Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις επιταχύνουν τις διαδικασίες εκκένωσης των υπηκόων τους και ορισμένων Αφγανών την Πέμπτη, το υπόλοιπο Αφγανιστάν περίμενε να δει εάν η ημέρα ανεξαρτησίας του έθνους θα πυροδοτήσει περισσότερες διαμαρτυρίες κατά των Ταλιμπάν.
Διαδηλώσεις στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ την Τετάρτη σηματοδότησαν την πρώτη μεγάλη επίδειξη συλλογικής δυσαρέσκειας και αψήφισης του καθεστώτος από τότε που οι αντάρτες κατέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, Καμπούλ, στις αρχές της εβδομάδας.
Σε κανονικές εποχές, η χώρα θα γιόρταζε την ανεξαρτησία του Αφγανιστάν το 1919 από τον βρετανικό έλεγχο στις 19 Αυγούστου, αλλά οι σκηνές στην Τζαλαλαμπάντ προδιαθέτουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την πατριωτική ευκαιρία για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυριαρχίας των Ταλιμπάν.
Δύο μάρτυρες και ένας πρώην αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσαν στο Reuters ότι οι Ταλιμπάν μαχητές άνοιξαν πυρ όταν διαδηλωτές στο Τζαλαλαμπάντ προσπάθησαν να υψώσουν την εθνική σημαία σε μια πλατεία, σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας πάνω από δώδεκα.
Το βίντεο που μεταδόθηκε από το βρετανικό ειδησεογραφικό κανάλι Sky News έδειξε ότι εκατοντάδες Αφγανοί συγκεντρώθηκαν στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, με το μαύρο, κόκκινο και πράσινο τρίχρωμο να πετά από πολλές στέγες και να μεταφέρεται από διαδηλωτές. Ο Sky ανέφερε ότι γκρέμισαν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν.
«Στέκομαι εδώ μπροστά σας. Μπορείτε να με χτυπήσετε με 30 σφαίρες, να με σκοτώσετε, θα θυσιάσω τη ζωή μου για αυτή τη σημαία. Αυτή είναι η σημαία μου. Η κυβέρνησή μου θα επιστρέψει σύντομα, αν θέλει ο Θεός». είπε ένας διαδηλωτής τυλιγμένος με τη σημαία στο Sky.
Το κέντρο αντίστασης είναι η κοιλάδα Παντζσίρ, ένα εθνοτικό προπύργιο στα βορειοανατολικά της Καμπούλ.
Σε μια δημοσίευση για την Washington Post, ο Αμάντ Μασούντ, ο ηγέτης του Παντζσίρ του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης του Αφγανιστάν ζήτησε υποστήριξη και όπλα από τη Δύση για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν.
«Γράφω από την κοιλάδα Παντζσίρ σήμερα, έτοιμος να ακολουθήσω τα βήματα του πατέρα μου, με μουτζαχεντίν μαχητές που είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν για άλλη μια φορά τους Ταλιμπάν», έγραψε ο Μασούντ, γιος του Αμχάντ Σαχ Μασούντ, ενός ηγέτη της αντίστασης που σκοτώθηκε πιθανότατα από μαχητές της Αλ Κάιντα μαχητές για λογαριασμό των Ταλιμπάν το 2001.
«Αγωνιστήκαμε τόσο καιρό για να έχουμε μια ανοιχτή κοινωνία, όπου τα κορίτσια θα μπορούσαν να γίνουν γιατροί, ο Τύπος μας θα μπορούσε να αναφέρει ελεύθερα, οι νέοι μας θα μπορούσαν να χορέψουν και να ακούσουν μουσική ή να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες στα γήπεδα που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι Ταλιμπάν για δημόσιες εκτελέσεις – και μπορεί σύντομα να ξαναγίνουν ».
Ηρεμία στο αεροδρόμιο
Καθώς η αεροπορική μεταφορά Δυτικών πολιτών και Αφγανών που εργάζονταν για ξένες κυβερνήσεις προσπαθούσε να ενισχυθεί, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκένωση των Αμερικανών, ακόμη και αν αυτό σήμαινε να παραμείνουν πέραν της προθεσμίας των ΗΠΑ για τις 31 Αυγούστου, ο οποία έχει οριστεί ως προθεσμία για πλήρη αποχώρηση.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν ήρεμο νωρίς την Πέμπτη.
12 νεκροί στο αεροδρόμιο
Συνολικά, τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Κυριακή, δήλωσε δυτική πηγή ασφαλείας στην Καμπούλ.
Ωστόσο, 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εντός και γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ταλιμπάν και του ΝΑΤΟ, από την Κυριακή που οι πρώτοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, προκαλώντας τη συρροή στο αεροδρόμιο ενός φοβισμένου πλήθους που προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα.
Οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν είτε από πυρά είτε σε ποδοπατήματα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των Ταλιμπάν και κάλεσε τους ανθρώπους, οι οποίοι εξακολουθούν να συνωστίζονται στις πύλες του αεροδρομίου να επιστρέψουν στα σπίτια τους αν δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ταξιδέψουν.
Μια μέρα νωρίτερα ένοπλα μέλη των Ταλιμπάν απέτρεψαν τους ανθρώπους από το να μπουν στο συγκρότημα του αεροδρομίου.
«Είναι μια πλήρης καταστροφή. Οι Ταλιμπάν πυροβολούσαν στον αέρα, έσπρωχναν τους ανθρώπους, τους χτυπούσαν με AK47», δήλωσε ένα άτομο που προσπαθούσε να περάσει την Τετάρτη.
Ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν είπε ότι διοικητικοί και στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τα πλήθη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά είπε στο Reuters: «Δεν έχουμε πρόθεση να τραυματίσουμε κανέναν».
Αναπόφευκτο το χάος, δήλωσε ο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις από διάφορες πλευρές μετά την ταχεία κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε πως ήταν ανέφικτο να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα δίχως να δημιουργηθεί κάποιας μορφής «χάος», σύμφωνα με απόσπασμά της που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.
Ερωτηθείς εάν η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μπορούσε να γίνει καλύτερα, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: «Όχι.. Η ιδέα πως με κάποιον τρόπο μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς το συνεπακόλουθο χάος — δεν ξέρω πώς μπορούσε να γίνει αυτό».
Ακόμη, ο ένοικος του Λευκού αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ συναντούν «περισσότερες δυσκολίες» στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν από τη χώρα Αφγανούς από ό,τι τους Αμερικανούς, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP