Skip to main content

Σκοπιανά ΜΜΕ: Ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων

Την πολυπόθητη πλειοψηφία των δύο τρίτων φέρεται να έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, μεταδίδουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων λίγο πριν αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών, κόντρα στο κλίμα που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα, προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Με μία παράταση τριών ωρών, η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής αρχίζει το μεσημέρι (15:00 τοπική ώρα, 16:00 ώρα Ελλάδας), αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία σήμερα.  

Από το μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόθεση να στηριχθεί η αλλαγή του Συντάγματος και κατ’ επέκταση η αλλαγή του ονόματος.

«Η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας είναι νομικά και πολιτικά νεκρή. Ο κενός διάλογος στη Βουλή δεν είναι παραγωγικός και παραβιάζει τη λαϊκή βούληση», διεμήνυσε χθες το (VMRO-DPMNE) διαλύοντας και την τελευταία ελπίδα της κυβέρνησης Ζάεφ ότι ορισμένοι βουλευτές θα αγνοήσουν τελικά τις οδηγίες του κόμματός τους και θα στηρίξουν την πρόταση.  

Σε μία ύστατη προσπάθεια να προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κάλεσαν χθες τους συναδέλφους τους να συνειδητοποιήσουν την ιστορική σημασία της στιγμής και να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.  

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία, ενώ για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Για να εξασφαλίσει ο Ζόραν Ζάεφ πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή απαιτείται η  συγκατάθεση οχτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

naftemporiki.gr με πλήροφορίες από ΑΜΠΕ