Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) απηύθυνε σήμερα έκκληση να απαγορευτούν οι αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών υπηκόων στη χώρα τους, περιλαμβανομένων εκείνων που η αίτηση ασύλου τους έχει απορριφθεί.
Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει κάθε υποστήριξη στους Αφγανούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν «άμεσο κίνδυνο» στη χώρα τους, που τελεί και πάλι υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.
«Ως συνέπεια της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μεγάλα τμήματα της χώρας και της τρέχουσας επείγουσας ανθρωπιστικής κατάστασης, η HCR καλεί τα κράτη να βάλουν τέλος στις αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών υπηκόων για τους οποίους είχε αποφασιστεί προηγουμένως ότι δεν χρειάζονταν νομική προστασία», δήλωσε εκπρόσωπος της Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, η Σάμπια Μαντού, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Σε μια ανακοίνωση, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών καλεί να «απαγορευθούν οι αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών υπηκόων» και εκφράζει την ικανοποίησή της για τα μέτρα που έλαβαν πρόσφατα πολλά κράτη προκειμένου να αναστείλουν προσωρινά τις απελάσεις αιτούντων άσυλο που η αίτησή τους έχει απορριφθεί.
«Από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 550.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας λόγω της σύγκρουσης και της ανασφάλειας. Αν μέχρι τώρα οι άμαχοι έφευγαν σποραδικά και σε μικρό αριθμό προς τις γειτονικές του Αφγανιστάν χώρες, [τώρα] η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία», είπε η Μαντού.
Έπειτα από μια επίθεση αστραπή, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν προχθές, Κυριακή, την Καμπούλ, επιστρέφοντας στην εξουσία στο Αφγανιστάν είκοσι χρόνια μετά την εκδίωξή τους. Η επιστροφή τους προκάλεσε σκηνές πανικού, ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο οποίο έσπευσαν χιλιάδες άνθρωποι στην προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα.
«Ο φόβος που κυρίευσε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι βαθύς και, δεδομένου του παρελθόντος, απολύτως κατανοητός», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τη Μαντού.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν γενική αμνηστία για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και πως δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν στις γυναίκες να εργαστούν και στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο.
«Αυτές οι υποσχέσεις πρέπει να τηρηθούν και προσώρας (…) οι δηλώσεις αυτές γίνονται δεκτές με κάποια επιφύλαξη», δήλωσε ο Κόλβιλ, καλώντας τους Ταλιμπάν να «δείξουν με τις ενέργειές τους, και όχι μόνο με τα λόγια, ότι οι φόβοι τόσων ανθρώπων λαμβάνονται υπόψη».
Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε επίσης φόβους για την ασφάλεια χιλιάδων Αφγανών που έχουν εργαστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την ασφάλεια χιλιάδων Αφγανών που έχουν εργαστεί για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα, και έχουν βοηθήσει να βελτιωθούν οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε ο Κόλβιλ.
Πηγή: ΑΜΠΕ