Skip to main content

Η υπόθεση Κασόγκι, το Ιράν και η αμερικανική εξάρτηση από το Ριάντ

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας χθες δεν είχαν σχεδόν τίποτα καινούργιο να προσθέσουν στην υπόθεση Κασόγκι. Ο θάνατος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου εντός του προξενείου ήταν λάθος, τόνισε ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ, δίχως να αναφέρει τίποτα για το πού βρίσκεται η σορός.

Εν μέσω της διεθνούς δυσαρέσκειας και δυσπιστίας ωστόσο, ο υπουργός εξέφρασε μία αισιοδοξία πως η «σχέση» της Ουάσιγκτον με το Ριάντ θα ξεπεράσει την υπόθεση αυτή. Ο Σαουδάραβας υπουργός γνωρίζει προφανώς όσο λίγοι ότι η δολοφονία του Κασόγκι συνέβη σε μία περίοδο που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξαρτάται όσο ποτέ από το Ριάντ για την επιτυχία της εξωτερικής αλλά και της εσωτερικής πολιτικής της.

Από τις 2 Οκτωβρίου, οπότε αναφέρθηκε για πρώτη φορά η εξαφάνιση του Κασόγκι, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους το τεράστιο όφελος από τις πωλήσεις των αμερικανικών όπλων στη Σαουδική Αραβία. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης προσωπικό όφελος από τους Σαουδάραβες βασιλείς και αξιωματούχους που ξοδεύουν σωρηδόν στο ξενοδοχείο του. Η εξάρτησή του από το Ριάντ ωστόσο, σχολιάζει η «Guardian», είναι πολύ πιο ουσιαστική και πολύ πιο άμεση.  

Σε τρεις εβδομάδες τίθενται σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. Από τη στιγμή που αποσύρθηκε από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, τον περασμένο Μάιο, ο Τραμπ έχει καταστήσει την παράλυση της ιρανικής οικονομίας προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει αύξηση προσφοράς πετρελαίου από άλλους προμηθευτές – κυρίως τη Σαουδική Αραβία – προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια, οι κυρώσεις που θα τεθούν σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου θα εκτινάξουν τις τιμές του πετρελαίου, μόλις μία ανάσα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Αυτή είναι μία παράμετρος την οποία γνωρίζει καλά το βασίλειο, το οποίο ξεκαθάρισε σήμερα, διά του υπουργού Ενέργειας Χαλίντ αλ Φαλίχ, ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε ένα εμπάργκο πετρελαίου στους δυτικούς καταναλωτές, κατά το πρότυπο της πετρελαϊκής κρίσης του 1973».   

«Ως υπουργός Ενέργειας καλούμαι να εφαρμόσω τον εποικοδομητικό και υπεύθυνο ρόλο της κυβέρνησής μου και να σταθεροποιήσω αναλόγως τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας συμβάλλοντας στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Αλ Φαλίχ στο πρακτορείο Tass. Θωρακίστηκε ωστόσο πίσω από τις επικείμενες κυρώσεις στο Ιράν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Υπάρχουν σε κάθε περίπτωση και άλλες παράμετροι της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, για τις οποίες ο Τραμπ στηρίζεται εν πολλοίς στις πλάτες του Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία είναι αυτή τη στιγμής ο βασικός χρηματοδότης του ταμείου σταθεροποίησης στη Συρία. Ο Τραμπ πείστηκε τόσο από τους συμμάχους όσο και από δικούς του αξιωματούχους να διατηρήσει αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, σκοπεύοντας αφενός στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και αφετέρου στη δημιουργία μίας ασπίδας απέναντι στην ιρανική επιρροή. Επέμενε ωστόσο να πληρώσουν και άλλα κράτη τον λογαριασμό.

Το Ριάντ δεσμεύτηκε να συμβάλει με 100 εκατ. δολάρια, χρήματα τα οποία κατατέθηκαν στους αμερικανικούς λογαριασμούς την Τρίτη – την ημέρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προσγειώθηκε στο Ριάντ για να κουβεντιάσει με τον Σαουδάραβα βασιλιά και τον πρίγκιπα την υπόθεση Κασόγκι, αναφέρει η «Guardian».