Skip to main content

Brexit: Τρίμηνη αναβολή συζητούν οι «27»

Tρεις ημέρες πριν από την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία που θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, oι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ συναντώνται σήμερα για να εγκρίνουν την πρόταση παράτασης του Brexit για τρεις μήνες, ενώ τη συγκατάθεσή του έχει δώσει και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι 27 συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι είναι απαραίτητη η νέα αναβολή του Brexit, προκειμένου να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία, το λεγόμενο σενάριο no-deal, και να πάρουν απόφαση για αυτή με γραπτή διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει πει το «ναι» στην τρίμηνη παράταση του Brexit, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο Γάλλο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, ανοίγει ο δρόμος για ομόφωνη απόφαση των 27 για μια παράταση έως 31 Ιανουαρίου 2020.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το προσχέδιο, που συζητείται θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα να φύγει νωρίτερα η Βρετανία, στις 30 Νοεμβρίου ή 31 Δεκεμβρίου, εφόσον οι δύο πλευρές επικυρώσουν το διαζύγιο.

Παράλληλα σήμερα, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί της πρότασης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.