Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]
Οι Σαουδάραβες πράκτορες ήταν έτοιμοι. Περίμεναν απλώς τον Τζαμάλ Κασόγκι να περάσει το κατώφλι του προξενείου. Ο δημοσιογράφος πέθανε μέσα σε λίγα λεπτά. Τον αποκεφάλισαν και διαμέλισαν το πτώμα του. Έκοψαν τα δάχτυλά του – πριν ή μετά τον θάνατό του, δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί. Σε δύο ώρες η δουλειά είχε τελειώσει. Και οι δολοφόνοι είχαν ήδη πάρει τον δρόμο της επιστροφής.
Αυτές είναι οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο έχουν στην κατοχή τους οι τουρκικές αρχές και υποστηρίζουν ότι παρέδωσαν στις ΗΠΑ, μία ημέρα αφότου το Ριάντ επέμενε μέχρι κεραίας ό,τι θα σηκώσει και την τελευταία πέτρα, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην εξαφάνιση του Κασόγκι.
Έχουν ή δεν έχουν ακούσει στην Ουάσιγκτον αυτό το ηχητικό ντοκουμέντο; Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι το έχει ζητήσει από την Τουρκία, «εάν υπάρχει, που ίσως υπάρχει». Η Άγκυρα από την πλευρά της διαμηνύει ότι το υλικό έχει παραδοθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Σαουδική Αραβία.
Οι τραγικές λεπτομέρειες των συνθηκών υπό τις οποίες δολοφονήθηκε ο Κασόγκι δημοσιεύθηκαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Ριάντ. Η αμερικανική κυβέρνηση φάνηκε ικανοποιημένη από τις διαβεβαιώσεις του βασιλείου – παρά τα σαφή υπονοούμενα των Τούρκων ότι ο δημοσιογράφος και επικριτής του καθεστώτος δολοφονήθηκε με άνωθεν εντολές.
Οι τραγικές λεπτομέρειες ωστόσο αυτής της δολοφονίας, που εξακολουθεί από κάποιους να αντιμετωπίζεται σαν «εξαφάνιση», ήρθε να υπενθυμίσει για ποιον λόγο προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, μεγαλύτερη ενδεχομένως από άλλες παραβιάσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και να θέσει ασφαλώς τον Αμερικανό πρόεδρο προ των ευθυνών του.
Αντιμέτωπος με την κατηγορία της συγκάλυψης, ο ίδιος ο Τραμπ προσπάθησε να υπερασπιστεί τη μέση οδό που ακολουθεί σε αυτήν την υπόθεση. «Δεν καλύπτω τίποτα», δήλωσε την Τετάρτη για εξηγήσει ευθύς αμέσως τι σημαίνει η Σαουδική Αραβία για τις ΗΠΑ: «Ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος στη Μέση Ανατολή, με τον οποίο αναχαιτίζουμε το Ιράν».
Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι πώς περιήλθε το ηχητικό υλικό στα χέρια των τουρκικών αρχών. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστα, σχολιάζουν οι «New York Times», πρώην αξιωματούχοι ωστόσο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θεωρούν πολύ αξιόπιστους και ικανούς τους Τούρκους συναδέλφους τους. Δεν θα τους έκανε λοιπόν καθόλου εντύπωση εάν υπήρχε σύστημα ηχητικής παρακολούθησης εντός του προξενείου.
Απίθανο επίσης είναι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να τόλμησαν να δημοσιεύσουν πληροφορίες για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα χωρίς τη συναίνεση του Τούρκου πρόεδρου. Πρόκειται για την κρατική παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης στον αραβικό κόσμο, την οποία περιέγραφε εύστοχα ο Κασόγκι στο τελευταίο του άρθρο στην «Washington Post». «Μία κρατικοδίαιτη αφήγηση κυριαρχεί στη δημόσια ψυχή», έγραφε. «Κι ενώ ορισμένοι δεν το πιστεύουν, η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού πέφτει θύμα αυτής της ψευδούς αφήγησης».