Skip to main content

Οι σύμμαχοι του Ριάντ δεν θέλουν «υποθέσεις», αλλά αποδείξεις

Αποδείξεις, οι οποίες θα μπορέσουν να στηρίξουν την – αντικρουόμενη –  εκδοχή του για το τι συνέβη στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη, ζητούν από το Ριάντ με κοινή ανακοίνωσή τους Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία. Κάνοντας λόγο για «υποθέσεις» που έχουν μέχρι στιγμής προκύψει από την έρευνα του βασιλείου, οι τρεις χώρες αφήνουν αιχμές για το μέλλον της στρατηγικής σχέσης τους με τη Σαουδική Αραβία.  

«Επιμένουμε συνεπώς στο γεγονός ότι απαιτούνται και αναμένονται περισσότερες προσπάθειες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια κατά τρόπο πλήρη, διαφανή και αξιόπιστο», υπογραμμίζουν οι τρεις χώρες, χαρακτηρίζοντάς «απαράδεκτο» το γεγονός δημοσιογράφοι να απειλούνται, να δέχονται επίθεση και να σκοτώνονται «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Πιο ξεκάθαρα το έθεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ. «Αν συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση εγκαθιδρύοντας την αλήθεια με μια σοβαρή έρευνα και μια πλήρη διερεύνηση, νομίζω ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την ισχυρή στρατηγική σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία. Αν δεν συμβεί αυτό, κανείς δεν θα καταλάβει – ούτε η Γαλλία ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Σαουδική Αραβία είναι ένας στρατηγικός εταίρος, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης που δεν βασίζεται στην αλήθεια», υπογράμμισε ο Λεμέρ.

Για «υπόθεση» μίλησε και ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ. «Όχι, δε νομίζω ότι είναι αξιόπιστο, είναι μια φρικτή υπόθεση. Πιστεύω ότι στηρίζουμε την τουρκική έρευνα σε αυτό και η βρετανική κυβέρνηση θέλει να δει τους υπεύθυνους να λογοδοτούν για τον θάνατο αυτό. Είναι φρικτό», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός.  

Στο ίδιο μήκος κύματος, κι ενόσω η Τουρκία δεσμεύεται να αποκαλύψει τη «γυμνή αλήθεια», το Βερολίνο επανεξετάζει τις σχέσεις του με το Ριάντ. Η Γερμανία δεν θα προχωρήσει σε εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία όσο παραμένουν τα ερωτήματα για το τι συνέβη στον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε σήμερα Άγκελα Μέρκελ.

«Κατά πρώτον, καταδικάζουμε αυτή την πράξη με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Κατά δεύτερον, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστεί τι συνέβη. Απέχουμε πολύ από τη διαλεύκανση της υπόθεσης για την οποία οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων, αυτές δεν μπορούν να γίνουν υπό τις παρούσες συνθήκες».

Τον τόνο είχε δώσει ήδη από χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Όσο διάστημα διαρκούν οι έρευνες, όσο δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί, δεν υπάρχει η βάση για θετικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την εξαγωγή όπλων στη Σαουδική Αραβία», τόνισε ο Μάας.

Στην πιο σκληρή γλώσσα που έχει χρησιμοποιηθεί έως σήμερα απέναντι στο Ριάντ, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τις αρχές ότι λένε ψέματα για τον θάνατο του Κασόγκι. Ήταν μία στροφή 180 μοιρών εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, υπό την πολιτική πίεση που έχει αρχίσει να ασκείται στην αμερικανική κυβέρνηση για αλλαγή πλεύσης.

Στις διαφορετικές εκδοχές που έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει η Σαουδική Αραβία – από το ότι ο Κασόγκι πέθανε «σε καβγά» έως ότι πέθανε από «ασφυξία» – κοινός παρονομαστής παραμένει η επιμονή του βασιλείου στην αθωότητά του.    

Στην τελευταία επίσημη δήλωση εκ μέρους του Ριάντ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ αναγνώρισε ότι ήταν ένα «τεράστιο και σοβαρό λάθος» ο θάνατος του δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο. Ουδέν σχόλιο ωστόσο δεν έκανε για το πού βρίσκεται η σορός του, η οποία αναμένεται να δώσει τις απαντήσεις στα αναπάντητα ερωτήματα.

Η Άγκυρα από την πλευρά της εκφράζει τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα μπορέσει να δώσει ένα τέλος στο θρίλερ της δολοφονίας του Κασόγκι, αποκαλύπτοντας πού βρίσκεται η σορός. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης διαρρέουν επί μέρες ότι οι τουρκικές αρχές έχουν στην κατοχή τους ηχητικό υλικό, το οποίο αποδεικνύει με ανατριχιαστικιές λεπτομέρειες ότι ο Κασόγκι πέθανε μαρτυρικά και η σορός του διαμελίστηκε.  

naftemporiki.gr