Skip to main content

Brexit: O Τζόνσον μίλησε. Ο λόγος τώρα σε 27 και Κόρμπιν

Οι εκπρόσωποι των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. ετοιμάζονται σήμερα να δώσουν την απάντησή τους στο αίτημα του Λονδίνου για νέα παράταση έως τα τέλη Ιανουαρίου στο Brexit. Τις συζητήσεις περιπλέκουν οι ενστάσεις της Γαλλίας, αλλά και η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να βάλει στο τραπέζι την επιλογή των πρόωρων εκλογών. Και τούτο γιατί σε καμία περίπτωση η Ένωση δεν θέλει να στείλει το μήνυμα πως παίρνει θέση σε ένα εσωτερικό πολιτικό ζήτημα της Βρετανίας. 

Οι συζητήσεις γίνονται με βάση εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προτείνει τρίμηνη παράταση, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2020, ώστε να δοθεί χρόνος στη βρετανική κυβέρνηση και τη βουλή να ολοκληρώσουν τη διαδικασία του Brexit. Με την πρόταση αυτή συμφωνούν οι περισσότερες χώρες.
Ωστόσο το Παρίσι έχει σύμφωνα με πληροφορίες ταχθεί υπέρ μίας εξαιρετικά σύντομης παράτασης, που δεν θα υπερβαίνει τον ορίζοντα της 15ης Νοεμβρίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δείξει αποφασιστικότητα και σκληρό πρόσωπο στο θέμα, όχι μόνο γιατί έχει πυροδοτήσει κόπωση στην Ευρώπη, αλλά και κυρίως γιατί πιστεύει ότι αυτό θα του δώσει πόντους στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Με τα σημερινά δεδομένα ο πρόεδρος Τουσκ κρίνει ότι δεν απαιτείται έκτακτη σύνοδος κορυφής, προκειμένου να αποφασίσει για την παράταση και πως η διαμόρφωση της κοινής θέσης μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως μέσω των επαφών που έχει με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση των Εργατικών στη Βρετανία. Χθες ο αρχηγός του κόμματος υπογράμμισε ότι θα στηρίξει το αίτημα των εκλογών, μόνο εάν ο Τζόνσον αποκλείσει κατηγορηματικά το σενάριο του no deal. 

Από την πλευρά της η Στέρτζον, αρχηγός του SNP, κάλεσε τον Κόρμπιν να πει «ναι» στις πρόωρες εκλογές, τις οποίες ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να στήσει στις 12 Δεκεμβρίου. 

Η αποδοχή του αιτήματος από το Εργατικό Κόμμα είναι απαραίτητη, καθώς απαιτείατι πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή. Το σχετικό ψήφισμα θα κατατεθεί τη Δευτέρα από την κυβέρνηση Τζόνσον, εφόσον οι Ευρωπαίοι δώσουν τρίμηνη παράταση. Σε διαφορετική περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να επιδιώξει να επαναφέρει τη συμφωνία του στη Βουλή. 

Με μόλις έξι ημέρες να απομένουν έως τη λήξη της υφιστάμενης προθεσμίας για το Brexit, το τοπίο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει και κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα πότε, πώς (ή ακόμη και εάν) οι Βρετανοί θα αποχωρήσουν από την κοινότητα. 

naftemporiki.gr