Skip to main content

SZ: Αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια;

Στην απόφαση των ευρωπαίων ηγετών να μην δώσουν σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναφέρεται εκτενές άρθρο της Süddeutsche Zeitung που εκτιμά ότι το «όχι» των Ευρωπαίων οδηγεί σε αποσταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων.

«Όταν χάνεται στα Βαλκάνια η ελπίδα για ένταξη στην ΕΕ τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής στον εθνικισμό και, στη χειρότερη, αναβίωσης παλιών συγκρούσεων. Εν τέλει για τη Σερβία και τους Κοσοβάρους, για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Οι σχετικές συνομιλίες που έχει δρομολογήσει η ΕΕ έχουν παγώσει εδώ και καιρό» αναφέρει η εφημερίδα. 

« Χωρίς ελπίδα για ένα μέλλον εντός της ΕΕ θα αναβιώσουν και τα σχέδια περί μεγάλης Αλβανίας. Αυτό δεν αφορά μόνον την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο αλλά και τη Βόρεια Μακεδονία που έχει μια μεγάλη αλβανική μειονότητα. Στη δε Βοσνία αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερες οι φυγόκεντρες τάσεις» προσθέτει.

Όπως επισημαίνει ο φόβος τέτοιων σεναρίων είχε οδηγήσει την ΕΕ μετά το τέλος των συγκρούσεων της δεκαετίας του 1990 στην ‘υπόσχεση της Θεσσαλονίκης’: ‘Το μέλλον των βαλκανικών χωρών βρίσκεται στην ΕΕ’, ανέφερε η τελική διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του 2003, και προσέθετε: ‘Η ταχύτητα της ενσωμάτωσης εξαρτάται από τις χώρες της περιοχής’. Μόνον που τώρα ο Μακρόν μπλόκαρε το δρόμο τους. Αντί σταθερότητας η ΕΕ φέρνει στα Βαλκάνια νέα αστάθεια. Εντούτοις δεν χάθηκαν ακόμη όλα. Την άνοιξη η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα επανέλθει στην ημερήσια διάταξη».

Να θυμίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτηρίζει λάθος χαρακτηρίζει την αποτυχία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας οι δύο χώρες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν το μπλοκάρισμα της απόφασης από τη Γαλλία, τη Δανία και την Ολλανδία και δηλώνουν ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, μετά τις οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη των συνομιλιών για την ένταξή τους στην ΕΕ.

Επαινώντας τις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας να διευθετήσει δύσκολα διμερή ζητήματα με τις γειτονικές της χώρες, τα μέλη του ΕΚ χαιρετίζουν επίσης τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος στην Αλβανία.

Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι η «μη-απόφαση» των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ αποτελεί στρατηγικό σφάλμα, με καταστροφικές συνέπειες για την αξιοπιστία της ΕΕ και στέλνει αρνητικό μήνυμα σε πιθανές υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε άλλους ξένους παράγοντες, των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να μην είναι σύμφωνη με τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ, να συνεργαστούν στενότερα με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Πηγή: Deutsche Welle