Skip to main content

Διεθνής Αμνηστία και ΟΗΕ δεν πείθονται από την εκδοχή του Ριάντ

Η νέα εκδοχή του Ριάντ για τον θάνατο του Τζαμάλ Χασόγκγι δεν πείθει ούτε τη Διεθνή Αμνηστία ούτε τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), που επιμένουν σε ανεξάρτητη έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στα αιτήματά τους φαίνεται πρόθυμος να ανταποκριθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε «βαθιά προβληματισμένος» και εξέφρασε την ανάγκη για «διαφανή έρευνα υπό τις οποίες πέθανε ο Τζαμάλ Κασόγκι».

Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής, αν όχι της απόλυτης περιφρόνησης, για την επίσημη εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας, οι δύο οργανώσεις επανέλαβαν σήμερα το αίτημά τους για ανεξάρτητη έρευνα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ φίλοι και συνάδελφοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο για να θρηνήσουν τον τραγικό χαμό του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ζητούν μετ’ επιτάσεως «αληθινή δικαιοσύνη».  

«Τα ευρήματα της έρευνας των σαουδαραβικών αρχών σύμφωνα με τα οποία ο Κασόγκι πέθανε έπειτα από “αψιμαχίας” στο εσωτερικό του προξενείου δεν είναι αξιόπιστα και σημαδεύουν ένα αβυσσαλέο νέο χαμηλό στα πεπραγμένα της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Σαμάχ Χαντίντ, διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή, και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να πρέπει να διεξαγάγουν έρευνα για τον θάνατό του.

«Μια ανεξάρτητη έρευνα θα είναι η μοναδική εγγύηση γι’ αυτό που εμφανίζεται να είναι όλο και περισσότερο μια συγκάλυψη εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας των περιστάσεων της δολοφονίας του Κασόγκι ή προσπάθειες άλλων κυβερνήσεων να κρύψουν το θέμα κάτω από το χαλί ώστε να διατηρήσουν επικερδείς συμφωνίες όπλων και άλλους επιχειρηματικούς δεσμούς με το Ριάντ», υπογράμμισε ο Χαντίντ για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «αυτή η απεχθής δολοφονία μέσα στο προξενείο ισοδυναμεί με εξωδικαστική εκτέλεση».

Η μοναδική μέχρι στιγμής που τηρεί μία προσεκτικά υποστηρικτική στάση στη γραμμή του Ριάντ είναι η αμερικανική κυβέρνηση. Ακόμη και στη μεγάλη σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας ωστόσο, η πολιτική πίεση κλιμακώνεται. Ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κρόκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, αμφίσβητησε ανοιχτά την εκδοχή του Ριάντ και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν στον δικό τους ανεξάρτητο, αξιόπιστο καθορισμό ευθυνών για τον θάνατο του Κασόγκι».

naftemporiki.gr