Skip to main content

Ποιος θα κηρύξει τη λήξη στο πινγκ πονγκ του Brexit; 

Το σλόγκαν που ακολούθησε πιστά ο Μπόρις Τζόνσον όλα αυτά τα χρόνια ήταν το «Get Brexit done» (να κάνουμε το Brexit πραγματικότητα). Ήξερε ότι θα χρειαστεί να πείσει τους αντάρτες των Τόρις, τους Βορειοϊρλανδούς συμμάχους του στο DUP και τις Βρυξέλλες. Και υπολόγιζε στη στήριξη εκείνων, που έσπρωχναν τη Βρετανία πριν ακόμη και από το 2016 προς την πόρτα της εξόδου. Σίγουρα δεν είχε υπολογίσει ότι ο πιο πολύτιμός σύμμαχός του θα αναδειχθεί ο ευρωπαϊστής Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Μάλλον ήλπιζε δε ότι για την υλοποίηση των σχεδίων του δεν θα εξαρτάται από τη στάση των αντίπαλων Εργατικών. Πολιτικοί της μίας και της άλλης πλευράς, ωστόσο, δύσκολα θα δώσουν διέξοδο, εάν δεν μιλήσουν οι πολίτες. 

Ο Μακρόν, που από την ημέρα της εκλογής του αντιμάχεται λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές, δηλώνει τόσο κουρασμένος από τις παλινωδίες του Brexit, που ζητεί από τους άλλους 26 στην κοινότητα να δώσουν στον Τζόνσον αυτό που θέλει. Μία σύντομη παράταση έως τις 15 ή το πολύ έως τις 30 Νοεμβρίου. Διαμηνύει ότι θέλει επιτέλους τους Βρετανούς έξω, ποντάροντας ότι η αποφασιστική του στάση θα του χαρίσει πόντους στο εσωτερικό. Αλλά μόνος δεν μπορεί να δώσει λύσει το γόρδιο δεσμό του  Brexit. 

Οι εκπρόσωποι των 27 θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα, την ώρα που οι Βρετανοί βουλευτές θα καλούνται να εξετάσουν το αίτημα του πρωθυπουργού τους για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν στο BBC πως από τη στιγμή που απαιτείται πλειοψηφία 2/3 είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει η πρόταση. Ο λόγος θα επιστρέψει έτσι στους Ευρωπαίους που θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στις γαλλικές πιέσεις και την πρόθεση των περισσότερων να παραταθεί η παραμονή της Βρετανίας στην κοινότητα έως τις 31 Ιανουαρίου. 

Όταν οι Ευρωπαίοι δώσουν την απάντησή τους η πρωτοβουλία των κινήσεων θα είναι και πάλι στην Ντάουνινγκ Στριτ, για να περάσει στη συνέχεια στη Βουλή και ξανά πίσω στις Βρυξέλλες. Ένα αέναο πινγκ πονγκ, στο οποίο ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν ότι τη λήξη μπορούν να κηρύξουν μόνο οι πολίτες. Ο Τζόνσον θέλει διακαώς αυτό να γίνει με εκλογές. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν άλλωστε προβάδισμα έως και 16 μονάδων. Οι Εργατικοί, ύστερα από αρκετές παλινωδίες στη δική τους στάση, στηρίζουν τώρα το δεύτερο δημοψήφισμα. Σε κάθε περίπτωση οι κάλπες φαίνεται να είναι απαραίτητες. 

naftemporiki.gr