Της Πέπης Γρηγοριάδου
[email protected]
«Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει» θα μπορούσε να είναι μία παράφραση για το «έθιμο» των προβλέψεων στις αρχές του κάθε έτους. Αν κάτι μας δίδαξε το 2020 είναι την ανατροπή και το πόσοι αστάθμητοι εξωγενείς παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική και την οικονομία και κατά συνέπεια τη ζωή μας. Πέρυσι τέτοια μέρα αν έβγαινε κάποιος να προβλέψει την ανάπτυξη ενός θανατηφόρου ιού που θα έκλεινε οικονομίες και κοινωνίες σε ολόκληρο τον πλανήτη, θα λέγαμε ότι τουλάχιστον υπερβάλλει. Να όμως που στην ανατολή του 2021 μπαίνουμε πάλι στον πειρασμό των προβλέψεων. Ποιοι θα πρωταγωνιστήσουν στην πολιτική, ποιες μετοχές θα φέρουν κέρδη, ποιες επιχειρήσεις θα καινοτομήσουν, ποια είδη θα φέρει στην καθημερινότητά μας η τεχνολογία.
Οι αμερικανικές εταιρείες θα ευδοκιμήσουν το 2021, αλλά η καλοτυχία δεν θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα, αναφέρουν αναλυτές στο Fortune. Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, πολλοί χρηματιστές βλέπουν θετικά ένα μοιρασμένο Κογκρέσο καθώς η πιθανότητα η Γερουσία να ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς θα φρενάρει τα σχέδια των Δημοκρατικών του Μπάιντεν να αντιστρέψουν τις φορολογικές περικοπές του Τραμπ κάτι που θα ευνοήσει τα εταιρικά κέρδη.
Μετοχές
Αυτό αναμένεται να έχει θετική επίδραση στη Wall Street. Ο S&P 500 στο τέλος του 2021 τοποθετείται στις 3850 μονάδες. Οι μετοχές θα συνεχίσουν την κούρσα του 2020 καθώς νέα εμβόλια σταδιακά ξυπνούν περισσότερες βιομηχανίες από το κώμα στο οποίο έπεσαν εν μέσω πανδημίας.
Ωστόσο, η άνοδος των επιτοκίων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο Big Tech θα φρενάρουν τους «ταύρους». Οι Morgan Stanley, Wells Fargo και LPL Financial βλέπουν τον S&P στις 3.900 μονάδες στο τέλος του 2021 με άνοδο περίπου 6% από τα σημερινά επίπεδα.
Κάποιοι αναλυτές είναι ακόμη πιο αισιόδοξοι. Σε πρόσφατη σημείωση προς τους πελάτες της, η Goldman Sachs δήλωσε ότι αναμένει ότι ο S&P θα κλείσει τον επόμενο χρόνο στις περίπου 4.300 μονάδες (άνοδος 17%).
Κάποιες μετοχές αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.
Η Tesla γίνεται η νέα AOL. «Μας θύμισε πολλά από το 1998 – στα τέλη της δεκαετίας του ’90», δήλωσε ο Κρις Χάρβεϊ, επικεφαλής στρατηγικής της Wells Fargo Securities για τα ίδια κεφάλαια στο CNBC «Trading Nation». «Η AOL, παρόμοια με την Tesla είχε απίστευτη απόδοση και εισήλθε στον δείκτη S&P 500 στα τέλη του Δεκεμβρίου, μετά από μία καταπληκτική κούρσα». Η AOL, ο πρώην βασιλιάς των μέσων ενημέρωσης, είδε την επίδρασή της να χάνεται επειδή απέτυχε να συμβαδίσει με τον ταχύ ρυθμό της τεχνολογίας.
Ο Χάρβεϊ προειδοποιεί ότι η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να έχει παρόμοια μοίρα. Η προειδοποίησή του συνδέεται με το ότι η Tesla νιώθει την ανάσα της Apple, η οποία ετοιμάζεται να δημιουργήσει το δικό της αυτοκινούμενο όχημα έως το 2024. Πάντως μέχρι στιγμής, η μετοχή της Tesla έχει ετήσια άνοδο σχεδόν 700%. Αυτό το ρεκόρ είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Χάρβεϊ λέει στους πελάτες του να αποφύγουν περαιτέρω τοποθετήσεις και να αρχίσουν να σκέφτονται τις μετοχές εταιρειών της κυκλικής οικονομίας. «Παλαιά οικονομία, όχι νέα οικονομία», συνόψισε.
Πετρέλαιο
Στα 50 δολάρια το βαρέλι βλέπουν αρκετοί την τιμή του «μαύρου χρυσού». Ακόμη και με πλήρη οικονομική ανάκαμψη, η ζήτηση πετρελαίου δεν αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα πριν από τον Covid-19, καθώς o κόσμος συνεχίζει την τηλεργασία και αποφεύγει επαγγελματικά ταξίδια και μετακινήσεις. Η ζήτηση, ωστόσο, από τις αναδυόμενες αγορές θα αποτρέψει μία κατάρρευση τιμών.
Κρυπτονομίσματα
Αρκετοί αναλυτές, προβλέπουν ότο το Bitcoin θα φτάσει στο υψηλό όλων των εποχών των 50.000 δολαρίων το επόμενο έτος, ακριβώς πριν από τη συντριβή. Αλλά όταν τα πράγματα καταλαγιάσουν, η τιμή του κυριότερου κρυπτονομίσματος θα διατηρηθεί περίπου στα 20.000 δολάρια ΗΠΑ. Περισσότεροι επενδυτές θα συρρέουν στον λεγόμενο ψηφιακό χρυσό, σε μεγάλο βαθμό ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν τελικά ένα Bitcoin ETF.
Το Bitcoin έφτασε τα 28.871,87 δολάρια την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, το υψηλότερο ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data. Το Bitcoin σημείωσε άνοδο άνω του 493% από τα χαμηλότερα επίπεδα του 2020, που ήταν περίπου 4.857 δολάρια στις 12 Μαρτίου.
Ο Ντέιβιντ Γκρίντερ, στρατηγικός αναλυτής στη Fundstrat, δήλωσε ότι η θετική δυναμική του Bitcoin τροφοδοτείται από ιδρύματα και εταιρείες και αναθεώρησε την τιμή στόχο -μεταξύ 6 έως 12 μηνών- για το Bitcoin σε 40.000 δολάρια ΗΠΑ,, από την προηγούμενη των 25.000 δολαρίων ΗΠΑ.
Κορωνοϊός
Δεν χρειάζεται μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κάποιος ότι τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του κορωνοϊού θα μείνουν για πολύ καιρό ακόμη. Οι ειδικοί βλέπουν συνέχιση της αύξησης των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Δύσκολος ο χειμώνας και αχτίδα φωτός από την άνοιξη με την έγκριση και παραγωγή περισσότερων εμβολίων. Ωστόσο, ενώ οι φαρμακευτικές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την έγκριση των εμβολίων υποβόσκει ένας σκεπτικισμός από μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε όλον τον κόσμο κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να εμβολιαστούν.
Οι δημοσκοπήσεις έχουν διακυμάνσεις, αλλά δείχνουν ότι οι πρόθυμοι δεν ξεπερνούν το 60% με 70%, ενώ σε κάποιες χώρες το ποσοστό είναι μεταξύ 50% και 58%. Αρχικά οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού. Αν οι πολίτες δεν πειστούν, το επόμενο βήμα που πολλοί προβλέπουν είναι το υγειονομικό διαβατήριο για είσοδο σε χώρες, κλειστούς χώρους, αεροπλάνα.
Διαδηλώσεις
Ο κορωνοϊός δεν σταμάτησε τις διαδηλώσεις. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Carnegie Endowment for International Peace αυξήθηκαν και στις γνωστές αιτίες (διαφθορά, ισότητα κ.λπ.)προστέθηκαν και εκείνες για τα περιοριστικά μέτρα. Αλλά και μετά από το άνοιγμα η ανισότητα στη διανομή εμβολίων εντός και εκτός συνόρων θα είναι μόνο μία από τις αιτίες που θα βγάλει στους δρόμους αρκετούς πολίτες του κόσμου.
Τηλε-καθημερινότητα
Η πανδημία άλλαξε για πάντα τη δημόσια υγεία και οι συμπεριφορές που υιοθετήσαμε κατά τα lockdown θα μας συνοδεύουν και στη συνέχεια. Η τηλεϊατρική ήταν η τάση του μέλλοντος. Η πανδημία του Covid-19 απλώς επέσπευσε την άφιξή της. Το ίδιο συνέβη με την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία.
Τουρισμός
Η κρουαζιέρα έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα από τον κορωνοϊό. Οι μεγαλύτεροι όμιλοι κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο – Carnival, Royal Caribbean, and Norwegian – επιβίωσαν, οδηγώντας πλοία προς διάλυση για scrap και προχωρώντας σε νέο δανεισμό. Λένε ότι έχουν αρκετή ρευστότητα για να επιβιώσουν αρκετούς μήνες από τα lockdown. Αλλά χρειάζονται και περίπου 1 δισ. δολ. μηνιαίως για να παραμένουν εν πλω.
Αρκετοί είναι εκείνου που εκτιμούν ότι με τον εμβολιασμό θα υπάρξει έκρηξη στον τουρισμό και κατ΄επέκταση στην κρουαζιέρα. Ο κόσμος που στερήθηεκ περισσότερα από όλα τα ταξίδια αναμένεται να σπεύσει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.
Πολιτική
Στην πολιτική διεθνή σκηνή, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν. Η ατζέντα του νέου προέδρου που αναλαμβάνει στις 20 Ιανουαρίου περιλαμβάνει στον τομέα υγείας εθνικά τεστ κορωνοϊού με πρόγραμμα ιχνηλάτησης και επέκταση του προγράμματος Obamacare, στην απασχόληση την αύξηση μισθών και επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, επιστροφή στο τραπέζι για κλιματική συμφωνία, κατάργηση των πολιτικών Τραμπ στη μετανάστευση και στην εξωτερική πολιτική αποκατάσταση της φήμης της Αμερικής διεθνώς με προσέγγιση της Ε.Ε. και ίσως της Κίνας.
Πολλοί ωστόσο θεωρούν ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον, παρά τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση θα είναι ίδια με μικρές μόνο παραλλαγές.
Η Ευρώπη αποχαιρετά την Άνγκελα Μέρκελ, την στιγμή που η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν οραματίζεται να κάνει την Ε.Ε. ισχυρή. Στη Δύση του 2020 επετεύχθη μία συμφωνία αποτροπής άτακτου Brexit με πολλά ωστόσο θέαματα να χρήζουν διευκρινίσεων. Ταυτόχρονα ιδιαίτερη σημασία αποκτά η επενδυτική συμφωνία με την Κίνα που φαίνεται ότι προοιωνίζεται στρατηγικές συνεργασίες. Άγνωστο παραμένει -και χωρίς δυνατότητα πρόβλεψης- αν η Ε.Ε. θα μείνει στη ρητορική κυρώσεων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο ή θα προχωρήσει σε πράξεις.
Internet
Πλατφόρμες όπως το Discord, το Telegram και το WhatsApp έχουν αναπτυχθεί μαζικά τα τελευταία χρόνια, βοηθώντας τους χρήστες να δημιουργήσουν συνομιλίες και κανάλια μόνο κατόπιν αιτημάτων – προσκλήσεων προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένα ενδιαφέροντα ή κοινωνικές ομάδες. Αυτό αναμένεται να επιταχυνθεί.
Smartphones
Τα πρώτα αναδιπλούμενα smartphones είχαν μερικά κοινά πράγματα εκτός από την προσπάθεια να συνδυάσουν τη φορητότητα ενός τηλεφώνου με τη μεγαλύτερη οθόνη ενός τάμπλετ.
Ήταν ισχυρά, αλλά ευαίσθητα και μάλλον ακριβά, με τιμές που κυμαίνονταν από τα 1.500 δολάρια ΗΠΑ για το Razr της Motorola έως τα 2.000 δολάρια ΗΠΑ για το Galaxy Z Fold 2.000 της Samsung. Ωστόσο, εταιρείες όπως η Motorola, η Xiaomi και η Samsung είναι άοκνες στην προσπάθεια να ενσωματώσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά προηγμένης τεχνολογίας σε βασικά μοντέλα. Όπως έγινε με τις οθόνες OLED και τα μόντεμ 5G, περιμένετε τουλάχιστον ένας από αυτούς να προσφέρει ένα αναδιπλούμενο τηλέφωνο που να πωλείται σε τιμή με τριψήφιο νούμερο εντός του 2021.
Το κλίμα
Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της γης έως το 2020 έδειξαν ότι το προηγούμενο έτος ξεπέρασε το αρνητικό ρεκόρ του 2016, αλλά το 2021 θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο. Αυτό συμβαίνει παρά τα παγκόσμια lockdown που κράτησαν τα αυτοκίνητα εκτός δρόμου και έκλεισαν τα εργοστάσια.
Ωστόσο, οι εκπομπές είναι σωρευτικές και οι θερμοκρασίες δεν μειώνονται μέσα σε λίγους μήνες. Το θετικό είναι ότι τόσο οι ΗΠΑ με τις εξαγγελίες Μπάιντεν, όσο και η Ευρώπη με την «πράσινη» συμφωνία δίνουν ελπίδα για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ένα απέραντο Woodstock
Ας κλείσουμε όμως με μία αισιόδοξη πρόβλεψη. Το καλοκαίρι αναμένεται να είναι γιορτή αγάπης και ελευθερίας. Μετά από έναν χρόνο κοινωνικής απόστασης και παραμονής σε εσωτερικούς χώρους, όλοι μας και ιδιαίτερα οι νέοι χρειάζονται απελευθέρωση. Η ευρεία διανομή ενός εμβολίου κατά του Covid-19 θα συμπέσει με το καλοκαίρι του 2021, και τότε αναμένεται τα πάρκα και οι παραλίες να μετατραπούν σε χώρους πάρτι. Σαν ένα απέραντο νέο Woodstock.