρόνως ενάντια στον χρόνο και για χώρο», ομολόγησε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Άλλοι ξένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν ωστόσο πιο «σκληρή γλώσσα».
«Θέλουν να απομακρύνουν 60.000 ανθρώπους ως το τέλος του μήνα. Αυτό είναι μαθηματικά αδύνατο», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι γνωστοποίησε στους Αμερικανούς ότι τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο είναι υπερβολικά αυστηρά και εμποδίζουν τους Αφγανούς που εργάζονταν για τους Ευρωπαίους να εισέλθουν.
Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε για την αναβολή της καταληκτικής ημερομηνίας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε στην Mail on Sunday ότι «κανένα έθνος δεν θα μπορέσει να απομακρύνει όλον τον κόσμο» από την χώρα που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, με την πίεση χρόνου που υπάρχει για πριν από τις 31 Αυγούστου.
«Αν διατηρηθεί το αμερικανικό χρονοδιάγραμμα, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο για να απομακρυνθεί η πλειονότητα των ανθρώπων που περιμένουν», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ίσως οι Αμερικανοί να λάβουν άδεια να παραμείνουν περισσότερο, και θα έχουν όλη μας την υποστήριξη αν το κάνουν».
Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ επιδιώκει να έχει επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για να συζητήσουν για μια παράταση της διορίας αυτής για τις 31 Αυγούστου.
Από τις 14 Αυγούστου, περίπου 18.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ, εκ των οποίων 2.500 Αμερικανοί. Χιλιάδες άλλοι έχουν απομακρυνθεί με ξένα στρατιωτικά αεροπλάνα.
Οι Ταλιμπάν δέχθηκαν ο αμερικανικός στρατός να επιβλέπει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, γεγονός το οποίο τους επιτρέπει αυτοί να επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να κυβερνήσουν την χώρα μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.
Οι Ταλιμπάν εργάζονται «για τη δημιουργία κυβέρνησης»
Ο συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία τους, ο μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ, έφτασε χθες στην Καμπούλ και αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν ότι εργάζεται για την «δημιουργία κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς».
Μεταξύ των πιο ενεργών ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν βρίσκονται μέλη της οικογένειας Χακάνι. Το ομώνυμο δίκτυο θεωρείται τρομοκρατικό από τις ΗΠΑ και εκατομμύρια δολάρια προσφέρονται για τα κεφάλια τους.
Οι Ταλιμπάν εισέβαλαν την περασμένη εβδομάδα στην Καμπούλ χωρίς να συναντήσουν μεγάλη αντίσταση, έπειτα από μια ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσαν τον Μάιο επωφελούμενοι από την έναρξη της αποχώρησης των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Ένας θύλακας αντίστασης στους Ταλιμπάν σχηματίστηκε στην κοιλάδα Πανσίρ, βορειανατολικά της Καμπούλ. Του Εθνικού αυτού Μετώπου Αντίστασης (FNR) ηγείται κυρίως ο Άχμαντ Μασούντ, γιος του διοικητή Άχμεντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2001 από την Αλ Κάιντα.
Αν και οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την Παρασκευή «την υποταγή» του Άχμαντ Μασούντ στο κίνημά τους, εκπρόσωπος του FNR δήλωσε ότι το Μέτωπο προετοιμάζεται για μια «μακρά μάχη» με τους Ταλιμπάν αν αυτοί δεν διαπραγματευτούν μαζί τους τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς.
«Ο όρος για μια συμφωνία ειρήνης με τους Ταλιμπάν είναι η αποκέντρωση, ένα σύστημα που θα εγγυάται κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, δικαιώματα και ελευθερία για όλους», δήλωσε ο Άλι Μάισαμ Ναζάρι.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ, AFP, Guardian