Ξεκινάει σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος. Οι βουλευτές της χώρας καλούνται να αποφασίσουν για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, ενώ η απόφασή τους αναμένεται να έχει επιπτώσεις σε μία από τις πιο ασταθείς περιοχές της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πρέπει να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη σε μία μάχη η οποία εκτιμάται ότι θα είναι στήθος με στήθος. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι καθοριστικό για τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς είτε θα καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για να επικυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών είτε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και στην ψηφοφορία που ακολούθησε δέκα βουλευτές (της συμπολίτευσης) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και επτά (της αντιπολίτευσης) κατά.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει έως 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
Το σενάριο ωστόσο να βυθιστεί η ΠΓΔΜ σε μία νέα πολιτική αναταραχή φουντώνει, καθώς η δεξιά αντιπολίτευση δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για στήριξη στην κυβέρνηση του Ζάεφ. «Δεν θα υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων, μην το ελπίζετε», διεμήνυε από την προηγούμενη εβδομάδα ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Η πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.
Τη «νευρικότητα» με την οποία παρακολουθούν και στην Αθήνα την ψηφοφορία σχολιάζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επίσης βρεθεί αντιμέτωπος με διαμαρτυρίες για τη Συμφωνία, κυρίως από τους μικρότερους συμμάχους του, τους εθνικιστές ΑΝΕΛ», σχολιάζει η «Guardian».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ