Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσε τη μαραθώνια περιοδεία του στην Ασία, η οποία κύλησε χωρίς απρόοπτα, αλλά και χωρίς καμία σημαντική εξέλιξη, ενώ δεν προσέφερε διευκρινίσεις σχετικά με τη στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει.
Οι ηγέτες της περιοχής φάνηκαν να ανταγωνίζονται για το ποιος θα περιποιηθεί περισσότερο τον πρόεδρο Τραμπ, γνωστό λάτρη της μεγαλοπρέπειας και των τιμών. «Ήταν ένα κόκκινο χαλί που κανείς δεν έχει δει όμοιό του», σχολίασε εκστασιασμένος, εκτιμώντας ότι το ταξίδι του ήταν «πολύ επιτυχημένο».
«Έκανα πολλούς φίλους στο πιο υψηλό επίπεδο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν από την αναχώρησή του από τη Μανίλα. «Εργαστήκαμε σκληρά και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα της δουλειάς μας θα είναι απίστευτα».
Γκολφ και μεγαλοπρεπές δείπνο στο Τόκιο, όπερα και επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο και στη Σεούλ πρόποση από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας προς τιμήν του ανθρώπου «που έδωσε πίσω στην Αμερική το μεγαλείο της».
Μάλλον άνετος
Ο Αμερικανός πρόεδρος, πρωτάρης στη διπλωματία και όχι φίλος των μεγάλων περιοδειών, απέφυγε τις παγίδες και εμφανίστηκε μάλλον άνετος. Ωστόσο, πέρα από τις προσεγμένες φωτογραφίες, παραμένουν τα ερωτήματα για τον αντίκτυπο του συγκεκριμένου ταξιδιού.
Από το Τόκιο στη Μανίλα, περνώντας από τη Σεούλ, το Πεκίνο και το Ανόι, ο Τραμπ φάνηκε να έχει δύο προτεραιότητες: να εντείνει την πίεση για την αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής που αποτελεί η Βόρεια Κορέα και να υπερασπιστεί μια βελτιωμένη πρόσβαση στις ασιατικές αγορές για τις αμερικανικές εταιρείες.
Όμως ο απολογισμός των 12 αυτών ημερών, που θα διαφανεί στο μέλλον, ενδέχεται να είναι ισχνός.
Καμία πρόοδος στο βορειοκορεατικό
«Αν συγκρίνει κανείς το πριν και το μετά της ασιατικής περιοδείας του Τραμπ, ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα (στο θέμα της Βόρειας Κορέας)», εξήγησε ο Γκο Μιόνγκ Χιουν του Asan Institute.
Το Πεκίνο, ο βασικός οικονομικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ, «δεν δεσμεύθηκε σε τίποτε καινούργιο (…) και μένει σταθερό στις θέσεις του», πρόσθεσε.
Κάποιοι ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι οι συνομιλίες του Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ίσως αποδώσουν καρπούς μεσοπρόθεσμα.
«Ο Σι Τζινπίνγκ δέχθηκε θερμά τον Ντόναλντ Τραμπ, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι σχετικά σταθερή. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα απορρίψει στο σύνολό τους τα αιτήματα του τελευταίου», προβλέπει ο Τσενγκ Σιαοχέ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Renmin του Πεκίνου.
Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές, το Πεκίνο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διευρύνει την πρόσβαση των ξένων εταιρειών στον οικονομικό του τομέα, όμως τα εμπόδια παραμένουν πολλά.
Σαν προεκλογική συγκέντρωση
Στην ομιλία του στην Ντανάνγκ του Βιετνάμ ο Ντ. Τραμπ έμοιαζε να μιλά σε προεκλογική του συγκέντρωση, τονίζοντας το σύνθημά του «η Αμερική πρώτα».
Τονίζοντας ότι η χώρα του είναι θύμα «χρόνιων εμπορικών παραβιάσεων», κατήγγειλε με σπάνια αυστηρότητα τις διμερείς συμφωνίες που «δένουν τα χέρια» της χώρας του.
Και το όραμά του για μια «ελεύθερη και ανοικτή περιοχή Ινδίας – Ειρηνικού» παραμένει ασαφές. «Μένει να δούμε πώς μπορεί να μεταφερθεί στην πραγματικότητα», σχολίασε ο Γιοσινόμπου Γιαμαμότο του πανεπιστημίου Niigata.
Σύμφωνα με τον Ράιαν Χας, πρώην σύμβουλο αρμόδιο για την Ασία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το ταξίδι του κ. Τραμπ ενίσχυσε την άποψη ότι «η περιοχή προχωρά μπροστά και επιταχύνει, ενώ οι ΗΠΑ κοιτούν από πίσω».
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απόφαση 11 χωρών της Ασίας – Ειρηνικού να συνάψουν μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση των ΗΠΑ.
Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι στη διάρκεια 12 ημερών ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο