Skip to main content

Το Αφγανιστάν στο χείλος της «απόλυτης καταστροφής» – Εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια

Το Αφγανιστάν βρίσκεται στο χείλος της «απόλυτης καταστροφής» που περιλαμβάνει εκτεταμένη πείνα, άστεγους και οικονομική κατάρρευση, εκτός εάν συμφωνηθεί επείγουσα ανθρωπιστική προσπάθεια μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, προειδοποιούν σήμερα οι παγκόσμιοι ηγέτες.

Με την αυξανόμενη οργή για τη χαοτική προσπάθεια εκκένωσης της Βρετανίας και τους ανθρώπους που ποδοπατήθηκαν γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ χθες, μια συνάντηση των ηγετών της G7 έχει προγραμματιστεί βιαστικά στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Ανώτερα στελέχη στην Καμπούλ προειδοποίησαν ότι το τελευταίο χάος συνδυάζεται με φτώχεια, τεράστιους εκτοπισμούς ανθρώπων και οικονομική παράλυση για να δημιουργήσει μια καταστροφή που απαιτεί άμεση διεθνή δράση.

Η Μέρι-Έλεν Μακ Γκόαρτρι, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, δήλωσε στον Observer ότι η γρήγορη συντονισμένη δράση ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. «Διαφορετικά, μια ήδη φρικτή κατάσταση θα γίνει μια απόλυτη καταστροφή, μια πλήρης ανθρωπιστική καταστροφή», είπε. «Πρέπει να εισάγουμε προμήθειες στη χώρα, όχι μόνο όσον αφορά τα τρόφιμα, αλλά τα ιατρικά εφόδια, τις προμήθειες. Χρειαζόμαστε χρήματα και τα χρειαζόμαστε τώρα. Οποιαδήποτε καθυστέρηση για τις επόμενες έξι ή επτά εβδομάδες και θα αρχίσει να γίνεται πολύ αργά. Οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα. Πρέπει να πάρουμε φαγητό τώρα και να το μεταφέρουμε στις κοινότητες των επαρχιών, προτού κλείσουν οι δρόμοι από το χιόνι».

Ένας από τους κορυφαίους ηγέτες των Ταλιμπάν, ο Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, έφτασε στην Καμπούλ για συνομιλίες με Αφγανούς πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Χαμίντ Καρζάι, οδηγώντας την ομάδα πιο κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης, μια εβδομάδα μετά την σχεδόν αναίμακτη κατάληψη της Καμπούλ.

Ενώ ορισμένοι ηγέτες των Ταλιμπάν υποσχέθηκαν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, διατηρώντας αξιώματα όπως τον υπουργό Υγείας και τον δήμαρχοςτης Καμπούλ, ένα ανώτερο στέλεχος αποκλείει κάθε μορφή δημοκρατίας. Οι συναντήσεις γίνονται εν μέσω συνεχούς χάους και αιματοχυσίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Πολλοί άνθρωποι που συνδέονται με ξένες δυνάμεις και δυτικές οργανώσεις δεν εμπιστεύονται τις υποσχέσεις των Ταλιμπάν για αμνηστία.

Η ταραγμένη προσπάθεια εκκένωσης περιπλέχθηκε περαιτέρω χθες, όταν η αμερικανική πρεσβεία προειδοποίησε τους πολίτες της να μείνουν μακριά από τις πύλες του αεροδρομίου εξαιτίας των απειλών ασφαλείας. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πιο σοβαρός κίνδυνος ήταν μια επίθεση από την περιφερειακή θυγατρική του ISIS, ανέφεραν οι New York Times.

«Τάξη επικρατεί γύρω από το αεροδρόμιο», λένε μάρτυρες

Οι Ταλιμπάν φαίνεται πως επέβαλαν κάποια τάξη γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ την Κυριακή, στο οποίο επικρατούσε χάος εδώ και μία εβδομάδα, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι σχηματίζουν τακτικές ουρές έξω από τις κύριες πύλες και δεν επιτρέπουν στο πλήθος να συγκεντρώνεται στην περίμετρο, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Δεν υπήρξε βία ή σύγχυση στο αεροδρόμιο καθώς ξημέρωσε την Κυριακή, δήλωσαν οι μάρτυρες. Αν και ήταν νωρίς, δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές, είπαν.

Πάντως, εκπρόσωπος των μαχητών επέρριψε ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για το χάος στο αεροδρόμιο: «Η Αμερική, με όλη τη δύναμή της και τους εξοπλισμούς της απέτυχε να αποκαταστήσει την τάξη στο αεροδρόμιο. Υπάρχει ειρήνη και ηρεμία σε ολόκληρη τη χώρα, όμως επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αυτό πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο Αμίρ Καν Μουτακί, ανώτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

Η Αυστραλία πραγματοποίησε τέσσερις πτήσεις στην Καμπούλ το βράδυ του Σαββάτου, εκκενώνοντας περισσότερους από 300 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων Αυστραλών, Αφγανών, Νεοζηλανδών, Αμερικανών και Βρετανών πολιτών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον.

Το Σάββατο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία είπαν στους πολίτες τους στο Αφγανιστάν να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, επικαλούμενοι τους κινδύνους για την ασφάλεια καθώς χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν προσπαθώντας να φύγουν.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο με έναν διάδρομο από την περασμένη Κυριακή, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν. Μερικοί πυροβολήθηκαν και άλλοι ποδοπατήθηκαν, ανέφεραν μάρτυρες.

Η ταχεία κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν μαχητές έχει προκαλέσει τρόμο για αντίποινα και επιστροφή σε μια ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου (Σαρία) που άσκησε η σουνιτική μουσουλμανική ομάδα όταν ήταν στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε απεγνωσμένο στο αεροδρόμιο την περασμένη εβδομάδα, εμποδίζοντας τις επιχειρήσεις εκκένωσης καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη προσπαθούν να απομακρύνουν χιλιάδες διπλωμάτες και πολίτες τους καθώς και πολλούς Αφγανούς. Μητέρες, πατέρες και παιδιά εγκλωβίστηκαν και ποδοπατήθηκαν προσπαθώντας να διαφύγουν.

Η Ελβετία ανέβαλε μια πτήση τσάρτερ από την Καμπούλ το Σάββατο λόγω του χάους στο αεροδρόμιο.

Ο Ταγματάρχης Στρατού Ουίλιαμ Τέιλορ, με το Κοινό Επιτελείο των ΗΠΑ, δήλωσε σε ενημέρωση του Πενταγώνου ότι 5.800 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στο αεροδρόμιο και ότι η εγκατάσταση «παραμένει ασφαλής». Ο Τέιλορ είπε ότι ορισμένες πύλες στο αεροδρόμιο έκλεισαν προσωρινά και άνοιξαν ξανά την περασμένη ημέρα για να διευκολύνουν την ασφαλή εισροή όσων έφευγαν.

Ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν, μιλώντας στο Reuters το Σάββατο, είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστούν κίνδυνοι για την ασφάλεια, αλλά ότι η ομάδα «στοχεύει στη βελτίωση της κατάστασης και στην ομαλή έξοδο» για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν το Σαββατοκύριακο.

Ο Τέιλορ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες την προηγούμενη εβδομάδα απομάκρυναν 18.000 ανθρώπους, εκ των οποίων 2.500 Αμερικανούς, από την Καμπούλ. Είπε ότι την περασμένη ημέρα 3.800 άνθρωποι έφυγαν με τον αμερικανικό στρατό και ναυλωμένες πτήσεις.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ενημερώσει την Κυριακή για την πορεία των εκκενώσεων στο Αφγανιστάν, όπως ενημέρωσε ο Λευκός Οίκος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian και Reuters