Skip to main content

Ζάεφ: Ζήτησε την υπερψήφιση της πρότασης για αναθεώρηση του Συντάγματος

Έκκληση προς τους βουλευτές της ΠΓΔΜ να σταθούν στο ύψος των «ιστορικών περιστάσεων για τη χώρα» και να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, καλώντας τους να αποφασίσουν κατά συνείδηση και να θέσουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και υποστήριξε ότι καλύτερη συμφωνία από αυτήν δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Παράλληλα ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η κοινωνία της χώρας είναι βαθιά διχασμένη, μετά την ταραχώδη πολιτική περίοδο των περασμένων ετών και ιδίως μετά τα βίαια επεισόδια στη Βουλή που σημειώθηκαν στις 27 Απριλίου 2017, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και ξυλοκόπησαν τον ίδιο τον Ζάεφ και βουλευτές του κόμματός του. Για ανάμειξη στα επεισόδια εκείνα κατηγορούνται και πέντε βουλευτές του VMRO-DPMNE.

Ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε έκκληση για «εθνική συμφιλίωση» σχετικά με τα επεισόδια εκείνα, μία αναφορά που ερμηνεύεται ως πρόθεση για χορήγηση αμνηστίας προς τους πέντε υπόδικους βουλευτές του VMRO-DPMNE και στα άλλα στελέχη και υποστηρικτές του κόμματος αυτού που συμμετείχαν στα επεισόδια στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ιλία Ντίμοφσκι, ισχυρίστηκε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια (συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΙΒΝΑ