Οι στρατιωτικές πτήσεις που απομάκρυναν διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν ξανάρχισαν νωρίς την Τρίτη, αφού ο διάδρομος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ απελευθερώθηκε από χιλιάδες ανθρώπους που, απελπισμένοι και σε κατάσταση πανικού, προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα, ύστερα από την κατάληψη της εξουσίας από τους μαχητές Ταλιμπάν.
Ο αριθμός των αμάχων στο αεροδρόμιο είχε μειωθεί, δήλωσε στο Reuters ένας δυτικός αξιωματούχος, μια μέρα μετά τις χαοτικές σκηνές στις οποίες Αμερικανοί στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα για να διαλύσουν τα πλήθη και οι άνθρωποι προσκολλήθηκαν σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο μεταφοράς καθώς εκείνο ετοιμαζόταν για απογείωση. Σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα, κάποια άτομα έπεσαν από το αεροπλάνο κατά την απογείωση.
Πληροφορίες στο πρακτορείο Reuters, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 7 νεκρούς.
Μέχρι το απόγευμα, τουλάχιστον 12 στρατιωτικές πτήσεις είχαν απογειωθεί, δήλωσε διπλωμάτης στο αεροδρόμιο.
Σύμφωνα με το σύμφωνο αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων που συνήφθη πέρυσι, οι Ταλιμπάν συμφώνησαν να μην επιτεθούν στις ξένες δυνάμεις κατά την αποχώρησή τους.
Οι αμερικανικές δυνάμεις ανέλαβαν το αεροδρόμιο, τον μοναδικό τους τρόπο να αποχωρήσουν από τη χώρα, την Κυριακή, καθώς η πρωτεύουσα Καμπούλ κατελήφθη αμαχητί την Κυριακή από τους Ταλιμπάν.
Μόλις επτά άτομα απομάκρυνε το γερμανικό μεταγωγικό
Η Γερμανία παραδέχτηκε ότι το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην Καμπούλ από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης κατάφερε να απομακρύνει μόνο επτά άτομα.
Ήταν ένα αργό ξεκίνημα στα σχέδια της Γερμανίας, η οποία είχε το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό απόσπασμα στο Αφγανιστάν μετά τις ΗΠΑ, να μεταφέρει χιλιάδες Γερμανοαφγανούς υπηκόους, καθώς και ακτιβιστές δικαιωμάτων, δικηγόρους και άτομα που συνεργάστηκαν με ξένες δυνάμεις.
Η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε πως το μεταγωγικό αεροσκάφος A400M πραγματοποίησε μια “παράτολμη προσγείωση” χθες αργά το απόγευμα με κύριο σκοπό να φέρει Γερμανούς στρατιώτες προκειμένου να διασφαλίσουν την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών.
Πάνω από 40.000 τραυματίες από τον Ιούνιο
Περισσότεροι από 40.000 τραυματίες των μαχών στο Αφγανιστάν νοσηλεύτηκαν από τον Ιούνιο σε υγειονομικές εγκαταστάσεις που υποστηρίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), συμπεριλαμβανομένων 7.600 μέχρι τώρα αυτόν τον μήνα, ανέφερε την Τρίτη ο οργανισμός βοήθειας.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ημερών του Αυγούστου, ο ICRC περιέθαλψε 4.042 τραυματίες, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι από 3.500 νοσηλεύτηκαν μόνο την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι Ταλιμπάν κατέλαβαν μεγάλα τμήματα εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καμπούλ, η οποία έπεσε στα χέρια των ανταρτών αμαχητί.
Υπεραμύνεται της αποχώρησης ο Μπάιντεν
Στόχος έντονων επικρίσεων μετά την πτώση της Καμπούλ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «υπεραμύνθηκε σθεναρά» χθες Δευτέρα της απόφασής του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι η αποστολή της Ουάσινγκτον δεν ήταν ποτέ να οικοδομήσει δημοκρατικό κράτος στην ασταθή χώρα που έπεσε ξανά στα χέρια των Ταλιμπάν.
«Έπειτα από 20 χρόνια, έμαθα παρά τη θέλησή μου ότι δεν ποτέ δεν ήταν καλή στιγμή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς το έθνος από τον Λευκό Οίκο. Υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον για την παρέμβαση αυτή μετά την προεδρική σιωπή κατά τη διάρκεια του ιστορικού Σαββατοκύριακου.
«Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά έγιναν γρηγορότερα απ’ ό,τι είχαμε προβλέψει», παραδέχτηκε πάντως, αφού χρειάστηκε να διακόψει τις διακοπές του ενώπιον του εύρους της αντιπαράθεσης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian, ΑΜΠΕ