Skip to main content

Υπόθεση Κασόγκι: Το Βερολίνο παγώνει τις πωλήσεις όπλων στο Ριάντ, η Ε.Ε. ζητεί διεξοδική έρευνα

Η νέα εκδοχή του Ριάντ δεν πείθει. Ούτε η Ε.Ε. ούτε η Διεθνής Αμνηστία ούτε ο ΟΗΕ ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να παγώσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, εκτιμούν ότι έχουν πάρει ακόμη όλες τις απαντήσεις για το τι συνέβη τελικά στον Τζαμάλ Κασόγκι και σε ποιο βαθμό εμπλέκεται το βασίλειο.

Η Γερμανία δεν πρέπει να εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Tagesthemen της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Μάας είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να εγκριθούν οι πωλήσεις, καθώς παραμένει ασαφές τι συνέβη στον Κασόγκι, σε μια κατά τα φαινόμενα επανεξέταση της απόφασης που είχε ληφθεί τον περασμένο μήνα για να επιτραπεί η πώληση συστημάτων πυροβολικού στο Ριάντ.

«Όσο οι έρευνες διεξάγονται και όσο δεν ξέρουμε τι συνέβη εκεί, δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε θετικές αποφάσεις για τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, της Γερμανίας Χάικο Μάας και της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ είχαν ήδη ζητήσει τη διεξαγωγή «αξιόπιστης έρευνας» στις 14 Οκτωβρίου.

Αμφότεροι επανήλθαν σήμερα επί του θέματος, μετά την ανακοίνωση του Ριάντ έπειτα από την πεισματική άρνηση οποιασδήποτε ανάμειξης, για να τονίσουν ότι οι εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι αποδεκτές.

«Τα φρικτά γεγονότα γύρω από τον θάνατο του δημοσιογράφου αποτελούν προειδοποίηση ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες δεν είναι αυτονόητες παντού, ενώ δέχονται επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Τα γεγονότα δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί και ασφαλώς απαιτούμε να διαλευκανθούν», υπογράμμισε.

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από το Ριάντ για τον θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου δεν δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Στο γενικότερο κλίμα δυσπιστίας που επικρατεί μετά την επίσημη εκδοχή του Ριάντ, και ο Γάλλος υπουργός ζήτησε «πλήρη και ενδελεχή έρευνα».

Την ανάγκη διεξοδικής έρευνας για τον «εξαιρετικά ανησυχητικό» θάνατο το Κασόγκι ανέδειξε και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι εταίροι της, επιμένει στην ανάγκη διεξοδικής, αξιόπιστης και διαφανούς έρευνας, που θα φωτίσει τις συνθήκες του θανάτου και θα αναγκάσει τους υπεύθυνους να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη», υπογράμμισε η Μογκερίνι.

Η νέα εκδοχή του Ριάντ για τον θάνατο του Τζαμάλ Χασόγκγι δεν πείθει ούτε τη Διεθνή Αμνηστία ούτε τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), που επιμένουν σε ανεξάρτητη έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στα αιτήματά τους φαίνεται πρόθυμος να ανταποκριθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε «βαθιά προβληματισμένος» και εξέφρασε την ανάγκη για «διαφανή έρευνα υπό τις οποίες πέθανε ο Τζαμάλ Κασόγκι».

Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής, αν όχι της απόλυτης περιφρόνησης, για την επίσημη εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας, οι δύο οργανώσεις επανέλαβαν σήμερα το αίτημά τους για ανεξάρτητη έρευνα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ φίλοι και συνάδελφοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο για να θρηνήσουν τον τραγικό χαμό του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ζητούν μετ’ επιτάσεως «αληθινή δικαιοσύνη».  

«Τα ευρήματα της έρευνας των σαουδαραβικών αρχών σύμφωνα με τα οποία ο Κασόγκι πέθανε έπειτα από “αψιμαχίας” στο εσωτερικό του προξενείου δεν είναι αξιόπιστα και σημαδεύουν ένα αβυσσαλέο νέο χαμηλό στα πεπραγμένα της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Σαμάχ Χαντίντ, διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή, και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να διεξαγάγουν έρευνα για τον θάνατό του.

Η μοναδική μέχρι στιγμής που τηρεί μία προσεκτικά υποστηρικτική στάση στη γραμμή του Ριάντ είναι η αμερικανική κυβέρνηση. Ακόμη και στη μεγάλη σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας ωστόσο, η πολιτική πίεση κλιμακώνεται. Ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κρόκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, αμφίσβητησε ανοιχτά την εκδοχή του Ριάντ και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν στον δικό τους ανεξάρτητο, αξιόπιστο καθορισμό ευθυνών για τον θάνατο του Κασόγκι».

naftemporiki.gr