Skip to main content

Brexit: Ασανσέρ η στερλίνα με το βλέμμα στη Βουλή

Η πτώση της στερλίνας δεν κράτησε πολύ. Το βρετανικό νόμισμα επιδίδεται και πάλι σε ράλι και σπάσει το φράγμα των 1,30 δολαρίων για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο. Η αντίδραση των αγορών έρχεται ως αποτέλεσμα εκτιμήσεων ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να πετύχει τελικά να αποσπάσει την στήριξη των βουλευτών για ένα «συναινετικό διαζύγιο» με την Ε.Ε. μέσα στην εβδομάδα. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επαναφέρει στη Βουλή προς ψήφιση ακόμη και σήμερα τη συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει με τους 27 της κοινότητας. Το Σάββατο η αντιπολίτευση μπλόκαρε τα σχέδιά του με την υπερψήφιση μίας τροπολογίας που  προβλέπει ότι θα πρέπει να ψηφιστούν πρώτα οι εφαρμοστικοί νόμοι. Το εάν θα δοθεί η ευκαιρία να τεθεί στην κρίση του σώματος η συμφωνία σήμερα θα αποφασιστεί από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στις 13:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδος). 

Ακόμη και εάν πει «όχι», μία ψηφοφορία για τη συμφωνία θα μπορούσε να έρθει με την διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης το βράδυ της Τρίτης. Αναλυτές της MUFG σχολίαζαν πως οι πιθανότητες επιτυχίες για την κυβέρνηση του Τζόνσον σήμερα ή αύριο ανέρχονται στο 60%. Στον απόηχο των εκτιμήσεων η στερλίνα απογειώθηκε, αλλά στη συνέχεια έχασε και πάλι τα κέρδη της, για να διαμορφωθεί πολύ κοντά στα επίπεδα στα οποία είχε κλείσει την Παρασκευή. Νωρίτερα σήμερα είχε υποχωρήσει έως και 0,8%. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και η αντιπολίτευση έχει τα δικά της σχέδια, ενώ έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι μπορεί με συνένωση δυνάμεων να αποκρούσει τις προσπάθειες του Τζόνσον. Θα επιμείνει έτσι στην τρίμηνη παράταση έως 31 Ιανουαρίου, ακόμη και με προσφυγές στη Δικαιοσύνη. 

naftemporiki.gr